Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία : Χάος στους Ολυμπιακούς μετά από σεξιστική δήλωση του Μόρι

Ιαπωνία : Χάος στους Ολυμπιακούς μετά από σεξιστική δήλωση του Μόρι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έκανε μια δήλωση που προκάλεσε εντάσεις, αλλά και εκατοντάδες παραιτήσεις εθελοντών

Αν και συνήθως προτιμά να μην προβαίνει σε τόσο έντονες δηλώσεις, αυτή τη φορά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μπορούσε να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Αιτία για την ασυνήθιστη ανακοίνωσή της, στάθηκε μια δήλωση του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, που σύμφωνα με την Επιτροπή ήταν «απολύτως ανάρμοστη».

Συγκεκριμένα, ο Μόρι παραπονέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συσκέψεις της επιτροπής διαρκούσαν περισσότερο από όσο χρειάζεται επειδή οι «ανταγωνιστικές» γυναίκες που συμμετείχαν «μιλούσαν υπερβολικά πολύ».

Ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός στη συνέχεια απολογήθηκε και απέσυρε το σχόλιό του, χωρίς όμως να παραλείψει και μια απόπειρα δικαιολόγησης του εαυτού του –που, φυσικά, είχε σαν αποτέλεσμα μόνο την αύξηση των επικριτών του. Την Τρίτη, εκατοντάδες εθελοντές παραιτήθηκαν από τους Ολυμπιακούς, ως διαμαρτυρία για τα σχόλια του Μόρι, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι τα σχόλια του Μόρι ήταν «απολύτως ανάρμοστα» ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της επιτροπής να αναθεωρήσει την ολυμπιακή ατζέντα του 2020. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από την απολογία του κυρίου Μόρι, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Τόκιο θεωρεί το σχόλιό του ανάρμοστο και ανανεώνει τη δέσμευσή της στην ισότητα των φύλων».

Περισσότεροι από 400 από τους 80.000 ανθρώπους που έχουν δηλώσει εθελοντές για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο έχουν ήδη παραιτηθεί σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά του Μόρι. Μέχρι την Δευτέρα, είχαν ήδη συγκεντρωθεί 140.000. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αναφέρουν ότι έχουν λάβει περισσότερα από 5.500 καταγγελίες για το ζήτημα.

«Το έχουμε πάρει υπερβολικά σοβαρά», σχολίασε ο υπουργός των Ολυμπιακών, Σέικο Χασιμότο το πρωί της Τρίτης, όταν ερωτήθηκε για τις παραιτήσεις των εθελοντών.

Από την πλευρά του, ο Ντάιτσι Ογιάμα, ένας 28χρονος που παραιτήθηκε από εθελοντής εξαιτίας των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μόρι ήταν «πολύ ντροπιαστικά για την Ιαπωνία». Όπως εξήγησε στον Guardian, «αν κάθε φορά που μιλάει κάνει τα πράγματα χειρότερα, θα πρέπει να παραιτηθεί».

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Ιαπώνων θεωρούν τον Μόρι ακατάλληλο για τη θέση του επικεφαλής, ενώ μόλις το 6,8% θεωρεί ότι έχει τα προσόντα για τη θέση του.

Η διαμάχη είναι μόνο το τελευταίο από τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή και οι Ιάπωνες διοργανωτές, καθώς το πιθανότερο είναι οι Αγώνες να μην πραγματοποιηθούν ούτε φέτος το καλοκαίρι, μετά την περσινή αναβολή τους λόγω του κοροναϊού.

Σε άλλη δημοσκόπηση, το 82% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ούτε φέτος, ενώ μόλις το 14,5% ήταν υπέρ της διεξαγωγής τους στις 23 Ιουλίου.

Η τενίστρια Ναόμι Οσάκα δήλωσε ότι τα σχόλια του Μόρι ήταν «αδαή», όμως δεν τον κάλεσε σε παραίτηση. «Δεν γνωρίζω σε ποιο πλαίσιο έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση, όμως πιστεύω ότι ήταν εντελώς απληροφόρητη και λίγο αδαής», τόινισε.

Από την πλευρά της, η Γιούκο Ιναζάγουα, μέλος της Ένωσης Ράγκμπι της χώρας θεωρεί ότι τα σχόλια του Μόρι αφορούσαν το πρόσωπό της. «Πιστεύω ότι οι συσκέψεις κρατούσαν πολύ επειδή έθετα ερωτήσεις από τη σκοπιά μου ως ερασιτέχνης», δήλωσε στο Kyodo. Όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να λέει ότι οι γυναίκες φταίνε που οι συζητήσεις κρατούν πολύ».

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024