Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαγκιά είναι ο σεβασμός στη γυναίκα, όχι η «αντρίλα» και η αήθεια

Μαγκιά είναι ο σεβασμός στη γυναίκα, όχι η «αντρίλα» και η αήθεια

Η υπόθεση της Νέας Σμύρνης επαναφέρει τη συζήτηση για το τι είναι τελικά άνδρας και ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά του απέναντι στο άλλο φύλο

Στις οικογένειες κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού.

Στις σχέσεις των γονιών μεταξύ τους, στις σχέσεις με τα παιδιά τους, στον τρόπο διαπαιδαγώγησής τους.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει και στην ψυχή ενός ανθρώπου. Αν έχει πάθη, αν έχει βίτσια, αν είναι ψυχολογικά ασταθής, αν… κυνηγάει γυναίκες τα βράδια, αν είναι ακόμη και βιαστής ή δολοφόνος.

Μπορεί φαινομενικά να είναι όλα τέλεια. Μπορεί να μιλάμε για μια τέλεια οικογένεια, για μια καθημερινότητα που δεν έχει κανείς να προσάψει κάτι.

Και που τελικά να… πέφτει από τα σύννεφα όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως αυτό με το νεαρό στη Νέα Σμύρνη.

«Το παιδί είναι τέλειο, από κει και πέρα τι άλλο να σου πω;», είπε ο πατέρας του 22χρονου που παρενόχλησε σεξουαλικά ένα κορίτσι και που κατηγορείται και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις. «Εγώ που γνωρίζω το παιδί μου, πιστεύω ότι δεν είναι. Είναι φοιτητής και εργάζεται. Είναι πολύ καλό παιδί, ευαίσθητο. Ποτέ δεν έχει δείξει τέτοια στοιχεία», πρόσθεσε ο πατέρας.

Για μπείτε στην ψυχολογία ενός πατέρα που βλέπει το παιδί του στην κατάσταση αυτή. Κι ας πούμε ότι πράγματι λέει αλήθεια. Ότι στα μάτια του το παιδί του είναι τέλειο. Ποιος να κατηγορήσει έναν πατέρα ότι βλέπει έτσι το γιό του;

Κι αν πράγματι δεν είχε δώσει σημάδια παραβατικότητας; Αν είναι όντως ένα εργατικό, ευαίσθητο παιδί που σπουδάζει, έχει παρέες, σχέσεις, φλερτ, μια νορμάλ κοινωνική ζωή;

Κανείς δεν ξέρει πώς και σε ποια φάση της ζωής του αυτό το παιδί αποφάσισε να γίνει επιδειξίας και να ακολουθεί γυναίκες τα βράδια.

Κανείς δεν ξέρει κι αν θα έφτανε σύντομα στο επόμενο στάδιο, αν θα είχαμε μια σφοδρή σεξουαλική επίθεση, έναν βιασμό.

Όλα θα αποδειχθούν στην πορεία άλλωστε, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα τον κρίνει κι όχι κάθε ένας που δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί.

Όμως, πρέπει να πούμε αυτά και μόνο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανδρών και γυναικών και τον σεβασμό του άλλου φύλου.

Αν από μικρό μάθεις το παιδί σου να είναι αξιοπρεπής. Αν του διδάξεις τη σημασία της ανεκτικότητας στο διαφορετικό.

Αν τους μάθεις ότι η αξιοπρέπεια είναι πάνω απ’ όλα.

Αν του πεις ότι τις γυναίκες είναι προσωπικότητες που οφείλεις να σέβεσαι και να προστατεύεις (αν χρειάζεται) περισσότερο κι από τον εαυτό σου.

Αν τους διδάξεις ότι το «όχι» είναι «όχι», δεν είναι «ναι, μεν αλλά, δεν ξέρω, μπορεί».

Αν μάθεις σε κάθε άνδρα ότι… άνδρα δεν σε κάνουν ούτε τα ντοπαρισμένα μπράτσα, ούτε η… μπρουτάλ, αήθης συμπεριφορά, ούτε η μαγκιά στο δρόμο, στις πλατείες, στα μπαράκια, στους χώρους εργασίας.

Αν μάθεις στα αγόρια από μικρά ότι τα κορίτσια πρέπει να ζουν με ασφάλεια, χωρίς φόβο, να κυκλοφορούν ελεύθερα, να ντύνονται και να φέρονται όπως θέλουν, χωρίς να τρέμουν στην ιδέα της στοχοποίησης, της «στάμπας», του χαρακτηρισμού «είναι π@@@@α, είναι ξ@@@ο, είναι παρδαλή».

Αν τέλος όλοι οι γονείς διδάξουν στα παιδιά τους ότι δεν είναι ανάγκη να είναι… τέλειοι αλλά να είναι άνθρωποι με ευαισθησίες, σεβασμό για τους άλλους, ατομική αξιοπρέπεια, τότε ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Η παραβατικότητα σε βάρος των γυναικών μπορεί να μην εκλείψει, αλλά τουλάχιστον θα μειωθεί μόνο σε περιστατικά που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Η συμβουλή στα αγόρια είναι μία. Μάγκας με άθλια συμπεριφορά, με προσβολή της γυναίκας και με ανηθικότητα μπορείς να γίνεις εύκολα.

Η μαγκιά είναι, όμως, να είσαι ευαίσθητος. Τότε είσαι τέλειος άνδρας.

Οσο για το κορίτσι της Νέας Σμύρνης; Αυτό που έκανε, το θάρρος που βρήκε να καταγγείλει και να αποκαλύψει τον πιθανό κακοποιητή της, μπορεί να αλλάξει πολλά στο γυναικείο κίνημα για έναν κόσμο όπου τα κορίτσια θα κυκλοφορούν ελεύθερα κι όπως θέλουν.

Κι όπου οι άνδρες θα είναι οι ιππότες τους κι όχι οι κακοποιητές τους.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024