Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΦΚΑ : Σε τι θα μετατρέψει τα προνομιακά του ακίνητα στην Αθήνα

ΕΦΚΑ : Σε τι θα μετατρέψει τα προνομιακά του ακίνητα στην Αθήνα

Επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ο ΕΦΚΑ σχεδιάζοντας την μετατροπή ορισμένων εξ αυτών που θεωρούνται φιλέτα σε ξενοδοχεία ή κτήρια γραφείων. 

Επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ο ΕΦΚΑ σχεδιάζοντας την μετατροπή ορισμένων εξ αυτών που θεωρούνται φιλέτα σε ξενοδοχεία ή κτήρια γραφείων.

Σε πρώτη φάση ο οργανισμός επιδιώκει την επιλογή εκτιμητών με στόχο την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων του και της κατάρτισης σχεδίων αξιοποίησης.

Σχέδιο αξιοποίησης ως ξενοδοχείο (ή γραφεία) για ένα εμβληματικό και ιστορικό συγκρότημα κτιρίων

Σύμφωνα με το euractiv.gr  πρώτο και μάλλον γνωστότερο – τουλάχιστον στους Αθηναίους – είναι το τετραώροφο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα με ισόγεια καταστήματα, εστιατόριο και κινηματογράφο επί των οδών Πανεπιστημίου 46, Χαρ. Τρικούπη και Φειδίου 3 στην Αθήνα.

Στην οδό Πανεπιστημίου το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890, ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στη γνωστή οδό της Αθήνας, είναι μικτής κατασκευής (λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα) και αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και τέσσερις ορόφους.

Στην «αυλή» του εν λόγω κτιρίου βρίσκεται ο γνωστός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, που έχει επιφάνεια 829,50 τ.μ., ενώ στην οδό Φειδίου 3 βρίσκεται το κτίριο του παλιού Ωδείου. Σε αυτό, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1835-1837, στεγαζόταν το Ωδείο Αθηνών μέχρι το 1971.  Αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο Ισόγειο και έναν όροφο, έχοντας χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δύο ακόμη ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με το euractiv.gr στα σχέδια του ΕΦΚΑ, μέσω της συνεργασίας με εκτιμητές, εντάσσονται ακόμη:

  • Κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, επτά ορόφους  στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος (και «ακουμπά στην Πειραιώς) στην Ομόνοια.

Πρόκειται για ένα ακόμη διατηρητέο ακίνητο, με βαριά όμως ιστορία, που πριν μια 10ετία χαρακτηρίστηκε και ως μνημείο ως προς το κέλυφος και τα ουσιώδη τυπολογικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία, το οποίο ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο του Ταμείου Νομικών, ένα εμβληματικό κτίριο που στήθηκε άνω στα ερείπια των Δεκεμβριανών της Αθήνας και αποτέλεσε ένα από τα λαμπρά αρχιτεκτονήματα της δεκαετίας του 1950 που έκαναν την περιοχή της Ομόνοιας για δεκαετίες την πραγματική καρδιά της πρωτεύουσας. Οι ατελείωτες ώρες και επισκέψεις στο «τρίστρατο» ακίνητο των δικηγόρων της χώρας επί δεκαετίες, ξυπνούν συχνά μνήμες στους νομικούς….

  • Οικόπεδο 441 τετραγωνικών μέτρων επί των οδών Σατωβριάνδου 13 και Μ. Κοτοπούλη 7 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για αδόμητο πλέον οικόπεδο – εξαιρετικά σπάνιο στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην Πλατεία Ομονοίας, στην πίσω πλευρά του Hondos Center, ένα τετράγωνο μακριά από την πίσω πλευρά του πρώην Μινιόν, στην ευρύτερη γειτονιά που τρέχουν πολλές διαδικασίες αξιοποίησης κτιρίων. Οι λύσεις αξιοποίησης που εξετάζει ο ΕΦΚΑ και θα εξειδικεύσει ο σύμβουλος περιλαμβάνουν είτε την κατασκευή ξενοδοχείου τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων είτε την ανάπτυξη πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Αφότου ο ΕΦΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία αποτίμησης των ακινήτων του, θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αναζήτηση αναδόχου που θα αναλάβει την μετασκευή των ιδιοκτησιών

11 επιπλέον ακίνητα

Σύμφωνα με το euractiv.gr ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην επιλογή εκτιμητών για την αποτίμηση της μισθωτικής αξίας 11 ακόμη ακινήτων του – κάποιων επίσης πασίγνωστων και εμβληματικών –  που σχεδιάζει να ενοικιάσει. Πρόκειται για:

  • 3 κτίρια του συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια (για την επιλογή του μισθωτή του οποίου δεν έχει και πολλά περιθώρια ο ΕΦΚΑ…)
  • Κτίριο επί της οδού Πατησίων 140. Πρόκειται για τον πασίγνωστο κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ που αποτέλεσε το μεγαλύτερο παραδοσιακό κινηματοθέατρο που έγινε κάτι σαν multiplex (τάση που επικράτησε για πολλές μεγάλες παλιές αίθουσες, ανά την Ελλάδα, στις αρχές της χιλιετίας), ενώ αποτέλεσε για δεκαετίες την καρδιά του κινηματογραφικού-θεατρικού πόλου Πατησίων – Κυψέλης. Από το 1939 λειτουργεί ως κινηματογράφος, θερινός ως το 1960, το κτίριο κτίστηκε τότε και ο θερινός μεταφέρθηκε στην ταράτσα, ενώ από το 2001 μετατράπηκε σε multiplex 5+1 αιθουσών. Είναι από τα λίγα παλιά σινεμά την Αθήνας που έχουν επιβιώσει και συνεχίζουν με την αρχική τους χρήση – έστω σε νέα μορφή, χτυπημένο πλέον ανελέητα από την κρίση του κορωνοϊού – και κλειστό για μήνες.
  • Δύο ισόγεια καταστήματα στην οδό Βουλής 8-10, Αθήνα. Σημειώνουμε εδώ ότι πρόκειται για το γνωστό, διατηρητέο κατά χρήση, τυροπιτάδικο «Άριστον» και το διπλανό του (ωρολογοποιείο).
  • 3ο -4ο όροφο κτιρίου (Αμερικής 6, Αθήνα – στη συμβολή της με την Πανεπιστημίου). Πρόκειται για γνωστό μέγαρο της Αθήνας που στεγάζει γραφεία – δίπλα στο νομισματικό μουσείο και στην ιστορική πρώτη ιδιόκτητη έδρα του ΕΒΕΑ – αλλά έχει και ένα υπόγειο με ιστορία: το ιστορικό club Kalua…
  • τον 10ο όροφο κτιρίου (Κηφισίας 178, Χαλάνδρι)
  • Α’και Β’ όροφος κτιρίου και υπόγειες θέσεις στάθμευσης (Περραιβού 20 και Καλλιρόης, Αθήνα), όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που θα μεταστεγαστούν
  • 2 μικρά ισόγεια καταστήματα (Θεσσαλονίκη)
  • κτίριο στα Χανιά

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024