Η Google παραβίασε τον νόμο για τη συλλογή δεδομένων εντοπισμού παραπλανώντας τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε φορητές συσκευές, ανακοίνωσε την Παρασκευή αυστραλιανό δικαστήριο σε μια ιστορική απόφαση.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμα «πολλών εκατομμυρίων», στο πλαίσιο υπόθεσης που έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης (ACCC), δήλωσε ο διευθυντής της Ροντ Σιμς.

Η καταδίκη έρχεται να κλιμακώσει τον πόλεμο που άνοιξε η Αυστραλία στους κολοσσούς του Διαδικτύου, υποχρεώνοντάς τους για παράδειγμα να αποζημιώνουν τους εκδότες των οποίων το περιεχόμενο εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους.

Η Google αντιμετωπίζει επίσης έρευνες για μονοπωλιακή συμπεριφορά και σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το αυστραλιανό ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε πως το 2017 και το 2018, η Google παραπλάνησε ορισμένους χρήστες τηλεφώνων και τάμπλετ που είχαν εγκαταστήσει το λειτουργικό της σύστημα Android συλλέγοντας τις πληροφορίες εντοπισμού τους ακόμη και αφού είχαν επιλέξει να μην μοιραστούν τα δεδομένα «ιστορικού εντοπισμού».

Το δικαστήριο έκρινε πως η Google δεν είχε διευκρινίσει πως η ανεξάρτητη λειτουργία Web & App Activity περιλάμβανε και δεδομένα εντοπισμού.

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου έδειξαν πως η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Τέτοια δεδομένα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους διαφημιστές που προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με την περιοχή.

Για τον Σιμς, πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για όλους εκείνους που ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο, γιατί η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Google και σε άλλες εταιρίες: οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραπλανούν τους πελάτες τους», εκτίμησε.

Στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Τόουλι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποδέχθηκε «εν μέρει» την αγωγή της ACCC κατά της Google, σημειώνοντας πως «η συμπεριφορά της εταιρίας δεν παραπλάνησε όλους τους χρήστες» της υπηρεσίας.

Ο δικαστής διευκρίνισε ωστόσο πως η Google «παραπλάνησε ή θα μπορούσε να παραπλανήσει ορισμένους χρήστες» και πως «ο αριθμός ή η αναλογία των χρηστών που παραπλανήθηκαν ή θα μπορούσαν να είχαν παραπλανηθεί δεν έχει σημασία» προκειμένου να αναγνωριστεί ως παράβαση.

Η ACCC αναμένει πως τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 850.000 δολάρια αυστραλίας (710.000 ευρώ) ανά παράβαση, είπε ο Σιμς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Από την πλευρά της η Google διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση, η οποία, όπως είπε, απέρριψε ορισμένες «γενικές απαιτήσεις» της ACCC και αφορά ορισμένους μόνο χρήστες, και είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο