Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα self tests δεν είναι απλά σκουπίδια

Τα self tests δεν είναι απλά σκουπίδια

Στο δήμο της Νέας Σμύρνης κατάλαβαν πως τα self tests δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλά απόβλητα αλλά ως νοσοκομειακά. Αλλού όμως;

Ξεκινά λοιπόν πιλοτικά η τοποθέτηση ειδικών κάδων απόρριψης, συγκέντρωσης και ασφαλούς διαχείρισης των χρησιμοποιημένων self tests σε δέκα σημεία της Νέας Σμύρνης.
“Η νομοθεσία επιβάλλει τα συγκεκριμένα απόβλητα να αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εγκαρδίως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και την αποτελεσματική συνεργασία στην προσπάθειά μας.
Η υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Κατά την μακρά διάρκεια της πανδημίας απέδειξαν εμπράκτως ότι αποτέλεσαν ανάχωμα ενάντια στην εξάπλωση του ιού. Με συνέργειες και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται μπορούμε να πετύχουμε την ορθότερη διαχείριση των αποβλήτων και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργος Κρικρής σε σχετική επικοινωνία.

Η πανδημία δημιούργησε αναστάτωση σε κάθε πτυχή λειτουργίας του δημοσίου και φυσικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την βοήθεια στο σπίτι, τα συσσίτια, τις άδειες ειδικού σκοπού, την ελαχιστοποίηση εισπράξεων από επιχειρήσεις, την φύλαξη-προφύλαξη των δημοτών, τους ελέγχους τήρησης των μέτρων κτλ και φυσικά την καθαριότητα. Η ταχύτητα διάδοσης του κορονοϊου βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους και μέσα από την διαδικασία ορίστηκαν πρωτόκολλα και δράσεις.

Είναι δεδομένο πως υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη προς επίλυση όμως η ομαλότητα στις λειτουργίες φαίνεται πως επανέρχεται τα επακόλουθα όμως τηςπανδημίας ακόμη δεν είναι πλήρως ορατά. Ούτε οι επιπτώσεις που άφησε στο περιβάλλον η απόρριψη εκατομμυρίων μασκών, γαντιών, αντισημπτικών σκευασμάτων και φυσικά των self test. Κάποια στιγμή οφείλουμε ως πολιτισμός να δούμε που κατέληξαν όλα αυτά, ποια η επικινδυνότητα τους, αν πρέπει να λογίζονται ως νοσοκομειακά απόβλητα ή όχι και πως πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες αποκομιδής ώστε να δημιουργεί επαρκής υποδομή. Διότι κατά τα φαινόμεναη πανδημία θα παρουσιάσει ύφεση αλλά το μάθημα που πρέπει να πάρουμε αφορά την προετοιμασία μας για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος της Νέας Σμύρνης σοφά έπραξε και τοποθέτησε ειδικούς κάδους την αποκομιδή των οποίων ανέλαβε ένα κέντρο με τεχνογνωσία και εμπειρία. Αδυνατούμε όμως να αντιληφθούμε τι συμβαίνει σε περιφερειακούς δήμους που καλά καλά δεν μπορούν να διαχειριστούν τα «συμβατικά» αστικά απόβλητα τους. Φοβάμαι πως αν πάμε σε ποτάμια, λίμνες, δάση κτλ θα δούμε εικόνες που θα μας τρομάξουν με πεταμένες μάσκες, self test και άλλα. Βλέπετε η πανδημία εκτός από φόβο δημιούργησε και τρόμο στο περιβάλλον το οποίο το τσακίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Ευθύνη πάντως όλων των θεσμών είναι να δούνε άμεσα το θέμα απόρριψης των αποβλήτων που παράγει η πανδημία πριν η βλάβη στο οικοσύστημα να είναι μη αναστρέψιμη. Ας είναι ο δήμος της Νέας Σμύρνης το παράδειγμα και για τους υπόλοιπους 331 της χώρας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024