Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβα στα Σκόπια : Δεν έχουμε αρχαία ή μεσαιωνική ιστορία - Μας δημιούργησε η γεωπολιτική

Βόμβα στα Σκόπια : Δεν έχουμε αρχαία ή μεσαιωνική ιστορία – Μας δημιούργησε η γεωπολιτική

«Υπάρχουν μόνο δύο χώρες στα Βαλκάνια χωρίς μεσαιωνική ιστορική κληρονομιά: είναι οι σύγχρονες χώρες Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία» τονίζει σε άρθρο-βόμβα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της τότε πΓΔΜ Ντένκο Μαλέσκι.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει μεσαιωνική και αρχαία κληρονομιά και το «μακεδονικό» έθνος το δημιούργησε η γεωπολιτική, τονίζει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντένκο Μαλέσκι σε άρθρο του στην ιστοσελίδα των Σκοπίων plusinfo.mk, το οποίο αναμετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES.

«Μόνο δύο χώρες…»

Σύμφωνα με τον Ντένκο Μαλέσκι, «υπάρχουν μόνο δύο χώρες στα Βαλκάνια χωρίς μεσαιωνική ιστορική κληρονομιά: είναι οι σύγχρονες χώρες Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία».

Ο κ. Μαλέσκι επισημαίνει ότι για τη διαμάχη Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας δεν θα χρειαζόταν η συμμετοχή ξένων διαμεσολαβητών, εάν απουσίαζε ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων.

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν προδότες στον πολιτικό διάλογο σε μια φιλελεύθερη – δημοκρατική κοινωνία.

Μπορούν να υπάρχουν πατριώτες και στις δύο πλευρές της συζήτησης και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον αντίπαλό του προδότη ή πεμπτοφαλαγγίτη μόνο επειδή έχει διαφορετικά πιστεύω.


Το άρθρο του Ντένκο Μαλέσκι στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES με τον τίτλο: Η «Μακεδονία» δεν έχει μεσαιωνική κληρονομιά, η γεωπολιτική δημιούργησε το «μακεδονικό» έθνος

«Υπάρχουν μόνο διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις, οι οποίες πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα βρίσκεται σε στασιμότητα ή πηγαίνει προς τα πίσω, επειδή στερείται του κύριου εργαλείου της για πρόοδο και κριτική σκέψη» γράφει.

«Δεν θα φτάσουμε πουθενά»

«Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε πολύ γρήγορα, επαναλαμβάνοντας αυτήν τη διεθνή διαμάχη, όπως είχαμε για τρεις δεκαετίες με την Ελλάδα, μ’ ένα κράτος μέλος της ΕΕ (σ.σ. εννοεί τη Βουλγαρία), δεν θα φτάσουμε πουθενά» σημειώνει ο κ. Μαλέσκι.

«Πρέπει να μάθουμε να μην βάζουμε τουλάχιστον ετικέτες, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να ανακαλούμε ξανά τον Κίρο Γκλιγκόροφ: Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας περίπλοκος σχηματισμός» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι είμαστε όλοι ενοχλημένοι από τη διαφορετική άποψη και ζητούμε σωτηρία από τους «μακεδόνες» ιστορικούς, πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος μονόλιθος για τον ορισμό των Σλαβομακεδόνων στην παγκόσμια ιστορική αφήγηση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Οι τρεις αφηγήσεις

«Μερικοί από τους ιστορικούς μας βρίσκουν τις απαρχές του “μακεδονικού” μας έθνους μεταξύ των αρχαίων Μακεδόνων, άλλοι, στον Μεσαίωνα, και άλλοι στα μέσα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα» υπογραμμίζει.

Και για κατανοητούς λόγους, όπως αναφέρει, οι πρώτοι, δεν θα δεχτούν ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.


Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, δύο φορές πρόεδρος της πΓΔΜ και ιδρυτής της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στον οποίο αναφέρεται ο Ντένκο Μαλέσκι

Οι δεύτεροι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον Σαμουήλ και το βασίλειό του και θα αντιταχθούν στη συμφωνία καλής γειτονίας και φιλίας με τη Βουλγαρία.

Οι τρίτοι, που βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια, είναι λίγοι.

«Θέλω να πω ότι αν γνωρίζουμε πως μεταξύ των ιστορικών, καθώς και στην κοινωνία στο σύνολό της, υπάρχει το ίδιο αντιδημοκρατικό πνεύμα και ο συνάδελφός του μπορεί να οριστεί ως προδότης, καθίσταται σαφές πόσο χρειαζόμαστε το φιλελεύθερο πνεύμα ανοχής μεταξύ των αφηγήσεων», σημειώνει ο Μαλέσκι.

