Εντείνονται οι φόβοι εντός κι εκτός Τουρκίας για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών στη γείτονα, μετά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από την διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Έχοντας υποστεί σωματική κακοποίηση από τον πρώην σύντροφό της, η Γιαγκμούρ Ντενλί βρήκε παρηγοριά στη δουλειά της –είναι κτηνίαστρος- και ασφάλεια στην προστασία που της παρείχε η διεθνής Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που πήρε το όνομά της από την πόλη όπου υπογράφηκε, το 2011, και από την οποία αιφνιδιαστικά αποχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Η Ντενλί είχε καταφύγει στην αστυνομία με φωτογραφίες από τους μώλωπες που έφερε και είχε κερδίσει περιοριστικά μέτρα για δύο μήνες σε βάρος του συντρόφου της.

«Το επίπεδο της βίας είχε αυξηθεί και είχε εξελιχθεί σε βασανιστήρια. Δεν ήταν εύκολο να χωρίσω με όλες τις απειλές και τις προσβολές και έτσι προσέφυγα στη δικαιοσύνη», λέει στο πρακτορείο Reuters η 33χρονη Τουρκάλα.

Η Γιαγκμούρ Ντενλί

Ενώ οι εισαγγελείς εξέτασαν την υπόθεση της Ντενλί, τα περιοριστικά μέτρα ανανεώθηκαν αυτομάτως με βάση τους όρους της διεθνούς Σύμβασης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους συμμάχους με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, μέσα στη νύχτα,  ότι η Τουρκία αποσύρεται από την Σύμβαση την οποία είχε μάλιστα πρώτη υπογράψει.

«Η Σύμβαση ήταν πολύ χρήσιμη για μένα καθώς με βοήθησε να ξεπεράσω πολύ γρήγορα αυτή την κατάσταση. Τόσο με τα περιοριστικά μέτρα…όσο και με την γρήγορα δικαστική διαδικασία», λέει η Ντενλί. «Ενιωθα πιο ασφαλής, ένιωθα προστατευμένη. Σήμερα έχουμε μείνει όλες μετέωρες».

Ζώντας με τον φόβο

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται κάποια στιγμή στη ζωή τους βία από κάποιον σύντροφό τους. To αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%.

Τα ποσοστά των γυναικοκτονιών, για τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, σχεδόν τριπλασιάστηκαν στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια μκο.

Από την αρχή του χρόνου, 78 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από άνδρες ή έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Η Σύμβαση επιδιώκει να αποτρέψει την βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και να θέσει ένα τέλος στην δικαστική ασυλία για τους δράστες.

Όμως οι συντηρητικοί στο ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του Ερντογάν, το AKP, λένε ότι το κείμενο της Σύμβασης, το οποίο τονίζει την ισότητα των φύλων και απαγορεύει την διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, υπονομεύει τις οικογενειακές δομές και ενθαρρύνει την βία.

Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα ότι η εθνική νομοθεσία θα προστατεύει τις γυναίκες στην Τουρκία και όχι οι διεθνείς συνθήκες.

«Όσοι αντιτίθενται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν επιθυμούν το είδος της προστασίας που παρέχεται από το κράτος, όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία», λέει η Φεριντέ Ακάρ, μια ακαδημαϊκός η οποία συμμετείχε στην σύνταξη της Σύμβασης.

Η Φεριντέ Ακάρ

«Νομίζουν ότι παρεμβαίνει στην ελευθερία ενεργειών για τους άνδρες που θεωρούν ότι τους ανήκουν οι γυναίκες», σχολιάζει.

Προς μια «πολύ σοκαριστική κατεύθυνση»

Όταν ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου και άκουσε την είδηση για την απόφαση του Ερντογάν, η Ακάρ ένιωσε ότι δέχτηκε ένα πλήγμα. «Είναι πολύ στενόχωρο και με θλίβει πάρα πολύ, με κάνει να φοβάμαι για το μέλλον και να μην έχω καμία ελπίδα», εξηγεί.

Τις ανησυχίες της συμμερίζονται και οι δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, οι οποίοι χαρακτήρισαν ακατανόητη και αδικαιολόγητη την απόφαση του τούρκου προέδρου, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, κινδυνεύει να υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία.

Ο δικηγόρος Κωνσταντινούπολης Ρεζάν Εποζντεμίρ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει συγγενείς θυμάτων γυναικοκτονιών, λέει ότι η Τουρκία οδεύει προς μια «πολύ σοκαριστική κατεύθυνση» αποχωρώντας από την Σύμβαση.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ ατυχές και νομικά εσφαλμένο το ότι αποσύρθηκε η Τουρκία», τόνισε στο Reuters.

Σύμφωνα με την Ντενλί, τα ποσοστά βίας εις βάρος γυναικών και παιδιών αυξάνονται στην Τουρκία και, στην περίπτωσή της, η Σύμβαση της παρείχε ασφάλεια, η οποία της διασφάλιζε ότι θα είχε άμεση προστασία από τον πρώην σύντροφό της. «Δεν ξέρω αν θα αντικατασταθεί ή τι θα την αντικαταστήσει, αλλά ζω μέσα στον φόβο», καταλήγει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr