Βόρεια Μακεδονία : Πολιτική ένταση από το βουλγαρικό βέτο – Πρόταση μομφής κατά Ντιμιτρόφ
Από υψηλούς τόνους χαρακτηρίστηκε η συζήτηση στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας πρότασης μομφής κατά του Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Απορρίφθηκε από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η πρόταση μορφής κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με 55 ψήφους κατά έναντι 53 υπέρ.
Υψηλοί τόνοι
Συνολικά, ψήφισαν 108 βουλευτές από τους 120 (το σύνολο των μελών της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας).
Η συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Την πρόταση δυσπιστίας κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπερασπιζόμενος τη θέση του, μίλησε για «πολιτικό θέατρο» από πλευράς αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία, αν και αναγνωρίζεται από σχεδόν όλους ότι αξίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν έχει επιτύχει τον στόχο λόγω του βέτο της Βουλγαρίας και μόνο.
Το βουλγαρικό βέτο
Οι 27 συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά η Βουλγαρία πρόβαλε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να δεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Βρυξελλών και των Σκοπίων εξαιτίας διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442