Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιλουροειδή: Αυτό είναι το μεγαλύτερο είδος στον κόσμο

Αιλουροειδή: Αυτό είναι το μεγαλύτερο είδος στον κόσμο

Η νέα ανακάλυψη δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τις γιγάντιες γάτες.

Ένα νέο είδους αιλουροειδών ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Mammalian Evolution, πρόκειται για μεγάλες γάτες, ονόματι Machairodus Lahayishupup, που έχουν τεράστια κυρτά δόντια, τα οποία εξέχουν από το στόμα τους.

Είναι το μεγαλύτερο είδος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί λένε ότι έζησε πριν από 5 με 9 εκατομμύρια χρόνια στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής και είχε βάρος περίπου 275 κιλά. Στα μπροστινά πόδια είχαν πολλή δύναμη, που ήταν απαραίτητη για να σκοτώσουν το θήραμά τους. Μάλιστα, το μεγαλύτερο απολίθωμα που έχει βρεθεί έχει 1.4 φορές το μέγεθος ενός σημερινού λιονταριού. «Πιστεύουμε πως ήταν αγρίμια που τακτικά σκότωναν μόνα τους ζώα σε μέγεθος βίσωνα. Οι ρινόκεροι ήταν άφθονοι τότε και ίσως να ήταν τα θηράματα επιλογής των Machairodus Lahayishupup», σημειώνει ο ερευνητής – παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Jonathan Calede.

Πάντως, αυτή η ανακάλυψη προβληματίζει τους ερευνητές και θέτει νέα ερωτήματα στα όσα γνώριζαν έως σήμερα για τα αιλουροειδή. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι δηλώνουν ότι θέλουν να προσπαθήσουν να εντάξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό το νέο είδος στην οικογένεια των σαρκοφάγων.  Τα 41 γνωστά είδη αιλουριδών σήμερα στον κόσμο κατάγονται από τον ίδιο κοινό πρόγονο, από τις γάτες.

Οι στενότεροι συγγενείς των αιλουριδών θεωρούνται τα Ασιατικά Linsán. Μαζί με τις Viverridae (μοσχογαλίδες), τις  Hyaenidae (ύαινες), τις Mongooses (μαγκούστες) και τους Eupleridae (Ευπλερίδες), σχηματίζουν την υποτάξη των Αιλουροειδών. Τα περισσότερα είδη αιλουριδών έχουν απλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων 18 ή 19. Οι γάτες του Νέου Κόσμου (αυτές στην Κεντρική και Νότια Αμερική) έχουν απλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων 18, πιθανώς λόγω του συνδυασμού δύο μικρότερων χρωμοσωμάτων σε ένα μεγαλύτερο. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, οι βιολόγοι δεν ήταν σε θέση να συνθέσουν ένα οικογενειακό δέντρο των αιλουριδών μόνο από τα ευρήματα των απολιθωμάτων, επειδή πολλά απολιθώματα διαφορετικών ειδών αιλουριδών φαίνονται όμοια, διαφέροντας κυρίως στο μέγεθος.

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024