Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
DW για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας : Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

DW για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας : Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Προτάσσουμε θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά διατηρούμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι, ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών.

Θετική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών στην έκθεση του ευρωπαίου Υπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Αντικειμενική

Η έκθεση χαρακτηρίστηκε αντικειμενική γιατί επιχειρείται διττή προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, δηλαδή θετική ατζέντα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ όλες οι επιλογές, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενες κυρώσεις, παραμένουν στο τραπέζι.

Προτάσσουμε θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά διατηρούμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο διαπιστώνουμε ορισμένα θετικά σημάδια στην τουρκική συμπεριφορά προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και κυρίως την αναστολή των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή επιθετικής ρητορικής.

Ωστόσο, όπως είπε, η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη και η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

Πάντως, ο κ. Μπορέλ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις τελευταίες ενέργειες της Αγκυρας, τόσο σε σχέση με τις απειλές εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης HPD, όσο και για την αποχώρηση της χώρας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Οπως είπε, ενέργειες σαν αυτές απομακρύνουν την Τουρκία από τον σωστό δρόμο και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η ελληνική προσέγγιση

Παρέμβαση Νίκου Δένδια

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η έκθεση είναι θετική επειδή προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της ΕΕ και για αυτό προτείνει τη διπλή ατζέντα, δηλαδή θετικά μέτρα μεν, αλλά και τη δυνατότητα κυρώσεων αν η Αγκυρα διολισθήσει στην απαράδεκτη παραβατική συμπεριφορά.

Μεταξύ των ενδεχόμενων περιοριστικών μέτρων που αναφέρονται στην έκθεση και θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία, αν έχει στο μέλλον παραβατική συμπεριφορά, είναι κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο, περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και άλλα μέτρα στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας.

Αναφορικά με τη λεγόμενη θετική ατζέντα για την αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά τρόπο τμηματικό και θα εξαρτηθεί από κατά πόσον η Τουρκία θα δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες.

Το σημαντικότερο από τα μέτρα αυτά θα μπορούσε να είναι ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τον οποίο επιδιώκει η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ανανέωση της συμφωνίας στο προσφυγικό.

Και τώρα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής

Ο γάλλος υπΕξ Λε Ντριάν (αριστερά) και ο κύπριος ομόλογός του Χριστοδουλίδης

Πάντως, στην έκθεση υπάρχουν και ελλείψεις, τις οποίες επισήμανε στην παρέμβασή του ο κ. Δένδιας.

Οπως είπε, στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όμως δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη συμφωνία για το δίκαιο της θάλασσας.

Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στη χρησιμοποίηση από την Αγκυρα της απειλής πολέμου δηλαδή του «casus belli», κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που θα γίνει στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, την Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ θα εκδοθούν και συμπεράσματα που θα δίνουν κατευθύνσεις για την επόμενη μέρα.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024