Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα δέκα διασημότερα ρολόγια του κόσμου

Τα δέκα διασημότερα ρολόγια του κόσμου

Εντυπωσιακοί φύλακες του χρόνου, που δεσπόζουν σε σε πλατείες του κόσμου και όχι μόνο

Το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Πολυφωτογραφισμένα, αγέρωχα, μετρούν τις ώρες και τα λεπτά, αποτελούν σημεία συνάντησης και αναφοράς του χώρου γύρω τους. Εσείς ποια από τα παρακάτω δεν έχετε δει ακόμα από κοντά;

1.Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (Ορλόι)

Από τα πιο χαρακτηριστικά ρολόγια

Το Ορλόι (Orloj), όπως το αποκαλόυν οι ντόπιοι, είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι, τοποθετημένο στο Παλαιό Δημαρχείο της Πράγας, και χρονολογείται από το 1410. Ακριβώς στην ώρα, οι φιγούρες, που συμβολίζουν τη ματαιοδοξία, την απληστία, τον θάνατο και τη λαγνεία, μετακινούνται και εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι.

2.Big Ben, Λονδίνο

Ίσως το πιο διάσημο και πιο φωτογραφισμένο ρολόι στον κόσμο, που βρίσκεται από το 1859 στη βόρεια πλευρά του κτηρίου του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Φυσικά, ενώ το όνομα Μπιγκ Μπεν χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον πύργο του ρολογιού -που είναι επίσημα ο Πύργος της Ελισάβετ-, το όνομα του μηχανισμού είναι για την ακρίβεια Great Bell, ζυγίζει 13,7 τόνους, έχει ένα σφυρί 441 κιλών και είναι συντονισμένο στη νότα του ΜΙ.

Το ρολόι -επίσημα το Μεγάλο Ρολόι- έχει τέσσερα καντράν διαμέτρου 7 μέτρων, το καθένα με λεπτοδείκτες 4 μέτρων και δείκτες της ώρας 3 μέτρων, ενώ φωτίζεται από 28 ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες 85 watt. Γνωρίζατε ότι το νούμερο 4 του ρολογιού εμφανίζεται από τον ρωμαϊκό αριθμό IV, παρά το τυπικό IIII που συνήθως θα συναντήσεις στα περισσότερα ρολόγια.

Λονδίνο χωρίς Big Ben δεν νοείται

3.Το Taipei 101, Ταϊπέι, Ταϊβάν

Τρομακτικά ψηλό!

Αυτός ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης, που ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, φτάνει τα 510 μέτρα προς τα σύννεφα και έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με έναν πράσινο μίσχο μπαμπού.

Πού είναι, όμως, το ρολόι; Κατά την διάρκεια ενός ηλιόλουστου απογεύματος, ο πύργος λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι, με τη σκιά του να πέφτει στο κυκλικό πάρκο Xinyi Plaza στα ανατολικά του ουρανοξύστη, όπου οι ντόπιοι διασκεδάζουν υπολογίζοντας την ώρα. Ανεπίσημα, θεωρείται  το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στον κόσμο.

4.Το ρολόι-παγώνι, Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Οι επισκέπτες του Ερμιτάζ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, δεν παύουν να ενθουσιάζονται με αυτό το βρετανικό αυτόματο ρολόι του 18ου αιώνα, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλεια λειτουργική κατάσταση.

Οι λεπτομέρειές του εντυπωσιάζουν πραγματικά

Κατασκευάστηκε με εντολή του αγαπημένου στρατιωτικού διοικητή της Μεγάλης Αικατερίνης, πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν, και οι φιγούρες του παγωνιού, του κόκορα και της κουκουβάγιας τίθενται σε κίνηση μόνο σε επιλεγμένες μέρες, κατά τις οποίες ουρές από πλήθη περιμένουν να το βιντεοσκοπήσουν.

5.Δημαρχείο της Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ (τέσσερα ρολόγια εκεί!)

Το μεγαλύτερο δημοτικό κτήριο στις ΗΠΑ (μεγαλύτερο από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον) εγκαινιάστηκε στην πόλη του Brotherly Love, το 1901 και το πλούσιο αρχιτεκτονικό στιλ του, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, είναι ο Υψηλός Βικτωριανός Γραφικός Εκλεκτισμός.

Είναι πραγματικά τεράστιο. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να χτιστεί, με τοίχους πάχους 6 μέτρων και πύργο που φτάνει τα 167 μέτρα, τέσσερα ρολόγια διαμέτρου περίπου 8 μέτρων, παρατηρητήριο και το χάλκινο άγαλμα 11 μέτρων 27 τόνων, του ιδρυτή της πόλης, William Penn.

Τη νύχτα είναι η καλύτερη στιγμή αυτού του ρολογιού

6.Το ρολόι του Κρεμλίνου, Μόσχα (κεντρική φωτογραφία άρθρου)

Το ρολόι στον Πύργο Spasskaya χτυπάει πάνω από τις κύριες πύλες προς την Κόκκινη Πλατεία από το 1706, αν και αποκαταστάθηκε το 1851 και το 1913 και αντικατέστησε ένα που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά, αλλά και από τα πυρά της Ρωσικής Επανάστασης.

Κατά το πέρασμα των χρόνων, έχει παίξει αρκετές μελωδίες, με ποικιλία που κυμαίνεται από βιεννέζικες μελωδίες και τον τσαρικό ύμνο του Συντάγματος Preobrazhensky, μέχρι διεθνείς και εθνικούς ύμνους της ΕΣΣΔ και της σύγχρονης Ρωσίας.

7.O πύργος του ρολογιού στο μνήμειο του Joseph Chamberlain, Μπίρμινγχαμ

Κινηματογραφικής αισθητικής. Το φως του ήλιου που δύει το αναδεικνύει απολύτως

Για τους κατοίκους της πόλης είναι ο Old Joe, για τους οπαδούς της ωρολογίας είναι ο ψηλότερος πύργος ρολογιού στον κόσμο, με ύψος σχεδόν 100 μέτρων και είναι συνώνυμος με το σπίτι του, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Λέγεται ότι υπήρξε η έμπνευση για τον Orthanc, τον μαύρο πύργο του Isengard, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιεν, ενώ πήρε το όνομά του από τον πρώτο Καγκελάριο του πανεπιστημίου.

8.Πουέρτα ντελ Σολ (Puerta del Sol), Μαδρίτη

Όλα τα μάτια στην Ισπανία στρέφονται πάνω στο κτήριο τοπικής αυτοδιοίκησης Casa de Correos του 18ου αιώνα -το πρώην βασιλικό ταχυδρομείο-, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.

Η παράδοση θέλει τους κατοίκους της Μαδρίτης να τρώνε 12 σταφύλια για κάθε ένα από τα 12 χτυπήματα μέχρι να φτάσουν μεσάνυχτα, για καλή τύχη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους!

Μικρό, αλλά σε ένα εντυπωσιακό κτήριο

9.Το ρολόι ατμού στο Γκάσταουν (Gastown Steam Clock), Βανκούβερ

Αναπόσπαστο κομμάτι της βόλτας

Η παλαιότερη συνοικία στην υπέροχη πόλη Pacific Coast του Καναδά είναι ένα δημοφιλές σημείο για τουρίστες, με ιστορικά κτήρια, πλακόστρωτα δρομάκια, vintage λαμπτήρες και πολλά μπαρ και εστιατόρια.

Πάντα υπάρχει ένα σμήνος επισκεπτών κοντά στο Gastown Steam Clock, που χρονολογείται από το 1977, και, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, περιλαμβάνει ατμό. Δεν το τροφοδοτεί, αφού λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα -όμως θα δεις σύννεφα ατμού να βγαίνουν από την κορυφή του καθώς σφυρίζει χαρούμενα την ώρα.

Αρχικά προοριζόταν να καλύψει έναν αεραγωγό από ένα σύστημα θέρμανσης, για να αποτρέψει τους άστεγους να κοιμούνται πάνω του.

10.Ο Πύργος Glockenspiel του δημαρχείου του Moνάχου (Rathaus-Glockenspiel)

Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, εγκαινιάστηκε ο συγκεκριμένος πύργος, στο νέο δημαρχείο, το 1908 (αν και μοιάζει παλιότερος) και διαθέτει 32 φιγούρες πραγματικού μεγέθους και 43 καμπάνες, οι οποίες λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητος αυτός ο πύργος

Τα ανδρείκελα απεικονίζουν διηγήσεις από την ιστορία του Μονάχου, τρεις φορές την ημέρα, σε μια αξέχαστη περιστροφή 15 λεπτών. Το κύριο θέμα είναι ο γάμος του Δούκα Βιλχέλμου V με τη Ρενάτα της Λωρραίνης το 1568, με κονταρομαχίες ιπποτών και λικνιζόμενους βαρελοποιούς.

Με πληροφορίες από το FollowGeorge.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024