Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιανεμπόριο : Σε αναβρασμό Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη - Οικονομικό επίδομα ανακοινώνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Λιανεμπόριο : Σε αναβρασμό Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη – Οικονομικό επίδομα ανακοινώνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μέτρο που θα ανακοινώσει κυβέρνηση αφορά ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, οριζόντιο για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο. Το ύψος του ποσού θα καθοριστεί από το οικονομικό επιτελείο στις 9 το πρωί της Δευτέρας.

Αν αναμονή των αυριανών κυβερνητικών ανακοινώσεων βρίσκονται οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη όπου επικρατεί αναβρασμός και δυσαρέσκεια για την αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε αυτές τις περιοχές λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οριζόντιο επίδομα με βάση το τζίρο του 2019

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο θα ανακοινώσει ένα επιπλέον μέτρο στήριξης για τις –με κρατική εντολή- κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπαχθούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις στις τρεις περιφερειακές ενότητες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μέτρο που θα ανακοινώσει κυβέρνηση αφορά ένα έκτακτο βοήθημα και θα είναι οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή. Οι εξειδικεύσεις για το ύψος του ποσού θα γίνουν από το οικονομικό επιτελείο στις 9 το πρωί της Δευτέρας. Λέγεται ότι το επίδομα θα υπολογιστεί με βάση τον αντίστοιχο τζίρο του 2019.

Απόφαση των λοιμωξιολόγων

Το μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες επί ποδός προκειμένου να καλμάρει τις αντιδράσεις των εμπόρων που επέμεναν να ανοίξουν και από το Σάββατο είχαν απειλήσει με «αντάρτικο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε προσωπικά ο ίδιος με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη και του εξήγησε ότι η αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου γι’ αυτή τη Δευτέρα στις συγκεκριμένες τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας ήταν απόφαση των λοιμωξιολόγων και όχι της κυβέρνησης.

Αυτή την παράμετρο είχε θέσει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε δηλώσεις του σήμερα λέγοντας «κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις» προσθέτοντας:

«Από την στιγμή που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επαναξιολόγησε την Παρασκευή τα δεδομένα, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Οφείλουμε να ακούσουμε ένα επιστημονικό όργανο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον κ. Φιλιππίδη υπογράμμισε ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν ανοιχτή για περισσότερες ημέρες από ότι στην Αττική και παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις για το επιπλέον μέτρο στήριξης για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, στον οποίο ο Παντελής Φιλιππίδης εξέφρασε  την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.

«Κάηκε» το click away

Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας με εντολή του πρωθυπουργού μετέβη στην Πάτρα όπου είχε συναντήσεις με το δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Το κλίμα ήταν ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης όπου οι καταστηματάρχες, αλλά και ο κ. Πελετίδης επέμεναν στο άνοιγμα ενώ ο κ. Πέτσας το μεσημέρι της Κυριακής είχε μιλήσει για δύο επιλογές που θα μετέφερε στον πρωθυπουργό. Είτε την κρατική ενίσχυση μέσω ενός έκτακτου επιδόματος εφόσον παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα είτε στο άνοιγμα με το click away.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Πέτσας στην Πάτρα, έξω από κτίριο του Επιμελητηρίου είχαν συγκεντρωθεί έμποροι της Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και ζητούσαν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ κατά την έξοδο από το Δημαρχείο υπήρξαν και αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Εσωτερικών.

Άνοιξε-κλείσε

Από τα όσα μεσολάβησαν πάντως κατά το απόγευμα της Κυριακής η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλμάρει τις αντιδράσεις των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη με ένα έκτακτο οικονομικό επίδομα και όχι με το να επιτρέψει κάποιου είδους άνοιγμα.

Στη Θεσσαλονίκη πάντως υπάρχουν περιοχές που ετοιμάζουν αντάρτικο, όπως πχ η Πολίχνη, ενώ συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο με θέμα το λιανεμπόριο το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού-Ευόσμου.

«Θα εξεταστούν όλες οι νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου» έκανε λόγω από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης.

Και στην Κοζάνη υπάρχει έντονο κλίμα δυσαρέσκειας από πλευράς του εμπορικού κόσμου. Για «έλλειψη σεβασμού» προς τους μικρομεσαίους και «απόφαση του στυλ άνοιξε-κλείσε» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης.

Συσσωρεύονται χρέη

«Από τη στιγμή που λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση, με την ίδια ευκολία θα πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων» επεσήμανε ο κ. Δραγάτσικας και πρόσθεσε:

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί έναν χρόνο. Το ΕΦΚΑ, το ΦΠΑ μας τα πληρώναμε κανονικά, δεν είχαμε κάποιες ελαφρύνσεις. Τα περσινά εμπορεύματα τα στοκάραμε. Δεν δουλέψαμε τα Χριστούγεννα, δεν δουλέψαμε το Πάσχα, χάσαμε το καλύτερο μέρος του χρόνου. Τώρα θα χάσουμε και το Πάσχα που είναι η δεύτερη καλύτερη εποχή. Με τα εμπορεύματα τι θα γίνει;».

Αντιπαράθεση Μαξίμου και Τσίπρα

Το θέμα πάντως την αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στο θέμα και χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως «κυβέρνηση αχρήστων», ζητώντας ως ελάχιστο μέτρο την αποζημίωση των εμπόρων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε σε εξίσου έντονο ύφος επιστρέφοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τους χαρακτηρισμούς και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν διαφωνεί με το να τηρηθεί η απόφαση των λοιμωξιολόγων.

Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ζήτησε ο Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στην Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «αν πράγματι, λοιπόν, ακούνε τους λοιμωξιολόγους και δεν τους αντιμετωπίζουν σαν βαστάζους των προειλημμένων πολιτικών τους αποφάσεων, ας δώσουν τα πρακτικά της επιτροπής στη δημοσιότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει και ζητάει να αγνοήσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών ανταπάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024