Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέραν του απόηχου

Πέραν του απόηχου

Οι δυναμικές που καταγράφονται

Στον απόηχο των γεγονότων της Νέας Σμύρνης είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις δυναμικές που καταγράφονται, πέραν από την εύκολη ένταξή τους στο πεδίο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που εδώ και καιρό χαρακτηρίζεται πολύ περισσότερο από τη διεκδίκηση βραχύχρονης επικοινωνιακής επιτελεστικότητας παρά αναλυτικής οξυδέρκειας. Διαφορετικά, απλώς θα διαπιστώνονται γεγονότα που «σοκάρουν», «προκαλούν» ή «εξοργίζουν» και θα συνδυάζονται με αξιολογικούς χαρακτηρισμούς που θα μεταφέρουν την κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημόσια σφαίρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι σε διάφορες πτυχές του κοινωνικού ιστού συσσωρεύονται εκρηκτικά υλικά, μέσα από διεργασίες τις οποίες η επίκληση ότι υπάρχουν «κουλτούρες βίας» ή «ανομίας» αποτυγχάνει να ερμηνεύσει, καθώς παρουσιάζει το φαινόμενο ως εξήγηση.

Χωρίς μία επίγνωση του μεγέθους των πιέσεων που σωρεύονται σε κομμάτια της νεολαίας, ύστερα από μια ολόκληρη δεκαετία στην οποία πλήρωσε πολλαπλά ένα βαρύ τίμημα επισφάλειας και δυνητικής περιθωριοποίησης και χωρίς την κατανόηση του πώς από ένα σημείο και μετά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία γίνονται αντιληπτά από τμήματα της κοινωνίας ως μια συνθήκη καταπιεστική, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς γεγονότα όπως της 7ης Μαρτίου λειτουργούν ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ούτε γιατί καταλήγουμε να έχουμε εκρήξεις βίας.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη θα επεδείκνυε ακόμη μεγαλύτερη απροθυμία κατανόησης δυναμικών τόσο η καταφυγή στην κλιμάκωση μιας κατασταλτικής αστυνομικής αντιμετώπισης – άλλωστε ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τους υπαρκτούς κινδύνους που ενέχει η αυξανόμενη «στρατιωτικοποίηση» της αστυνομικής δράσης στη χώρα μας αλλά και διεθνώς – όσο και η απόπειρα να μεταφραστούν σε εκμεταλλεύσιμους κομματικούς όρους αντιθέσεις πολύ πιο βαθιές και χωρίς αντιστοίχιση στις υπαρκτές πολιτικές διαιρέσεις.

Πολύ μεγαλύτερη σωφροσύνη θα καταδείκνυε η προσπάθεια κατανόησης του τρόπου που εσωτερικεύονται μέσα στο κοινωνικό σώμα, συχνά με τρόπους σύνθετους και τεθλασμένους, οι συνολικότερες πιέσεις μιας συνθήκης όπου οι υποσχέσεις ευημερίας γίνονται όλο και πιο ασαφείς και οι παράμετροι της ανασφάλειας όλο και πιο έντονες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024