Ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας καταγγέλλει με δημοσίευμά της ελληνικό δήμο γιατί εμποδίζει, όπως αναφέρει, τη διοργάνωση μαθημάτων «μακεδονικής» γλώσσας από τη «μακεδονική» μειονότητα που κατοικεί στα όριά του.

Η οργάνωση «Κρίστε Μισίρκοφ» στην Ελλάδα καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά του δήμου Εδεσσας ο οποίος παραβιάζει συστηματικά τις νομικές υποχρεώσεις και ακολουθεί αδίστακτη πρακτική απαρτχάιντ προς μια ομάδα ανθρώπων που εκφράζουν πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία σχετικά με τους αυτόχθονες «Μακεδόνες» από αυτόν τον δήμο, σημειώνει η ιστοσελίδα Ζουρνάλ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κατάσταση διακρίσεων»

«Αυτή η κατάσταση των διακρίσεων που επιβάλλεται σε μέρος των ελλήνων πολιτών που θέλουν να διατηρήσουν όλες τις παραδόσεις, τα έθιμα και τη γλώσσα τους, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως, καθώς και η παραβίαση των κρατικών νόμων, μέσω αυθαίρετων και ρατσιστικών αποφάσεων των δημοτικών αρχών» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φέρει μόνο προβλήματα στο τοπικό περιβάλλον και δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τους νόμους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης «Κρίστε Μισίρκοφ» στην Εδεσσα, η οποία παροτρύνει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις για παροχή δημόσιας εκπαίδευσης σε μειονοτικές γλώσσες.


«Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα ζητούν εκπαίδευση στα μακεδονικά» γράφει ο τίτλος του άρθρου

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει το αίτημα προς τον δήμο της Εδεσσας, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, για τη μεταφορά μιας τάξης σε ένα κρατικό σχολείο από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο στόχος είναι να διοργανωθούν μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας από τα μέλη του οργανισμού «Κρίστε Μισίρκοφ» στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης και εκμάθησης της μητρικής γλώσσας εκείνων των πολιτών που τη μιλούν σε κάποιο βαθμό, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο θέλει να τη διδαχθεί ως ξένη γλώσσα.

«Υποχρεώσεις του κράτους»

Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς η δημοτική αρχή να λάβει υπόψη τις νομικές υποχρεώσεις του κράτους.

Ο οργανισμός «Κρίστε Μισίρκοφ» ανακοινώνει μια νομική μάχη στα ελληνικά και πιθανώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, απαιτώντας την εφαρμογή αυτών των νόμων. Στο μεταξύ, τα μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας διεξάγονται σε ιδιωτικό χώρο με πολύ περιορισμένο αριθμό μαθημάτων και μαθητών, σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα.

Η δημοτική αρχή της Εδεσσας (Voden) αποφάσισε επίσης να αφαιρέσει από τα δημοτικά πολιτιστικά προγράμματα όλες τις δραστηριότητες για την προώθηση των «τοπικών εθίμων των εντοπίων Μακεδόνων που χρησιμοποιούν την τοπική μακεδονική γλώσσα ή διάλεκτο, αναγκάζοντας ορισμένες από τις οργανώσεις να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς χώρους για τις εκδηλώσεις τους».

«Ο κύριος στόχος του δημάρχου είναι να σταματήσει εντελώς αυτές τις εκδηλώσεις των Σλαβομακεδόνων στην πόλη της Εδεσσας (Voden), εφαρμόζοντας μεθόδους που θυμίζουν ορισμένα προηγούμενα καθεστώτα, στα οποία οι Σλαβομακεδόνες βίωσαν πολιτιστική γενοκτονία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η δικαστική απόφαση»

Η υπόθεση με την ένωση «Σπίτι του Μακεδονικού Πολιτισμού» έληξε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν 30 χρόνια, αλλά παρά τη θετική απόφαση αυτού του δικαστηρίου, τρεις φορές, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγγράψει αυτόν τον σύλλογο.

Και μια νέα σλαβομακεδονική ένωση, «Αδελφότητα γηγενών-ντόπιων νομού Σερρών Κύριλλος και Μεθόδιος», η οποία καταχωρήθηκε νόμιμα από το δικαστήριο της Σιντικής τον Δεκέμβριο του 2017, το ανώτερο δικαστήριο, το Βασικό Δικαστήριο των Σερρών (απόφαση αριθ. 185/2019) αποφάσισε να ανακαλέσει την εγγραφή.

Η εξήγηση ήταν ότι η χρήση του όρου «ντόπιοι» στον τίτλο και στο καταστατικό του συλλόγου, είναι αυθαίρετη επειδή ο όρος «ντόπιοι» αναφέρεται σε όλους τους έλληνες πολίτες της πόλης των Σερρών και όχι μόνο σε μέλη μιας οργάνωσης.

«Η Ελλάδα κάνει διακρίσεις εναντίον των Μακεδόνων, καθώς και άλλων μειονοτικών κοινοτήτων. Κρύβει την πολιτική της έναντι των Μακεδόνων με την πίεση να αλλάξουν βίαια το όνομα, την ταυτότητα και την ιστορία των Μακεδόνων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στο εκπαιδευτικό σύστημα»

»Αντί να γιορτάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως λύση σε μια διπλωματική διαμάχη, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να καταδικάσουν την εφαρμογή της, καθώς και να καταδικάσουν την Ελλάδα για τις βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει επιτέλους να απαιτήσουν την εφαρμογή των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζει συνεχώς η Ελλάδα.

»Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η άμεση εισαγωγή σλαβομακεδονικών γλωσσικών τάξεων στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα του «Μακεδονικού Διεθνούς Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πηγή: zurnal.mk, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr