Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίταξη : Αμετάπειστοι οι ιδιώτες γιατροί - Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης

Επίταξη : Αμετάπειστοι οι ιδιώτες γιατροί – Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης

Γη και ύδωρ τους έχουν προσφέρει, αλλά παραμένουν αμετάπειστοι! Ο λόγος για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν «λύγισαν» ούτε από την τελευταία έκκληση-αιχμή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έξω από το εφημερεύον νοσοκομείο «Γεννηματά», όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν συνάδελφό του γιατρό, που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, […]

Γη και ύδωρ τους έχουν προσφέρει, αλλά παραμένουν αμετάπειστοι! Ο λόγος για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν «λύγισαν» ούτε από την τελευταία έκκληση-αιχμή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έξω από το εφημερεύον νοσοκομείο «Γεννηματά», όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν συνάδελφό του γιατρό, που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, «να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Στου κουφού την πόρτα…

Όσο για το «γη και ύδωρ», να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο: Αφού τους απάλλαξαν από τη «φοβία» της αστικής ευθύνης, τους προσέφεραν συμβάσεις για 6 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6, μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Επιπλέον, πλήρη ή μερική απασχόληση, αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.

Με λίγα λόγια, προσφορές που αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης για τους γιατρούς του δημόσιου τομέα. Και όλα αυτά, για να πείσουν ανθρώπους, που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη να σώζουν ανθρώπινες ζωές, να συνδράμουν σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ασφυκτιά και τους συναδέλφους τους που δίνουν καθημερινή μάχη με το θάνατο – ναι, αυτούς που βλέπαμε από πέρυσι με τα έντονα σημάδια της μάσκας στα πρόσωπά τους – με ΜΕΘ γεμάτες και διασωληνωμένους ασθενείς κοροναϊού ακόμα και σε απλούς θαλάμους.

Από την άλλη πλευρά, είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους χώρες με ελεύθερη οικονομία διστάζουν να θίξουν τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή συγκυρία – εμείς και τόσες άλλες χώρες στον πλανήτη – και το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται κυριολεκτικά σε πόλεμο με την πανδημία.

Η επίταξη, λοιπόν, κάποιων μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, όπως ζητούν, όχι μόνο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, αν δεν γίνει τώρα, πότε θα γίνει;

Εμείς εδώ, όμως, δεν μιλάμε καν για επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά παρακαλούμε 200 γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν με το αζημίωτο τους συναδέλφους τους και κυρίως τους ασθενείς!

Όσο για την κυβέρνηση, μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, ανακοίνωσε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και, στο πλαίσιο αυτής, εξήγγειλε τα «πολυπόθητα» ατομικά τεστ κοροναϊού (self testing), που θα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία δωρεάν με τον ΑΜΚΑ μας.

Ποιος είδε τον… Λουράντο και δεν φοβήθηκε! Αιφνιδιάστηκαν – λέει – οι φαρμακοποιοί, με το αζημίωτο και, μάλιστα με 15 ευρώ το τεστ, λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, «τιμοκαταλόγους ονειρεύεται» διαμηνύει η Πειραιώς (ΝΔ), θα το συζητήσουμε λέει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ούτω καθεξής.

Μία σωστή κίνηση από την κυβέρνηση, που άργησε κιόλας, είναι προφανές ότι ελήφθη με κάποια προχειρότητα, η οποία, βέβαια, δικαιολογείται από τον πανικό που έχει προκαλέσει η έξαρση της πανδημίας και, κυρίως, το αδιέξοδο του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα τεστ.

Έρχεται η επίταξη;

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο έληξε άδοξα, χωρίς συμφωνία, η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιούνταν από τις 11 το πρωί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Παρά τις εκκλήσεις και τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας, όμως, οι ιδιώτες γιατροί δεν έδειξαν να ανταποκρίνονται. Συγκεκριμένα, μόνο 60 ιδιώτες είπαν το πολυπόθητο «ναι», παρά τις δηλώσεις Κικίλια για επίταξη εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, αλλά και τις αντίστοιχες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που είπε ότι «είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του, που είναι και η επίταξη υπηρεσιών.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό, τις επόμενες ώρες, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών, εάν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας δεν κατορθώσουν να πείσουν τα μέλη τους.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024