Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία : Ευγνωμοσύνη για τη Μέρκελ - Δυσαρέσκεια για τη Βουλγαρία

Βόρεια Μακεδονία : Ευγνωμοσύνη για τη Μέρκελ – Δυσαρέσκεια για τη Βουλγαρία

Την έντονη δυσαρέσκειά της για το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εξέφρασε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, και την ευγνωμοσύνη της στην Ανγκελα Μέρκελ για τις προσωπικές ενέργειές της να αρθεί το αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας αυτής που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

«Ομηρος διμερών ζητημάτων»

«Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, που διανεμήθηκε σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, και η πρόοδος της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ε.Ε. και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνεται ότι το «μπλοκάρισμα» αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας, «αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε., άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Ευγνωμοσύνη στη Μέρκελ

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τις ιδιαίτερες προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., καθώς και για τις προσωπικές ενέργειες της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε μετά τη λήξη του χθεσινού (Τρίτη) Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024