Αυτοψία στο έργο «στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός» πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός, συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επιθεώρησε το πρόσφατα ολοκληρωμένο ικρίωμα ύψους 17 μέτρων, στο δυτικότερο κίονα του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Το ικρίωμα κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στερέωσης και συντήρησης των ιστάμενων τμημάτων του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Το ικρίωμα επιτρέπει να αποτυπωθεί, πρώτη φορά από κοντά, η πραγματική κατάσταση ευστάθειας του κίονα ύψους 17 μ., δίνοντας τη δυνατότητα λεπτομερούς τεκμηρίωσης στο ζήτημα της δομικής παθολογίας του και της υλοποίησης του προγράμματος δομητικής στερέωσης και συντήρησής του.

Η κ. Μενδώνη κατά την αυτοψία της στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται κατά την εξέλιξή του. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί μέσα στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Δεδομένων των δυσκολιών και των απροβλέπτων είμαστε εδώ για να δώσουμε άμεσα λύσεις και να συντονίσουμε τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση και την διαχείριση του έργου».

Η κ. Μενδώνη ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών την εντατικοποίηση των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Σε ένα μνημείο τόσο μεγάλης κλίμακας, το οποίο έχει διεγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του, ο μόνος τρόπος εξακρίβωσης των άμεσων, αλλά και των μεσοπρόθεσμων μέτρων προστασίας του μπορεί να γίνει μόνο με την κατασκευή ικριώματος, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την εκ του σύνεγγυς πρόσβαση και εξέταση της κατάστασής του. Γι’ αυτόν το λόγο ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η κατασκευή ικριωμάτων βαρέος τύπου στο σύνολο των ιστάμενων κιόνων και επιστυλίων που σώζονται στη νοτιοανατολική γωνία του μνημείου και εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και καταβίβασης των μελών.

Ο αδριάνειος ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο, ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35 μ., πλ. 43,68 μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17 μ. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού, που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.

Το πρόγραμμα του έργου «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα» είναι ενταγμένο, από τον Ιούνιο του 2018, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2021», με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και προϋπολογισμό 3.425.870 ευρώ.

Περιλαμβάνει εργασίες δομητικής στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης των ιστάμενων μαρμάρινων κιόνων και επιστυλίων του ναού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος γίνεται αρχαιολογική έρευνα στα ανάντη του δυτικού περιβόλου του αρχαίου ιερού.​

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο