Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατάργηση των πτήσεων μικρών αποστάσεων ζητά η Κομισιόν

Κατάργηση των πτήσεων μικρών αποστάσεων ζητά η Κομισιόν

«Θέλουμε να απαλλαγούμε από τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, όχι όμως με απαγορεύσεις ή υψηλότερες τιμές» δήλωσε ο επίτροπος για το κλίμα.

Για το καλό του κλίματος, οι πτήσεις μικρών αποστάσεων θα πρέπει να αντικατασταθούν με σιδηροδρομικά δρομολόγια, δήλωσε την Πέμπτη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς.

Το θέμα έθεσαν πρώτοι οι Γερμανοί Πράσινοι και η Γαλλία, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

«Θέλουμε να απαλλαγούμε από τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, όχι όμως με απαγορεύσεις ή υψηλότερες τιμές» δήλωσε ο Τίμερμανς.

«Θέλουμε να το οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τους πολίτες να ταξιδεύουν με το τρένο. Για αποστάσεις μικρότερες από 600 έως 800 χιλιόμετρα, δεν θα πρέπει πλέον να έχει νόημα να πάρει κανείς το αεροπλάνο, απλώς και μόνο επειδή το ταξίδι με το τρένο διαρκεί περισσότερο» είπε ο επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις γερμανικές εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Ωστόσο, ο Τίμερμανς τάχθηκε υπέρ μιας έμμεσης αύξησης του κόστους της πτήσης. «Είμαι υπέρ της φορολόγησης της κηροζίνης με τον ίδιο τρόπο που φορολογούμε άλλα καύσιμα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να συμπεριληφθεί περισσότερο η αεροπλοΐα στην εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η πτήσεις θα γίνουν πιο ακριβές, αλλά αν προσφέρουμε παράλληλα καλές και προσιτές σιδηροδρομικές συνδέσεις με πολύ γρήγορα ή νυχτερινά τρένα, αυτό δεν θα είναι εις βάρος των πολιτών» είπε.

Ο επίτροπος κάλεσε επίσης τους πολίτες να περιορίσουν τα αεροπορικά ταξίδια. «Κανείς δεν πρέπει να πετάει δέκα ή δώδεκα φορές το χρόνο. Εάν προσφέρει κανείς στον εαυτό μια πτήση κάθε χρόνο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα – ούτε για το κλίμα ούτε για το δικό του πορτοφόλι» υποστήριξε.

Ο Τίμερμανς πρόετρεψε επίσης «να οργανωθεί ο οικολογικός μετασχηματισμός με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η υποστήριξη των πολιτών. Εάν έχεις ένα καλό εισόδημα και οι λογαριασμοί ενέργειας ανεβαίνουν λίγο, τότε λίγα πράγματα αλλάζουν στη ζωή σου. Αν όμως δεν κερδίζεις πολλά χρήματα, εάν έχεις μια μικρή σύνταξη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν ασυνήθιστα μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου.  Αυτό το θέμα πρέπει να το προσέξουμε», τόνισε.

Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης ότι οι νομοθετικές του προτάσεις για την υλοποίηση των κλιματικών στόχων της ΕΕ θα υποβληθούν αργότερα του αναμενόμενου. «Θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας – λίγο αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί – στις 14 Ιουλίου. Τότε ό, τι πρόκειται να κάνουμε θα έχει ελεγχθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Funke-Mediengruppe

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024