Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λόρδος Βύρωνας: Η δράση και οι ιδέες του μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του

Λόρδος Βύρωνας: Η δράση και οι ιδέες του μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει μια σύντομη αναδρομή στις φιλελληνικές ιδέες και στη δράση του Λόρδου Βύρωνα

Σήμερα συμπληρώνονται 197 χρόνια από το θάνατό του Λόρδου Βύρωνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει μια σύντομη αναδρομή στις φιλελληνικές ιδέες και στη δράση του, μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του, αλλά και τη μόνιμη έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του. 19 Απριλίου 1824, ο Λόρδος Βύρωνας φεύγει πρόωρα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 ετών.

Ο βίος του κορυφαίου ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα ήταν σύντομος. Όμως έζησε την κάθε μέρα του με πάθος, ενώ η διαδρομή και το έργο του συνδέθηκε άμεσα με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Η συστράτευση του Βύρωνα στο πλευρό των Ελλήνων, η θυσία του για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους, η φιλελληνική του ποίηση αλλά και πρόωρος θάνατός του, αφύπνισαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για την Ελλάδα. Έδωσαν νέα ώθηση στην Ελληνική Επανάσταση και στο φιλελληνικό κίνημα.

Πρωτοποριακός και προκλητικός για την εποχή του, κυνικός και ρομαντικός, διάσημος και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενος, με συνεπή ανθρωπιστική και πολιτική παρουσία στον δημόσιο βίο, ο αριστοκράτης Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον υπήρξε μία πολύπλευρη προσωπικότητα, ηγετική φυσιογνωμία του ρομαντικού κινήματος. Μέχρι το πρόωρο τέλος του, παρέμεινε αληθινός φιλέλληνας, προσφέροντας με κάθε τρόπο – υλικά, ψυχικά, σωματικά – στην Ελληνική Επανάσταση.

Στο βίντεο, παραγωγής του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ, αποσπάσματα από το έργο του λόρδου Βύρωνα διαβάζει, αφιλοκερδώς, ο Γιάννης Μπέζος.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024