Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Nomadland: Όλες οι μαγευτικές τοποθεσίες όπου γυρίστηκε η ταινία

Nomadland: Όλες οι μαγευτικές τοποθεσίες όπου γυρίστηκε η ταινία

Ήδη υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ, η ταινία Nomadland είναι σαφώς μια ασυνήθιστη και μοναδική ταινία. Έχοντας σαρώσει τις απονομές είναι ένα αδιαμφισβήτητο φαβορί στην φετινή κούρσα των Όσκαρ.

Ήδη υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ, η ταινία Nomadland είναι σαφώς μια ασυνήθιστη και μοναδική ταινία. Έχοντας σαρώσει τις απονομές είναι ένα αδιαμφισβήτητο φαβορί στην φετινή κούρσα των Όσκαρ. Η σκηνοθέτης, Κλοέ Ζάο, μάλιστα δούλεψε ταυτόχρονα αυτή την ταινία με την παραγωγή της ταινίας υπερηρώων «The Eternals»

Η ταινία «φαινόμενο»


Το σενάριο της Κλόε Ζάο βασίζεται στο βιβλίο «Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century» της δημοσιογράφου Τζέσικα Μπρούντερ, η οποία διδάσκει αφηγηματική γραφή στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Χρειάστηκε έρευνα τριών ετών, χιλιάδες χιλιόμετρα οδήγησης από την μία ακτή των ΗΠΑ στην άλλη και από το Μεξικό μέχρι τα σύνορα με τον Καναδά -και επιπλέον μήνες ολόκληρους σε τροχόσπιτο- όπως και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με τους σύγχρονους Αμερικανούς νομάδες, προκειμένου να συγκεντρώσει το υλικό για το βιβλίο.

Πρωταγωνιστεί η ανυπέρβλητη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ  ως 61χρονη δάσκαλα με το όνομα Φερν, η οποία μετά την χηρεία και το οικονομικό κλείσιμο της πόλης όπου ζούσε στη Νεβάδα αποφασίζει να φορτώσει ολόκληρη τη ζωή της σε ένα Ford Econoline και τριγυρνάει στους ατελείωτους αυτοκινητόδρομους για αναζήτηση εργασίας, ανακαλύπτοντας έναν νέο τρόπο ζωής.

Όπως θα περίμενε κανείς, το ταξιδιάρικο φιλμ έχει μια στοχαστική ματιά στο αμερικανικό τοπίο, τις τεράστιες περιοχές και τις μικρές εφήμερες νομαδικές περιοχές του ανθρώπινου οικισμού που καλύπτουν ακόμη χιλιάδες μίλια της χώρας από την έρημο έως το πυκνό δάσος. Γυρίστηκε από ένα μικρό πλήρωμα που ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις με τα δικά του φορτηγά και ακολουθεί την αλλαγή των εποχών για έξι μήνες και περιλαμβάνει πολλούς από τους νομάδες της πραγματικής ζωής που εμφανίζονται στο βιβλίο Bruder.

Πρώτη στάση: Νεβάδα

Η ταινία ξεκινά το 2011 στην πατρίδα της πρωταγωνίστριας, το Εμπάιρ, όπου ο θάνατος της εξορυκτικής βιομηχανίας είναι το κυριολεκτικό τέλος της πόλης. Εδώ βλέπουμε την έρημο Black Rock της Νεβάδας, που φιλοξενεί τον ακραίο ηδονισμό του φεστιβάλ Burning Man, έναν άλλο κόσμο με απέραντη επίπεδη άμμο και γυμνό βράχο. Στην ίδια κατάσταση, η Φερν βρίσκει επίσης εποχική απασχόληση ανάμεσα στις πλημμύρες των προσωρινών εργαζομένων σε μια αποθήκη της εταιρείας Amazon, που γυρίστηκε μέσα στην πραγματική τοποθεσία της εταιρείας μετά από το προσωπικό αίτημα της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Δεύτερη στάση: Νότια Ντακότα

Στη συνέχεια, η Φερν πηγαίνει στην περιοχή Badlands της Νότιας Ντακότας, διάσημη τοποθεσία στην μεγάλη οθόνη για την ταινία του 1973 του Terrence Malick με το ίδιο όνομα, όπου βρίσκει δουλειά σε κάμπινγκ και στη συνέχεια στο κοντινό Wall Drug, ένα κατάστημα που είναι γνωστό για το τεράστιο άγαλμα ενός δεινοσαύρου, ως σερβιτόρα. Για την Ζάο, αυτά τα μέρη είναι γνωστά: οι δυο πρώτες σκηνοθετικές της απόπειρες ήταν στα τραγούδια του 2015 «My Brother Taught Me» και το 2018 «The Rider», ήταν και τα δύο γυρισμένα στα μέρη των ιθαγενών της Αμερικής.

View this post on Instagram

A post shared by @magchan.26

Τρίτη στάση:  Νεμπράσκα και Καλιφόρνια


Στο τέλος ακολουθούμε επίσης τη Φερν προς τη Νεμπράσκα, για τη φθινοπωρινή συγκομιδή παντζαριών κοντά στο Scottsbluff στα δυτικά της πολιτείας και την Αριζόνα, όπου ενώνεται με το Rubber Tramp Rendezvous, μια ετήσια συγκέντρωση νομάδων κοντά στο Quartzsite. Υπάρχουν επίσης σκηνές στην Καλιφόρνια, που δείχνουν την απίστευτη ρυμοτομία της «αυλής» του Χόλιγουντ.

Σε ένα σημείο, η Φερν κατευθύνεται προς την ακτή με τον συντροφικό ταξιδιώτη Ντέιβ, επισκέπτεται το σπίτι της οικογένειάς του στο Point Arena στην κομητεία Mendocino δίπλα στα κύματα του Ειρηνικού. Αργότερα, την βλέπουμε ανάμεσα στο καταπράσινο Εθνικού Δρυμού San Bernardino, ανατολικά του Λος Άντζελες. Λαμβάνοντας πολλά από τα πιο εκπληκτικά τοπία των ΗΠΑ, αυτή η στοχαστική, κινούμενη ταινία φαίνεται να είναι όχι μόνο μία από τις πιο βραβευμένες του 2021 αλλά και η πιο όμορφη.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024