Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία : Ξέσπασε νέος «πόλεμος» εξαιτίας του... βουλγαρικού βέτο

Βόρεια Μακεδονία : Ξέσπασε νέος «πόλεμος» εξαιτίας του… βουλγαρικού βέτο

Νέος «πόλεμος» ξέσπασε στη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκαλεί η βουλγαρική άρνηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νέος «πόλεμος» ξέσπασε στη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκαλεί η βουλγαρική άρνηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πραγματικός πόλεμος»

Αφορμή αυτήν τη φορά για τον «πραγματικό πόλεμο», όπως τον χαρακτηρίζει στο δημοσίευμά της η βουλγαρική ιστοσελίδα mediapool.bg, οι προτάσεις για την επίλυση της κρίσης με τη Βουλγαρία του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, το κόμμα του οποίου συνεργάζεται με το κυβερνών του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ,.

Ο Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος έχει επίσης βουλγαρική υπηκοότητα, προσέφερε μέσω των προτάσεών του παραχωρήσεις στη Βουλγαρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο κατήγγειλε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Οι προτάσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί η Βόρεια Μακεδονία ότι δεν έχει καμία αξίωση για τη «Μακεδονία του Πιρίν» και δεν υποστηρίζει οργανισμούς που αναγνωρίζουν «μακεδονικές μειονότητες».

Ο Γκεοργκιέφσκι πρότεινε επίσης το βουλγαρικό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζει ότι το «μακεδονικό έθνος» και η «μακεδονική γλώσσα» αναφέρονται μόνο στο έθνος και τη γλώσσα που δημιουργήθηκε μετά το 1944.

Επιπλέον, τα σχολικά βιβλία να αφαιρέσουν κεφάλαια που προσβάλλουν τους Βούλγαρους και τα Σκόπια να αναγνωρίσουν τη σφαγή και τη δίωξη των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας μετά το 1945.

Ακόμη, τα Σκόπια θα πρέπει να ανακοινώσουν δημόσια ότι οι Γκότσε Ντέλτσεφ, Νταμ Γκρούεφ, Τζόρτσε Πετρόφ και εκατοντάδες άλλοι ήταν Βούλγαροι.

Гледам дека Македонско-Бугарските односи се движат кон нов ќор-сокак а понатаму и кон нова ескалација на сите нивоа која…

Δημοσιεύτηκε από Ljubco Georgievski στις Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Καταιγίδα αντιδράσεων

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο, Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι, ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέψει την ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας, να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα εναντίον του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι με τις δηλώσεις του Γκεοργκιέφσκι επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Σλόμποντεν Πέτσατ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποστασιοποιήθηκε από τις απόψεις του Γκεοργκιέφσκι.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας τις προτάσεις του VMRO- Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Γκεοργκιέφσκι, είπε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις που δεν σχετίζονται με τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το TV21.

«Προτάσεις τσαρλατάνου»

Το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης απέρριψε τις προτάσεις του Γκεοργκιέφσκι για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία ως επιπόλαιες και ερασιτεχνικές, σύμφωνα με την εφημερίδα Νεζαβίσεν Βέσνικ, η οποία τις χαρακτηρίζει στον τίτλο του άρθρου της ως «προτάσεις τσαρλατάνου», αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Πηγή: mediapool.bg, echedoros-a.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024