Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιώργης Μανωλάκης στα Lighthouse Sessions του ΚΠΙΣΝ

Ο Γιώργης Μανωλάκης στα Lighthouse Sessions του ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 28 Μαρτίου καλεσμένος του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη στην ενότητα μουσικών εκδηλώσεων Lighthouse Sessions του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ο Γιώργης Μανωλάκης

Την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 20.30 καλεσμένος του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη στην ενότητα μουσικών εκδηλώσεων Lighthouse Sessions του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ο Γιώργης Μανωλάκης.

Η ενότητα Lighthouse Sessions του ΚΠΙΣΝ εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2021 με στόχο να αναδείξει τη δύναμη της μουσικής γλώσσας.

Κάθε μήνα, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, έχοντας ως αφετηρία την τζαζ, συνομιλεί στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ με έναν εκπρόσωπο της εγχώριας μουσικής σκηνής για τη ζωή και τις μουσικές του αναζητήσεις, ενώ, παράλληλα, τον καλεί σε έναν μουσικό διάλογο, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση, με τη συνοδεία ενός τζαζ τρίο και ενός κουαρτέτου εγχόρδων.

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από πρωτότυπα μουσικά πορτραίτα των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται, τα οποία συνδέουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική.

Όλες οι συναυλίες της ενότητας παραμένουν αναρτημένες στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org) δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη «μουσική βιβλιοθήκη», σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους.

Τρίτος καλεσμένος του Δράκου Κτιστάκη στις 28 Μαρτίου είναι ο λαουτιέρης Γιώργης Μανωλάκης, δημιουργός των Couleur Locale, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν το μουσικό σχήμα Τακίμ και ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Τα Lighthouse Sessions πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και μεταδίδονται μέσω live streaming στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Lighthouse Sessions | Giorgis Manolakis

The third guest of Lighthouse Sessions series, on Sunday, March 28, at 20:30,…

Δημοσιεύτηκε από Stavros Niarchos Foundation Cultural Center στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

Λίγα λόγια για τον Γιώργη Μανωλάκη

O Γιώργης Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1982 και γνώρισε τη μουσική μέσα από την οικογένειά του. Στα οκτώ του χρόνια ξεκινά μαθήματα λαούτου με τον πατέρα του, Κώστα Μανωλάκη, δεξιοτέχνη στη λύρα και το λαούτο, και αρχίζει να τον συνοδεύει σε παραδοσιακά κρητικά γλέντια.

Στα 14 μαθαίνει μπουζούκι και ανακαλύπτει τους πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής (Φουσταλιέρης, Κουτσουρέλης), οι οποίοι θα αποτελέσουν και πρότυπα στη μετέπειτα μουσική πορεία του. Από τα 16 του και για αρκετά χρόνια παίζει κυρίως ρεμπέτικα τραγούδια σε μουσικές σκηνές, νυχτερινά κέντρα και ρεμπετάδικα του Ηρακλείου. Εκτός από λαούτο και μπουζούκι, παίζει επίσης μαντολίνο, τζουρά, μπαγλαμά, κιθάρα, μπουλγαρί και σάζι.

Η πρώτη του επαφή με ένα μεγαλύτερο και πιο ετερόκλητο κοινό γίνεται με τους Χαΐνηδες και τις περιοδείες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 ηχογραφεί μαζί τους το άλμπουμ Ο γητευτής και το δρακοδόντι, όπου ερμηνεύει τον «Συρτό του ουρανού» ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Αποστολάκη (Χαΐνη), καθώς και το άλμπουμ Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον το 2007.

Το 2009 συναντά τον Ross Daly και ξεκινά μαζί του μια στενή συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η πρώτη του προσωπική δουλειά, Το σπαθί, με δώδεκα τραγούδια.

Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου ερμηνεύει ο Ψαραντώνης. Το 2013 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος Διττό: Ο καύκος και η μέδουσα και ακολουθούν άλλες πέντε προσωπικές δισκογραφικές δουλειές: Κόκκινες πλάκες, Couleur Locale, Νέφαλο, Τα πρέπει δε μου πρέπουνε και Χαβάς.

Συμμετέχει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές άλλων μουσικών (Other Side και Την άνοιξη περίμενες του Ross Daly, Άμα κοπάσουν οι καιροί της Κέλυ Θωμά κ.ά.) και συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς και συγκροτήματα, όπως οι Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Σωκράτης Σινόπουλος, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ψαραντώνης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, κ.α.

Σήμερα, εμφανίζεται με προσωπικά του πρότζεκτ (Couleur Locale και Νέφαλο) που βασίζονται σε συνθέσεις του ίδιου, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, αλλά και ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του Ross Daly Quintet.

Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη μουσική εκπαίδευση, ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία, εμπνέοντας με τη δημιουργικότητά του τη νέα γενιά που θα αποτελέσει το νέο αίμα της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Πέντε χρόνια μετά το δισκογραφικό του ξεκίνημα με το άλμπουμ Tora και την υπογραφή του Alex Drakos Trio που δημιούργησε μαζί με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο, και εν αναμονή της νέας δισκογραφικής του δουλειάς, o Aλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης εξερευνά εκ νέου ήχους και μουσικές του κόσμου έχοντας πάντα ως αφετηρία την τζαζ, οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική.

Ο Κτιστάκης αποτελεί, λοιπόν, τον ιδανικό οικοδεσπότη για τα Lighthouse Sessions, τη σειρά ξεχωριστών μουσικών συναντήσεων που συνδυάζει ετερόκλητες μουσικές σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα.

Συντελεστές:

Ντίνος Μάνος – μπάσο

Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης – ντραμς

Διονύσης Βερβιτσιώτης – βιολί

Κώστας Παναγιωτίδης – βιολί

Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα

Μαρίνα Κολοβού – τσέλο

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: σύνθεση και ενορχήστρωση εγχόρδων

Γιώργος Μανωλάκης και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: διασκευή

Παρακολουθήστε τα Lighthouse Sessions ζωντανά στο snfcc.org/LighthouseSessionsManolakis καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube την Κυριακή 28/03 στις 20.30.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024