Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αγωνιστές

Αγωνιστές

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μαέστρος όλων των δεινών; Δεν είμαι βέβαιος. Αλλά αυτό φαίνεται να πιστεύει η μεγάλη πλειονότητα και δεν νομίζω ότι είναι δουλειά του Μητσοτάκη να τους αλλάξει γνώμη.

Δεν θέλω να στενοχωρήσω τους αγωνιστές των πλατειών αλλά όσοι καλλιεργούν κλίμα αναταραχής ενισχύουν την κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι διπλός.

Πρώτον, σε συνθήκες δημοκρατίας οι οπαδοί της ηρεμίας και της ομαλότητας είναι πάντα πολύ περισσότεροι. Ιδίως τώρα με την πανδημία.

Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος των αγωνιστών που συναντούμε στους δρόμους, στο Διαδίκτυο ή στη ΓΑΔΑ (δεν νομίζω άλλωστε ότι μπορείς να τους βρεις κι αλλού…) δεν συγκροτούν κάτι που θα ονομάζαμε «καλή παρέα».

Είναι μάλλον ένα άθροισμα ετερόκλητων και υστερικών αντι-κοινωνικών στοιχείων από εκείνα που κανείς «νοικοκυραίος» (για να δανειστώ την έκφραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης…) δεν θα έβαζε σπίτι του.

Με άλλα λόγια, «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» έλεγε ο πρόεδρος Μάο. Αρκεί στην κυβέρνηση να εμφανίζεται ως ανάχωμα απέναντι σε ένα βίαιο κι επιθετικό συνονθύλευμα.

Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο Μητσοτάκης φάνηκε αμήχανος στη δευτερολογία του.

Επέλεξε μια ρητορική «ήπιων τόνων» και «θεσμικών προτάσεων» ψέγοντας τον Τσίπρα επειδή δεν έκανε το ίδιο. Και σχεδόν εγκλωβίστηκε σε μια στάση που δεν του επέτρεπε να υποδείξει την αντιπολίτευση ως ενορχηστρωτή ή αβανταδόρο της αναταραχής.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μαέστρος όλων των δεινών; Δεν είμαι βέβαιος. Αλλά αυτό φαίνεται να πιστεύει η μεγάλη πλειονότητα και δεν νομίζω ότι είναι δουλειά του Μητσοτάκη να τους αλλάξει γνώμη.

Το λάθος του Πρωθυπουργού είναι ότι νόμισε πως μπορούσε να παρασύρει τον Τσίπρα σε άλλο γήπεδο.

Αφενός δεν μπορούσε. Διότι αυτό είναι το γήπεδο του Τσίπρα. Τι άλλο ρεπερτόριο να υπηρετήσουν ο Τζανακόπουλος ή ο Φίλης; Ούτε να μιλήσουν ήρεμα δεν καταφέρνουν!

Αφετέρου δεν χρειαζόταν. Διότι αυτό το γήπεδο ευνοεί τον Μητσοτάκη. Σχεδόν σαράντα διαδηλώσεις του έκανε δώρο ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο τριήμερο. Η αντιπολίτευση παραμένει ο μεγάλος χορηγός της κυβέρνησης.

Οσο λοιπόν ο Τσίπρας χρεώνεται (δικαίως ή αδίκως) την κοινωνική αναταραχή, όσο εμφανίζεται να υιοθετεί την ένταση ακόμη και με το ύφος του, όσο ο Τσίπρας θυμίζει Τσίπρα, στον Μητσοτάκη αρκεί να τον δείχνει στην κοινωνική πλειοψηφία.

Της οποίας το ρήγμα με την «κινηματική πρακτική» και τις ακραίες συμπεριφορές του 2008 ή του 2011-2015 είναι πολύ βαθύτερο από όσο νομίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φίλοι του. Αγγίζει τα όρια της αποστροφής.

Αλλά αυτό είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας. Χρειάζεσαι αντίπαλο, όχι Συνήγορο του Πολίτη.

Είναι λογικό λοιπόν η αντιπολίτευση να κάνει δύσκολη τη ζωή στην κυβέρνηση.

Αλλά όταν η κυβέρνηση βρει μια αντιπολίτευση πρόθυμη να κάνει δύσκολη τη ζωή στην αντιπολίτευση, είναι εξίσου λογικό να μην την εμποδίζει.

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024