Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NASA Ingenuity : Η πρώτη πτήση στον Άρη αναβάλλεται λόγω αναβάθμισης λογισμικού

NASA Ingenuity : Η πρώτη πτήση στον Άρη αναβάλλεται λόγω αναβάθμισης λογισμικού

Ξαναγράφεται ο κώδικας του συστήματος ελέγχου πτήσης

Η πρώτη δοκιμή σκόνταψε σε τεχνικό πρόβλημα και το Ingenuity της NASA θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ακόμα εβδομάδα πριν επιχειρήσει την παρθενική πτήση του στον Άρη.

Το ελικοφόρο drone των 85 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα πείραμα για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης με ιπτάμενα μέσα, προγραμματιζόταν αρχικά να επιχειρήσει την πρώτη απογείωση την περασμένη Κυριακή.

Την Παρασκευή όμως παρουσίασε πρόβλημα όταν έλαβε εντολή να αρχίσει να περιστρέφει τη διπλή του έλικα χωρίς να απογειωθεί. Όπως διαπίστωσαν οι μηχανικοί της NASA, η δοκιμή διακόπηκε αυτόματα από το σύστημα ελέγχου πτήσης, το οποίο απέτυχε να ολοκληρώσει τη μετάβαση από την κατάσταση αναμονής σε «κατάσταση πτήσης».

Δείτε επίσης:

Η λύση που αποφασίστηκε ήταν η αναβάθμιση του λογισμικού ελέγχου πτήσης, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ο κώδικας πρέπει να γραφτεί, να ελεγχθεί, να μεταδοθεί στον Άρη και να τεθεί σε λειτουργία.

Ως αναμεταδότης για την επικοινωνία του Ingenuity με τη Γη είναι το Perseverance, το νέο τροχοφόρο ρομπότ της NASA, το οποίο μετέφερε το drone στερεωμένο στο κάτω τμήμα του. Πρωτεύων στόχος της αποστολής είναι η αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής στη λίμνη που υπήρχε κάποτε στη λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο κοντά στον ισημερινό.

Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη Γη, το Ingenuity σχεδιάστηκε να είναι ελαφρύ, μόλις 1,8 κιλά, και να περιστρέφει τους δύο έλικές του σε αντίθετες κατευθύνσεις στην υψηλή ταχύτητα των 2.500 περιστροφών το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα σε σχέση με το μέσο επιβατικό ελικόπτερο στη Γη.


Στην πρώτη πτήση, το drone θα σηκωθεί σε ύψος περίπου δύο μέτρων, θα μείνει μετέωρο για μισό λεπτό και θα επιστρέψει στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα γίνονται σταδιακά πιο περίπλοκες μέχρι το ελικοπτεράκι να φτάσει σε ύψος 300 μέτρων.

Το drone δεν μεταφέρει επιστημονικά όργανα, μόνο μια κάμερα που θα μεταδώσει τις πρώτες εναέριες λήψεις από άλλο πλανήτη.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο η NASA θα γράψει και πάλι ιστορία με την πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης. H αμερικανική υπηρεσία έχει ήδη εγκρίνει τη ρομποτική αποστολή Dragonfly, η οποία θα πετάξει πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, τη δεκαετία του 2030.

Πάντως η πρωτιά της πρώτης πτήσης εκτός Γης ανήκει στα σοβιετικά αερόστατα Vega που πέταξαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης τη δεκαετία του 1980.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024