Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το κρισιμότερο δίλημμα από την αρχή της πανδημίας: Χαλάρωση του lockdown ή όχι;

Το κρισιμότερο δίλημμα από την αρχή της πανδημίας: Χαλάρωση του lockdown ή όχι;

Γιατί βρίσκεται στο τραπέζι η άρση κάποιων μέτρων με τόσα κρούσματα και ρεκόρ διασωληνωμένων

Η πανδημία του κοροναϊού έχει αναγκάσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να πάρουν πολλές δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν διχάσει αρκετές φορές την κοινωνία. Αυτή τη φορά, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο δύσκολο δίλημμα από την αρχή της πανδημίας: χαλάρωση του lockdown ή διατήρησή του ως έχει για λίγο ακόμα;

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πρώτου lockdown και εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, τα δεδομένα είναι εξίσου δραματικά από όποια οπτική και αν τα κοιτάξει κάποιος. Ρεκόρ διασωληνωμένων, αλλά και εξαιρετικά μεγάλη κόπωση της κοινωνίας. «Κόλαση» στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και στα χώρους εργασίας όπου η τηλεργασία στο 50% δεν εφαρμόζεται και δεν ελέγχεται. Ανησυχία για την παραβατικότητα και τις μαζώξεις στα σπίτια, αλλά και απίστευτοι συνωστισμοί στα ΜΜΜ. Το ΕΣΥ, αλλά και η οικονομία σε κρίση.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι προσέρχονται διχασμένοι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μετά την αναβολή της τηλεδιάσκεψης της Τετάρτης, οι ειδικοί ζήτησαν κι άλλο χρόνο για να έχουν μπροστά τους την Παρασκευή όλα τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν για να πάρουν καλύτερα τις όποιες αποφάσεις.

Τα πράγματα έχουν ως εξής αυτή τη στιγμή: με 3.073 κρούσματα σήμερα, Πέμπτη, και συνολικά 54.606 τεστ ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 5,73.  Παραμένει δηλαδή πάνω από το 4 που είναι το όριο συναγερμού, ωστόσο θα μπορούσε να είναι και πολύ χειρότερα.

Πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη διασπορά των μεταλλάξεων, αλλά και οι δραματικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Αττικής με μηδέν κλίνες διαθέσιμες και ασθενείς (είτε με είτε χωρίς Covid) να είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες ή ακόμη και σε κλίνες σε διαδρόμους.

Ουσιαστικά, οι προτάσεις για το άνοιγμα βασίζονται σε δύο παράγοντες: τον εμβολιασμό και τον καλό καιρό. Άγνωστο είναι αν και πότε θα υπάρξει μια έγκαιρη και εύλογη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να ανακουφιστεί το ΕΣΥ και να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δυσμενή δεδομένα.

Συνοπτικά, η χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινά στις 21:00 και όχι στις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα και έως τις 05:00 το πρωί.
  • 22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, αρχαιολογικοί χώροι και δικαστήρια.
  • 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο.
  • Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από αρχές Απριλίου.

Γιατί βρίσκεται στο τραπέζι το άνοιγμα με τόσα κρούσματα

Όπως είπε στο MEGA ο καθηγητής παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής Θεοκλής Ζαούτης, «υπάρχει εξέλιξη στη γνώση όσον αφορά αυτό τον ιό. Μη ξεχνάμε πως υπάρχει ένας μεταλλαγμένος ιός που δεν τον είχαμε μπροστά μας στο πρώτο και δεύτερο κύμα, με διαφορετικά δεδομένα αποδοτικότητας. Έρχεται πάνω σ’ αυτό η κούραση του κόσμου και γι’ αυτό γίνονται οι συζητήσεις για ανάσα ή αναπνοή εκεί που μπορούμε να πάρουμε ανάσα, χωρίς να γίνει χειρότερη κατάσταση».

Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου στις 21:00 τόνισε: «Γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πολύ χαμηλότερη μετάδοση συγκριτικά με εσωτερικούς χώρους. Γνωρίζουμε πως εκεί που υπάρχει συνωστισμός είναι μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δηλαδή εάν μπορούμε να βρούμε κάποιες δραστηριότητες που είναι σε εξωτερικούς χώρους και υπάρχει λίγος συνωστισμός…Αν ακολουθήσουμε αυτές τις γραμμές που γνωρίζουμε για τον ιό και τη μετάδοση του ιού θα μπορούμε να πάρουμε κάποια».

Σε ερώτηση για τα κομμωτήρια και τα στοιχεία που υπάρχουν επιδημιολογικά ανέφερε «Τα κομμωτήρια στο πρώτο και το δεύτερο κύμα λειτούργησαν με ασφάλεια, με ραντεβού, με λίγα άτομα σε εσωτερικούς χώρους με μάσκες οι υπάλληλοι και οι πελάτες, θεωρώ πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια με ασφάλεια».

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση μερικής χαλάρωσης των μέτρων

H κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με ενίσχυση του ΕΣΥ και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και την στήριξη της οικονομίας με την εφαρμογή του οδικού χάρτη επανεκκίνησης. Είναι μια δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους.

Οι ειδικοί παρατήρησαν και μετέφεραν μετέπειτα την εικόνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι από την κόπωση του κόσμου προκλήθηκαν δυσλειτουργίες, παρανομίες και ο κόσμος που δεν μπορούσε να βγει έξω μαζεύονταν μέσα στα σπίτια.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των παρατυπιών παράνομης λειτουργίας καταστημάτων.

Τέλος αναφορικά στα κομμωτήρια, παρατηρήθηκε ότι κομμωτές πήγαιναν στα σπίτια κατοίκων για να κάνουν την δουλειά τους.

Δερμιτζάκης: Με αυτό το lockdown θα έχουμε 5.000 κρούσματα σε ένα μήνα

Ο βελτιωμένος καιρός και οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες έχουν δώσει και το έναυσμα σε μερίδα ειδικών να ζητούν πλέον από τους πολίτες να βγουν έξω, πάντα όμως με τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

«Είμαστε πάνω από 60 μέρες σε lockdown. Είδατε εσείς να έχει αποδώσει; Όχι. Αρα λοιπόν δεν θα ήταν καλύτερα με αυτό τον ωραίο καιρό, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα, να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του;» είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Αντίστοιχα, την πεποίθηση ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι αν συνεχιστεί αυτού του τύπου το lockdown, τα κρούσματα σε ένα μήνα θα αγγίξουν τα 5.000.

«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν,  δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Υπογράμμισε δε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τους συναδέλφους του που εισηγούνται παράταση του lockdown τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο.

«Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα;  Ακόμα κι αν δε συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Η θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο», επισήμανε.

Όπως είπε, το  άνοιγμα θα πρέπει να είναι προσεκτικό και οι πολίτες να μπουν σταδιακά στη λογική ότι δεν ανοίγουμε επειδή είμαστε καλά, αλλά ανοίγουμε για να διοχετεύσουμε την ενέργεια δραστηριότητες, οι οποίες είναι λιγότερο μεταδοτικές, δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους, και πιο συντεταγμένα.

Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων με τα κρούσματα να είναι πάνω από 3.000, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα lockdown που θεωρητικά δεν κινείται τίποτα, εκτός από κάποιους εργαζόμενους, και τα κρούσματα ανεβαίνουν σαν να μην υπάρχει lockdown, όπως σε περιόδους που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά. Επομένως δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024