Επίθεση στον Πενταρόφσκι

«Ο νυν πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι είπε ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να λύσει οποιοδήποτε σημαντικό πρόβλημα χωρίς τη συμμετοχή ξένων. Αυτό, φυσικά, είναι μεγάλη ντροπή για τους ηγέτες του κόμματος, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά. Αυτό είναι ντροπή για εμάς και τους πολίτες. Αλλά αυτό επιβεβαιώνει μόνο ότι υπάρχει έλλειψη δημοκρατικής σκέψης στην πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας, όπως υπάρχει, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους ιστορικούς. Είναι οι ξένοι η λύση;» αναρωτιέται.


Επίθεση στον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι (φωτογραφία mia.mk) εξαπολύει ο Ντένκο Μαλέσκι

Και απαντά πως όσον αφορά στη συμμετοχή ξένων διαμεσολαβητών στη διαμάχη Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας, ο ίδιος πιστεύει πως αυτό δεν θα συμβεί έως ότου τεθούν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών, δηλαδή του ΝΑΤΟ.

Ο Μαλέσκι προειδοποιεί ότι, σε αυτήν την περίπτωση, οι χώρες θα συμβουλευτούν τους ιστορικούς τους, οι οποίοι θα τους ενημερώσουν όχι για τη δική μας ή τη βουλγάρικη, αλλά για τη δυτική πολιτική και ιστορική λογοτεχνία, η οποία είναι πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα.

Σε μια τέτοια συνομιλία, θα ακούσουμε μερικά από τα πράγματα που επιθυμούμε, άλλα, όχι.

Η πανβουλγαρική ιδέα

Το σλαβομακεδονικό έθνος και η γλώσσα υπάρχουν και όχι μόνο δεν πρέπει να το αρνούνται, αλλά αντίθετα όλοι πρέπει να το αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Ως σύμμαχοι στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τους υπόλοιπους γιουγκοσλαβικούς λαούς, έχουμε διαρκείς και άθραυστους δεσμούς.

Αλλά και στα Βαλκάνια υπάρχουν μόνο δύο χώρες που δεν έχουν μεσαιωνική ιστορική κληρονομιά, αλλά είναι σύγχρονες, σημερινές χώρες: η Σλοβενία και η Βόρεια Μακεδονία.

Να ερμηνεύσουμε επίσης την πανβουλγαρική ιδέα και τον τρόπο με τον οποίο η γεωπολιτική επιτάχυνε τη δημιουργία του «μακεδονικού» έθνους στα μέσα του 19ου και ειδικά στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, σημειώνει ο κ. Μαλέσκι.


Ο Ντένκο Μαλέσκι γράφει το άρθρο του με αφορμή τη διένεξη Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας (φωτογραφία Reuters)

Και προσθέτει πως, για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, πρώτα να μας εξηγήσουν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη ο πολιτισμός και ο χριστιανισμός εξαπλώνονται από τις πολυσύχναστες πόλεις της Βενετίας, του Ντουμπρόβνικ ή της Θεσσαλονίκης, καθώς και από οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα στο εσωτερικό.

Κυριαρχεί ο εθνικισμός

Ετσι, τόσο οι Σλαβομακεδόνες όσο και οι Βούλγαροι θα καταλάβουν ότι οι ιεροί αδελφοί ήταν στην πραγματικότητα κυρίως βυζαντινοί αξιωματούχοι, όχι Σλαβομακεδόνες ή Βούλγαροι.

Ισως τότε να καταλάβουμε από πού προέρχεται η ομοιότητα μεταξύ του ελληνικού αλφαβήτου και του κυριλλικού αλφαβήτου μας και θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε εάν εμείς ή οι Βούλγαροι είμαστε το λίκνο του σλαβικού πολιτισμού.

Αλλά κανένα από αυτά δεν θα συμβεί, γιατί στον κόσμο των κρατών, όλοι εξηγούν τα πράγματα για τον εαυτό τους, αυτός είναι ένας βασικός κανόνας της διεθνούς πολιτικής, όπως δείχνει η εμπειρία με τα εμβόλια σήμερα, αναφέρει ο κ. Μαλέσκι, καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι ο εθνικισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στα Βαλκάνια.

Πηγή: BGNES, echedoros-a.gr

Ποιος είναι ο Ντένκο Μαλέσκι

Ο Ντένκο Μαλέσκι είναι βορειομακεδόνας πολιτικός, πολιτικός αναλυτής, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της τότε πΓΔΜ. Από το 1997 είναι επικεφαλής μεταπτυχιακών σπουδών στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πολιτική, στη Νομική Σχολή των Σκοπίων. Από το 1991 έως το 1993 ήταν υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ και από το 1993 έως το 1997 μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας του στον ΟΗΕ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024