Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Χορού: «Πρώτη φορά η χορευτική κοινότητα καλείται να παραμείνει σε εγρήγορση»

Παγκόσμια Ημέρα Χορού: «Πρώτη φορά η χορευτική κοινότητα καλείται να παραμείνει σε εγρήγορση»

Σήμερα, 29 Απριλίου 2021, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO

Σήμερα, 29 Απριλίου 2021, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Γιατί όμως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία; Φαίνεται πως εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, καθώς αποτελεί την ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), ο οποίος θεωρείται ο δημιουργός τους σύγχρονου μπαλέτου.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα από τον καλλιτεχνικό χώρο. Το φετινό μήνυμα γράστηκε από τον κορυφαίο Γερμανό χορευτή Φρίντεμαν Φόγκελ και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας της Τέχνης:

«Ως χορευτές, κινούμαστε διαρκώς φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αλησμόνητες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, αυτό είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο κάθε χορευτής. Έτσι λοιπόν, όταν ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται πια να δίνουμε παραστάσεις, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ακύρωση των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας παγώνουν. Καμία φυσική επαφή. Καμία παράσταση. Κανένας θεατής. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει τόσο συλλογικά την πρόκληση να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρει το λόγο ύπαρξής της.

Ωστόσο, όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία. Οι χορευτές συχνά επαινούνται για τις σωματικές τους δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η πνευματική μας δύναμη είναι αυτή που μας στηρίζει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας, να συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024