Μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να είναι τόσο ανορθολογικά σκεπτόμενος ώστε να θέλει ένα ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος στο νησί; Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ότι μπορεί. Αλλά ένα ανεξάρτητο κράτος που θα είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως θα είναι εάν τελικώς προκύψει, δεν θα του προσφέρει κάποιο θεαματικό πλεονέκτημα σε σχέση και συγκριτικά με ένα ομόσπονδο «συνιστών κράτος» (constituent state) εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γενικά, περισσότερα πλεονεκτήματα θα έχει με την ομοσπονδία παρά με το ανεξάρτητο κράτος που εμφανίζεται τώρα να επιδιώκει.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η υπόθεση, ως ένα σενάριο, η σκληρή θέση για ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής προκειμένου να αποσπάσει διάφορα πρόσθετα πλεονεκτήματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, κυρίως στο πεδίο της πολιτικής ισότητας, και τελικά να δεχθεί – την κατάλληλη στιγμή βεβαίως, όχι αμέσως – την ομοσπονδία. Ευσεβής πόθος;

Ισως. Αλλά με τον Ερντογάν, που δεν φαίνεται να στερείται και μακιαβελικής στρατηγικής σκέψης, τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο