Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να φύγει το βέτο...

Να φύγει το βέτο…

Οσο κι αν η Ενωση δεν διαθέτει επαρκή επιρροή στον χώρο της Μ. Ανατολής, ο ρόλος της σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας παραμένει απόλυτα αναγκαίος

Απαράδεκτο.  Μια χώρα – μέλος και μόνο, η Ουγγαρία, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε παράλυση. Και τούτο γιατί άσκησε βέτο στο προχθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε κοινή δήλωση για τη σύγκρουση / αιματοχυσία Ισραήλ – Παλαιστινίων.

Ετσι η Ενωση δεν έχει μια κοινή θέση που θα της επέτρεπε να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό μεσολαβητικό ρόλο στην τρέχουσα κρίση για την κατάπαυση του πυρός, το σταμάτημα της αιματοχυσίας και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αν και στο Συμβούλιο καταγράφτηκε υψηλή συναίνεση στο σχέδιο δήλωσης, με 26 χώρες μέλη υπέρ και μία, την Ουγγαρία κατά. Η τελευταία έχει αναδειχθεί ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής των ακραίων θέσεων του Μπ. Νετανιάχου στην Ενωση. Αυτά όμως θα πρέπει να σταματήσουν. Και για να σταματήσουν θα πρέπει να φύγει το βέτο, να καταργηθεί δηλαδή η ομοφωνία στη διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής με το πέρασμα στην ειδική πλειοψηφία.

Οσο κι αν η Ενωση δεν διαθέτει επαρκή επιρροή στον χώρο της Μ. Ανατολής, ο ρόλος της σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας παραμένει απόλυτα αναγκαίος. Οι πάγιες δομικές θέσεις που έχει υιοθετήσει είναι δίκαιες και ισόρροπες για το ζήτημα και εκφράζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (λύση δύο κρατών στα όρια του 1967, κ.λπ.), ενώ οι ΗΠΑ, ως ο αποφασιστικός παίκτης στην περιοχή, δεν είναι ακριβώς σαφές τι πρεσβεύουν ως λύση τώρα. (Πάντως την τιμή της Ευρώπης τη διέσωσε κάπως η παρουσία του έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην περιοχή).

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024