Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παράδειγμα για ποιους;

Παράδειγμα για ποιους;

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα η ανθρώπινη ζωή ήταν πάντα ένα μέσον για την επίτευξη των σκοπών του - ένα εργαλείο, σύμφωνα με την ορολογία της μόδας. Στο παρελθόν, για το οποίο και καταδικάστηκε, επρόκειτο πάντα για τη ζωή των άλλων, των «ταξικών εχθρών», όπως έκριναν αυτός και οι φίλοι του.

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα η ανθρώπινη ζωή ήταν πάντα ένα μέσον για την επίτευξη των σκοπών του – ένα εργαλείο, σύμφωνα με την ορολογία της μόδας. Στο παρελθόν, για το οποίο και καταδικάστηκε, επρόκειτο πάντα για τη ζωή των άλλων, των «ταξικών εχθρών», όπως έκριναν αυτός και οι φίλοι του. Τώρα, το εργαλείο είναι η δική του ζωή, με την οποία εκβιάζει την πολιτεία, ζητώντας να εκτίσει την ποινή του με τους όρους του. Εκεί όπου θέλει ο ίδιος και τον βολεύει, στον Κορυδαλλό. Περί αυτού πρόκειται.

Αν ο Κουφοντίνας χάσει τη ζωή του, δεν χωρεί αμφιβολία ότι για κάποιους θα γίνει ήρωας και σύμβολο. Δικαιολογημένα από τη σκοπιά του, διότι έτσι θα έχει κλείσει τον κύκλο της «επανάστασής» του μαχόμενος, όπως αρμόζει σε αγωνιστές, όχι σαν γραφικό γεροντάκι που λέει ιστορίες στο καφενείο. Θα μπορεί να ελπίζει ότι το έργο της ζωής του, δηλαδή η εγκληματική δράση της 17Ν, δεν πήγε χαμένο, με την έννοια ότι αφήνει στους ομοϊδεάτες του ένα παράδειγμα αξεπέραστο.

Το ερώτημα είναι σε ποιους το αφήνει. Ποιους, δηλαδή, θα εμπνεύσει το παράδειγμα του Κουφοντίνα, αν πεθάνει αρνούμενος να τραφεί; Η επιρροή του δεν φαντάζομαι ότι θα ξεπεράσει τον σημερινό, περιθωριακό χώρο μιας παρανοϊκής Αριστεράς που ψάχνει την επανάσταση και η οποία πάντα αντιμετωπιζόταν με ανοχή. Δεν θα τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα, επειδή κατ’ αρχάς είναι η δική του συνοχή που απειλείται από τον ενδεχόμενο θάνατό του.

Από την άλλη πλευρά, αν δηλαδή η κυβέρνηση ενδώσει στην απαίτηση του Κουφοντίνα, όλη η ατζέντα της για αποκατάσταση της έννομης τάξης καταρρέει. Αν σήμερα ο Κουφοντίνας πετύχει την εξαίρεσή του, επειδή εκβιάζει με τη ζωή του, αύριο ποιος εμποδίζει τον οποιονδήποτε κρατούμενο να μιμηθεί το παράδειγμά του; Θα είναι αστείο, αν υποχωρήσει η κυβέρνηση, να περιμένει έπειτα ότι θα εμπνεύσει τον σεβασμό η πανεπιστημιακή αστυνομία. Η ζωή του Κουφοντίνα οπωσδήποτε έχει την ίδια αξία με τη ζωή του καθενός από τα δεκατρία θύματά του. Ομως ο μόνος που την απειλεί είναι ο ίδιος.

ΥΨΙΣΤΗ ΑΒΡΟΤΗΤΑ

Ενα τέτοιο περιστατικό σπάνιας αβρότητας προς μια κυρία θα ήταν ανεπίτρεπτο αν το άφηνα να περάσει απαρατήρητο και ιδίως όταν προέρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε: «Παρά πολλοί βουλευτές σας ζητούν την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη». Δεν νομίζω ότι ποτέ κανείς δεν έκανε μεγαλύτερο και ωραιότερο κομπλιμέντο στην Ελίζα Βόζεμπεργκ! Διότι ουδείς άλλος από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν έκανε ανάλογη δήλωση, πέραν της κυρίας Βόζεμπεργκ. Μόνον ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη γενναιοδωρία να διακρίνει ένα ολόκληρο πλήθος πίσω από τη μοναχική και, μάλλον, άσχετη φιγούρα της!..

ΟΠΩΣ ΤΟ FOX

Συγκράτησα μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προ ημερών, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, επισημαίνει ότι «έναν χρόνο μετά, η κατάσταση είναι χειρότερη». Χειρότερη πώς και κατά ποία έννοια, αφού η πανδημία δεν είναι κάτι το στατικό, αλλά εξελίσσεται με τη δική της δυναμική; Επειδή δηλαδή πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε, ας πούμε, 50 νεκρούς και σήμερα έχουμε 6.000, αυτό σημαίνει ότι είμαστε χειρότερα;

Μόνο αν εξετάσουμε τα δεδομένα συγκριτικά και επί τη βάσει της εξέλιξης του φαινομένου μπορούμε να κρίνουμε. Και μια τέτοια εξέταση μας δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη και ως προς τον αριθμό των νεκρών και ως προς την πρόοδο του εμβολιασμού. Ο ισχυρισμός ότι, επειδή και μόνο ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος, η κατάσταση είναι συνολικά χειρότερη είναι το ίδιο ανόητος και παραπλανητικός όσο ο τίτλος του περιβόητου τηλεοπτικού σταθμού Fox, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν: «48 ώρες πρόεδρος και οι νεκροί στις 400.000».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024