Βέβαιος για την ένταξη της «Μακεδονίας» και των «Μακεδόνων που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την επιστολή υποστήριξης των ενεργειών του και διαβεβαίωσης για την επιτυχία τους από τις ΗΠΑ.

Βέβαιος για την ένταξη της «Μακεδονίας» και των «Μακεδόνων που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την επιστολή υποστήριξης των ενεργειών του και διαβεβαίωσης για την επιτυχία τους από τις ΗΠΑ.

«Μακεδονία» και «Μακεδόνες»

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε πιο βέβαιος από ποτέ για την ένταξη της «Μακεδονίας» στην ΕΕ, όπως γράφει χωρίς να έστω να κρατάει τα «προσχήματα» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της γείτονος.

«Ο λαός της Μακεδονίας κοιτούσε πάντοτε και συνεχίζει να κοιτάει προς το μέλλον. Ολα τα προβλήματα, οι κατοχές και οι αποκλεισμοί ξεπεράστηκαν και ξεπεράστηκαν λόγω της επιθυμίας για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ζωή.

»Ετσι είναι τώρα. Προσβλέπουμε στην Ευρώπη, αυτός είναι ο μοναδικός μας δρόμος για ένα καλύτερο αύριο.

»Αφήνουμε την απομόνωση στο παρελθόν επειδή γνωρίζουμε ότι το μέλλον της Μακεδονίας είναι ευρωπαϊκό. Με αυτό το όνομα, συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις. Είναι τόσο ευρωπαϊκό όσο και μακεδονικό.

»Θα ενταχθούμε ως Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά!» τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ.

Η διαβεβαίωση… από ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε σε αυτήν την ανάρτηση μετά την παρουσίαση, στον ίδιο λογαριασμό του στο facebook, της επιστολής που έλαβε από τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ – και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια – ο οποίος τον διαβεβαιώνει για τη στήριξη από τις ΗΠΑ των προσπαθειών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συνεργασία σας και παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, γράφω για να μοιραστώ την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έγκριση διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει ο Φίλιπ Ρίκερ στην επιστολή του προς τον Ζόραν Ζάεφ.

«Εμπιστος σύμμαχος»

«Η χώρα σας έχει αποδειχθεί ένας έμπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ένας σπουδαίος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει κρίσιμο αμοιβαίο συμφέρον και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας τη διεξαγωγή της διακυβερνητικής διάσκεψης για τη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας» προσθέτει ο αμερικανός αξιωματούχος.


Με φιλική προσφώνηση η επιστολή του αμερικανού αξιωματούχου στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

«Κατανοούμε τις προκλήσεις στη διαδικασία αντιμετώπισης περίπλοκων διαφορών, αλλά η Βόρεια Μακεδονία είναι γνωστό ότι μπορεί να κάνει τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για τον εαυτό της και τους γείτονές της. Το αποδείξατε αυτό με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και θέτοντας τα θεμέλια για ενίσχυση της σχέσης σας με τη Βουλγαρία μέσω της Συνθήκης Φιλίας του 2017» συνεχίζει ο Φίλιπ Ρίκερ.

«Η Βόρεια Μακεδονία το αξίζει»

Τονίζει, επίσης, ότι «Ενθαρρύνουμε εσάς, και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να συνεχίσετε να επιλύετε διμερείς διαφορές εκτός της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, ενώ θα προχωρούν ταυτόχρονα οι διαδικασίες με το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων. Εκτιμούμε την προσπάθειά σας να διαπραγματευτείτε με καλή πίστη και να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντος το οποίο η Βόρεια Μακεδονία αξίζει».


O Φίλιπ Ρίκερ (ΜΙΑ)

«Θα πραγματοποιηθεί σύντομα»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες και ελπίζουμε ότι η σκληρή δουλειά σας θα οδηγήσει σε συνεχή πρόοδο στην ενταξιακή σας πορεία στην ΕΕ. Παραμένουμε συνεργάτες σας και είμαστε αισιόδοξοι ότι μια διακυβερνητική διάσκεψη, που σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί σύντομα», καταλήγει ο Φίλιπ Ρίκερ.

Η ανάρτηση της επιστολής

«»Ενθαρρύνουμε εσάς, και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να συνεχίσετε να επιλύετε διμερείς διαφορές εκτός της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ», η επιστολή που μου έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ» γράφει ο Ζόραν Ζάεφ στην ανάρτησή του με την επιστολή του αμερικανού αξιωματούχου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr