Εμπειρογνώμονες της αμερικανικής υγειονομικής αρχής συνέστησαν χθες Παρασκευή την επανέναρξη χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η χορήγηση του οποίου τέθηκε σε αναστολή από τις 13 Απριλίου εξαιτίας αναφορών για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Στον ενήλικο πληθυσμό

Το εμβόλιο «συνιστάται» να γίνεται στον ενήλικο πληθυσμό, κατέληξε χθες επιτροπή που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια αμερικανική υπηρεσία δημόσια υγείας.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλίνσκι θα λάβει την τελική απόφαση.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξε το αμερικανικό εργαστήριο για τη διερεύνηση ορισμένων περιπτώσεων γυναικών που εμφάνισαν σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson έχει ήδη χορηγηθεί σε 7,98 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τις 3,99 εκατομμύρια γυναίκες που εμβολιάστηκαν, 15 εμφάνισαν σοβαρές περιπτώσεις θρομβώσεων και τρεις πέθαναν.

Υπερθεμάτισαν τα οφέλη

Η πλειονότητα (13 από τις 15 περιπτώσεις) ήταν γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι άλλες δύο μεταξύ 50 και 64 ετών. Δεν έχουν γίνει γνωστές αντίστοιχες περιπτώσεις σε άνδρες που έλαβαν το εμβόλιο.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπερθεμάτισαν χθες τα οφέλη αυτού του μονοδοσικού εμβολίου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές συνθήκες ψύξης και μπορεί να φτάσει ευκολότερα σε ευάλωτες ομάδες, ενώ συνδέεται με πολύ σπάνιους κινδύνους θρομβώσεων, που μπορεί να έχουν καταστροφικές νευρολογικές συνέπειες ακόμη και όταν δεν είναι θανατηφόρες.

Το εμβόλιο J&J έχει αποδειχθεί ότι είναι 66% αποτελεσματικό στην αποτροπή μέτριων έως σοβαρών μορφών ασθενειών της Covid-19, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 40.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση των θρομβώσεων με το εμβόλιο, επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η «πιθανή αιτία» αυτού του φαινομένου, το οποίο εντοπίστηκε επίσης με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυξάνονται με την ηλικία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι μετά από νέα μελέτη, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως θρομβώσεων.

Η τεχνολογία των εμβολίων των Johnson & Johnson και AstraZeneca χρησιμοποιεί αδενοϊό ως φορέα, όπως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό CanSino.

Εκτός από αυτό της J&J, οι ΗΠΑ εμβολιάζουν κυρίως με τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA messenger και απαιτούν δύο δόσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχουν γίνει περισσότεροι από 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο από τον ιό, πάνω από 570.000.

Από τις 19 Απριλίου όλοι οι ενήλικες έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr