Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία : 65.675 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας πήραν βουλγαρική υπηκοότητα

Βουλγαρία : 65.675 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας πήραν βουλγαρική υπηκοότητα

Οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται βουλγαρική υπηκοότητα επικαλούνται «βουλγαρικές ρίζες», σύμφωνα με τη βουλγαρική εκδοχή. Αλλη άποψη έχει η κυβέρνηση στα Σκόπια.

Συνολικά 65.675 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν πάρει βουλγαρική υπηκοότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Μέσα σε δέκα χρόνια

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Αχλάντοβα, σε απάντησή της σε κοινοβουλευτική ερώτηση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, πριν μερικές ημέρες.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 22 Οκτωβρίου φέτος, υποβλήθηκαν 77.829 αιτήσεις από πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Βουλγαρία εξέδωσε τα περισσότερα διαβατήρια στους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας το 2010, συνολικά 11.724 αντίγραφα, ενώ τα λιγότερα εκδόθηκαν το 2013, μόνο 2.171 διαβατήρια» δήλωσε η Αχλάντοβα.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 6.712 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια.

«Βουλγαρικές ρίζες»

Οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται βουλγαρική υπηκοότητα επικαλούνται «βουλγαρικές ρίζες», συμπλήρωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας.

Οπως σημειώνουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το κίνητρο των περισσοτέρων από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται να λάβουν βουλγαρικό διαβατήριο είναι να μπορούν να εργαστούν σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και όχι κάποια «φιλοβουλγαρική» συνείδηση.

Οπως σχολιάζουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Βουλγαρία, από τη μεριά της, παρέχει σχετικά εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες τη βουλγαρική υπηκοότητα σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο εδραίωσης της πολιτικής της περί βουλγαρικής καταγωγής του σλαβικού πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπό τη σκιά του βέτο

Τα στοιχεία αυτά για τον αριθμό πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα παρουσιάζονται υπό τη σκιά του πρόσφατου βέτο που έθεσε η Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Βόρειας Μακεδονίας και αντιβουλγαρικό μένος στους κατοίκους της χώρας.

Πηγή: ert.gr

Sports in

Οι δυο εβδομάδες μαγείας του Ποντένσε

Ο Πορτογάλος κάνει... άλλα κόλπα από την μέρα που ανέλαβε ο Μεντιλίμπαρ και οδηγεί τον Ολυμπιακό σε μεγάλες νίκες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024