Αν στο προσκήνιο όλα τα φώτα, δικαιολογημένα, έχουν στραφεί στη μεγάλη μάχη στο μέτωπο της πανδημίας, στο παρασκήνιο, «αθέατες» προς το παρόν εξελίξεις χτίζουν, αργά αλλά σταθερά, τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Την ίδια ώρα που η ελληνική οικονομία παλεύει να ξεπεράσει την ύφεση, τραυματισμένη σοβαρά από τα απανωτά lockdown, το επιχειρηματικό παιχνίδι σε μια σειρά νευραλγικούς τομείς και κλάδους έχει πάρει φωτιά. Επιχειρηματικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό τοποθετούνται δυναμικά διαβλέποντας προοπτικές υψηλών κερδών.

Στην αγορά ακινήτων, οι διεργασίες είναι έντονες και οι αποφάσεις τρέχουν, ήδη, από μεγάλους ξένους και εγχώριους ομίλους για επενδύσεις σε νέα κτίρια γραφείων, σε σύγχρονες κατοικίες, αλλά και σε επιχειρηματικά ακίνητα (Logistics κ.ά.) που θα καλύψουν τις ανάγκες του νέου τρόπου ζωής που έφερε η πανδημία. Από την τηλεργασία, μέχρι τις ηλεκτρονικές αγορές και τις νέες μεθόδους παράδοσης των προϊόντων στους καταναλωτές, όλα λειτουργούν, υπό προϋποθέσεις, ως πεδία φιλικά προς τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η τουριστική αγορά, όπως αποκαλύπτει το σημερινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος προσελκύουν ξένα αλλά και εγχώρια κεφάλαια που αλλάζουν σταδιακά την εικόνα του κέντρου της Αθήνας. Η υπεραξία που δημιουργείται από τις εξελίξεις αυτές αναμένεται να διαχυθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται μια σειρά από έργα ανάπλασης ολόκληρων περιοχών, που ξεκινούν, με κυριότερο το Ελληνικό, ενώ νέα δυναμική στο Real Estate της Αθήνας αναμένεται να φέρει η υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης να μεταφερθούν εννέα βασικά υπουργεία στο εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού. Πολλαπλασιαστικά θα είναι τα οφέλη από τα Data centers που θα δημιουργήσει η Microsoft στην Αττική, όπως και από τις επενδύσεις που τρέχει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για διεργασίες που επιβεβαιώνονται, άλλωστε, από την ετήσια έκθεση του Γ. Στουρνάρα στην οποία προβλέπεται ότι το 2021 θα είναι χρονιά δομικών αλλαγών στην αγορά ακινήτων. Πράγματι η αγορά ακινήτων για δεκαετίες ολόκληρες αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο και ο τουρισμός. Χωρίς καμία αμφιβολία, θα συμβάλουν και στο μέλλον στο αναπτυξιακό αποτύπωμα της χώρας. Οδήγησαν όμως σε μια μονομερή, στρεβλή και ασταθή ανάπτυξη που δεν στάθηκε ικανή να γλιτώσει τη χώρα από περιπέτειες. Σε μια ανάπτυξη που βασίζεται στην κατανάλωση και στις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή. Ευάλωτη σε κάθε ακραίο φαινόμενο στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί. Μόνο η ισχυρή παραγωγή μπορεί να θωρακίσει μια χώρα και να στηρίξει σε στέρεες βάσεις το μέλλον της. Τα ίδια λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο