Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: Η viral φωτογραφία που καθρεφτίζει την δραματική κατάσταση με την πανδημία

Ινδία: Η viral φωτογραφία που καθρεφτίζει την δραματική κατάσταση με την πανδημία

Η φωτογραφία από την οποία έχει αφαιρεθεί το άψυχο σώμα του νεαρού κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία. Εικόνα από μία χώρα που βυθίζεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με ένα σύστημα υγείας να έχει καταρρεύσει και ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι.

Η σπαρακτική φωτογραφία μιας μητέρας που κάθεται με το άψυχο σώμα του 29χρονου γιου της στα πόδια της έγινε viral στην Ινδία.

Η φωτογραφία δείχνει μία γυναίκα στα πρόθυρα της εξάντλησης να κάθεται παγωμένη σε ηλεκτρικό δίτροχο με το σώμα του γιου της στα πόδια της, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στην πόλη Varanasi στη βόρεια πολιτεία Uttar Pradesh.

Από τη φωτογραφία αφαιρέθηκε η εικόνα του άψυχου άνδρα.

Η εικόνα αυτή αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα της δυστυχίας των Ινδών που έχουν παγιδευτεί μεταξύ της πανδημίας που εξαπλώνεται και ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στο χείλος της κατάρρευσης.

Η συγκεκριμένη πολιτεία είναι από τις πλέον πληττόμενες καθώς το δεύτερο κύμα της Covid-19 σαρώνει την Ινδία. Το Varanazi, το οποίο αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού Νάρεντα Μόντι.

Η ιστορία της Chandrakala Singh και του γιου της Vineet Singh

Τη Δευτέρα το πρωί, η κ. Singh ξεκίνησε με τον γιο της για ένα νοσοκομείο που είναι συνδεδεμένο με το πανεπιστήμιο Banaras Hindu (BHU). Η απόσταση ήταν λίγο περισσότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο, όπως δήλωσε ο θείος του άτυχου νεαρού,  Jai Singh στο BBC.

«Ο Vineet υπέφερε από νεφρική πάθηση και συμβουλευόταν έναν γιατρό στο νοσοκομείο BHU για κάποιο χρονικό διάστημα. Είχε κλείσει ραντεβού εδώ και μια βδομάδα για την Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Singh.

Αλλά όταν η μητέρα και ο γιος έφτασαν στο νοσοκομείο, τους είπαν ότι ο γιατρός δεν ήταν εκεί και τους παρέπεμψαν σε ένα άλλο κέντρο που δέχεται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Vineet κατέρρευσε στην είσοδο του κέντρου και, σύμφωνα με τη μητέρα του, το προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκε να τον δεχτεί.

«Είπαν ότι έχει κοροναϊό. Πάρτε τον μακριά από εδώ. Ο γιος μου, το παιδί μου ικέτευε για οξυγόνο. Ζητήσαμε οξυγόνο και ασθενοφόρο, αλλά δεν έχουμε τίποτα», είπε, κλαίγοντας.

Τον έβαλε σε ένα ηλεκτροκίνητο δίτροχο όχημα (σαν ποδήλατο) και τον πήγε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο που βρισκόταν κοντά, αλλά και εκεί αρνήθηκαν να τον δεχτούν.

Στο δρόμο για το τρίτο νοσοκομείο, ο Vineet πέθανε, με τα άψυχο σώμα του να κοίτεται στα πόδια της μητέρας του.

Καθώς καθόταν εκεί συντετριμμένη από το θάνατο του γιου της και σε απόλυτη ανάγκη βοήθειας, την έκλεψαν.  Τα ιατρικά αρχεία και το τηλέφωνο του γιου της εξαφανίστηκαν.

Η φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την τοπική εφημερίδα Χίντι Dainik Jagran, έχει διαδοθεί ευρέως στην Ινδία.

Αντιπροσωπευτική περίπτωση της κατάστασης της Ινδίας

Ο Shravan Bharadwaj, ο δημοσιογράφος που κάλυψε την ιστορία, είπε στο BBC ότι ο δρόμος στον οποίο πέθανε ο Vineet βρίσκεται ακριβώς έξω από το BHU και έχει δεκάδες ιδιωτικά νοσοκομεία. «Όμως κανένας δεν προσέφερε βοήθεια», είπε.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Vineet πέθανε από επιπλοκές της Covid-19 ή ακόμα και αν είχε προσβληθεί από τον ιό, καθώς η οικογένειά του λέει ότι «δεν είχε κανένα από τα συμπτώματα».

«Αν είχε εισαχθεί, είχε λάβει οξυγόνο και είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τα νεφρικά του προβλήματα, η ζωή του Vineet θα μπορούσε να σωθεί. Πέθανε από αμέλεια. Αυτό το είδος αμέλειας μπορεί να προκαλέσει πολλούς ακόμη θανάτους», είπε ο θείος του.

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται σε ολόκληρη την Ινδία, με πλήθη να περιμένουν έξω από τα γεμάτα νοσοκομεία και σειρές ασθενοφόρων με ασθενείς που περιμένουν τη σειρά τους προκειμένου να βρουν φροντίδα. Πολλοί, όπως ο Vineet, έχουν πεθάνει έξω από νοσοκομεία ή στο δρόμο περιμένοντας τη σειρά τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμυρίζουν με εκκλήσεις για οξυγόνο, ασθενοφόρα, κρεβάτια και φάρμακα καθώς η Ινδία μάχεται το θανατηφόρο δεύτερο κύμα.

Το νοσοκομείο BHU του Varanasi είναι μεγάλη ιατρική εγκατάσταση που καλύπει τις ανάγκες για σχεδόν 25 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε 40 περίεργες περιοχές του ανατολικού Uttar Pradesh. Αλλά οι ασθενείς με κοροναϊό έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο και το προσωπικό του.

Ένας αξιωματούχος του νοσοκομείου είπε στο BBC ότι λόγω της πανδημίας, έκαναν μόνο διαδικτυακές γνωματεύσεις.

Ο Δρ Sharad Mathur, ο ιατρικός επιθεωρητής του νοσοκομείου, είπε ότι προσπαθούσαν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, αλλά «υπάρχει υπερβολική πίεση».

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και όλοι οι υγειονομικοί έχουν αξιοποιηθεί. Κάθε μέρα, σώζουμε πολλές ζωές. Αλλά οι άνθρωποι σπεύδουν να νοσοκομεία όταν οι ασθενείς είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Και όλα αυτά συμβαίνουν στη μέση μιας πανδημίας.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024