Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ : Αναφορά 48 βουλευτών για τις εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ : Αναφορά 48 βουλευτών για τις εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ

Αναφορά καταθέτουν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις «δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ», ύστερα από καταγγελίες των εργαζόμενων στον οργανισμό

Αναφορά καταθέτουν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις «δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ», έτσι όπως καταγγέλονται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Ειδικότερα, επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρά τη δημιουργία του “e-ΕΦΚΑ” και τις εξαγγελίες περί απονομής συντάξεων “με το πάτημα ενός κουμπιού”, οι καθημερινές εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ μαρτυρούν τη δυσχερή θέση ασφαλισμένων και εργαζομένων στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, καθημερινά, διαλύονται οργανικές μονάδες, μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς κανένα σχεδιαμό και πρόγραμμα, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, για την άμεση και έγκαιρη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ειδικά εν μέσω πανδημίας και της συνακόλουθης τηλεργασίας.

Την ίδια στιγμή, δεν ενισχύεται ο ΕΦΚΑ με νέο προσωπικό με τις αναγκαίες προσλήψεις, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν και οι αποχωρήσεις σε προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης. Εκτός αυτού, παρατηρούνται μετακινήσεις εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια και το άγχος τους.

Η ανωτέρω κατάσταση επιβαρύνεται εν μέσω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, καθώς η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αγνοεί επιδεικτικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, γεγονός που αποδεικνύεται από την άρνησή της να προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ή έστω να ανανεώσει της συμβάσεις όσων εξ αυτών λήγουν άμεσα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμεταδοσης του ιού.

Παράλληλα, καταγγέλλονται αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές της Διοίκησης απέναντι στις δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και συχνές είναι οι απαξιωτικές συμπεριφορές με τη χρήση λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Απόδειξη δε των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών στον ΕΦΚΑ αποτελεί η πρωτιά του στις αιτήσεις συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η δυσβάσταχτη κατάσταση.

Ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης είναι και η καταγγελλόμενη αναξιοκρατία που επικρατεί με τις συνεχείς “πελατειακές” αναθέσεις των θέσεων ευθύνης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι πρέπει να μπει τέλος στο καταγγελλόμενο καθεστως πελατειακών σχέσεων και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διενέργεια κρίσεων σε όλη την υπηρεσιακή κλίμακα του Οργανισμού.

Με την παρούσα αναφορά θέτουμε υπόψη σας τις καταγγελίες των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ και ζητάμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας», καταλήγει το κείμενο της αναφοράς των 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εργασίας.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και λιγότερο από χρόνο από την προσθήκη του «e» στην ονομασία του και τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ, η κατάσταση για ασφαλισμένους και εργαζόμενους χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο. Οι δηλώσεις ότι τα προβλήματα των Ταμείων θα λύνονταν ως διά μαγείας με τη δημιουργία του «ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ» και οι εξαγγελίες για χρονοδιαγράμματα πληρωμής των συντάξεων «με το πάτημα ενός κουμπιού» αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα», που αποκλειστικό σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά, οργανικές μονάδες διαλύονται, αρμοδιότητες μεταφέρονται χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα, δίχως την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό, αφού μετά το 2010 δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην Κοινωνική Ασφάλιση που να αντισταθμίζουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, δίχως την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Η καθημερινή πια πρακτική των βίαιων μετακινήσεων εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και το άγχος. Η απουσία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου, ενιαίου πληροφοριακού συστήματος -με κραυγαλέο παράδειγμα τη λειτουργία χειρόγραφου πρωτοκόλλου σε αρκετές υπηρεσίες-, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε μηχανογραφικό εξοπλισμό και την πολυνομία, ταλαιπωρεί εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους πολίτες από τον Φορέα.

Η διάχυτη και απροκάλυπτη αναξιοκρατία που επικρατεί με τις συνεχείς «πελατειακές» αναθέσεις των θέσεων ευθύνης πρέπει να σταματήσει. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αποστερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων λόγω της υποστελέχωσης των αντίστοιχων υπηρεσιών, π.χ. οι μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία «έχουν κολλήσει» στον Οκτώβριο του 2019.συρ

Επιπλέον, στις πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, η Διοίκηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «αναλώσιμους». Με την επιλογή της να μη γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα ή -τουλάχιστον- ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν άμεσα, είναι ορατός ο κίνδυνος οι χώροι δουλειάς να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η Διοίκηση «απαντά» στις δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων με αλαζονεία και αυταρχισμό. Συχνά είναι πλέον τα κρούσματα απαξιωτικής συμπεριφοράς και χρήσης λεκτικής και ψυχολογικής βίας, που επενδύουν στον φόβο και στην υποταγή. Καταγγέλλουμε τον εκφοβισμό των εργαζομένων με την απειλητική καταληκτική «επωδό» (σε έγγραφο της Διοίκησης ότι… ) «η μη συμμόρφωση στις ανωτέρω οδηγίες ελέγχεται πειθαρχικά» για τους «άπιαστους» στόχους που θέτουν οι διοικούντες.

Οι παραπάνω εργασιακές συνθήκες συνιστούν τον «εργασιακό μεσαίωνα» του σημερινού e-ΕΦΚΑ. Η δυσβάσταχτη αυτή κατάσταση αποτυπώνεται στη θλιβερή πρωτιά που κατέχει σταθερά ο Οργανισμός σε αιτήσεις συμμετοχής εργαζομένων στην κινητικότητα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη αυταρχική πολιτική εγκλωβισμού που επιβάλλεται με την επαναλαμβανόμενη, όλο και αυξανόμενης διάρκειας και αυστηρότητας, απαγόρευση συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία της κινητικότητας.

Απαιτούμε:

Εκατοντάδες άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα συμπεριλαμβάνουν και τους απολυμένους έμπειρους συναδέλφους μας.

Ανανέωση των συμβάσεων όλων όσοι εργάζονταν στον τομέα της καθαριότητας, λέγοντας ταυτόχρονα ΟΧΙ στην επαναφορά του «αμαρτωλού» καθεστώτος των εργολάβων και των εταιριών καθαριότητας του παρελθόντος.

Άμεση κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει τη συμμετοχή των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ στους κύκλους του Εθνικού Συστήματος Κινητικότητας.

Σημαντική ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση όλων των υπαλλήλων στο Διαδίκτυο κ.λπ.), ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και έγκαιρα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Να μπει τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, με την άμεση έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών για τη διενέργεια κρίσεων, σε όλη την υπηρεσιακή κλίμακα του Οργανισμού.

Αναπλήρωση όλων των μισθολογικών μας απωλειών.

Δημόσια Καθολική, Κοινωνική Ασφάλιση, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού. Όχι στην υλοποίηση της «έκθεσης Πισσαρίδη» και στην ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε κομματιού της Ασφάλισης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024