Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Amazon : Ο Μπέζος παραδίδει τα ηνία στον «Τσάρο του Νέφους»

Amazon : Ο Μπέζος παραδίδει τα ηνία στον «Τσάρο του Νέφους»

O Άντι Τζάσι είχε την προνοητικότητα να επενδύσει στις υπηρεσίες νέφους

Ο Τζεφ Μπέζος παραδίδει τα κλειδιά της Amazon στον επικεφαλής του τμήματος υπολογιστικού νέφους, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την μετεξέλιξη του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος σε διαδικτυακό όμιλό με πολλές ετερόκλητες δραστηριότητες.

Ο 57χρονος Μπέζος, που μόλις πρόσφατα έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον εκκεντρικό επιχειρηματία Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το καλοκαίρι από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και θα περιοριστεί στον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου.

Τη θέση αναλαμβάνει ο Άντι Τζάσι, πτυχιούχος του Χάρβαρντ, οποίος εργάζεται στην Amazon εδώ και 23 χρόνια και ίδρυσε το 2003 την Amazon Web Services (AWS), ένα τμήμα που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των εσόδων της Amazon.

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ηγεσίας ήρθε την ημέρα που η εταιρεία ανέφερε για πρώτη φορά ότι τα έσοδα τριμήνου ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια –μια θεαματική εξέλιξη για το μικρό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που ίδρυσε ο Μπέζος πριν από 27 χρόνια.

Ο Τζάσι είχε την προνοητικότητα να επενδύσει στο λεγόμενο υπολογιστικό νέφος –διαδικτυακές υπηρεσίες που καταργούν την ανάγκη αγοράς πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων μηχανοργάνωσης για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Η Amazon πρόλαβε έτσι την Google και τη Microsoft που μπήκαν στο παιχνίδι αργότερα.

Υπό τη διεύθυνση του Τζάσι, η AWS εξασφάλισε μεγάλους πελάτες όπως οι Verizon, η McDonalds και η Honeywell, και τα έσοδα του τμήματος αυξήθηκαν κατά 37% το 2019 και κατά 30% το 2020, εδραιώνοντας την κυριαρχία της Amazon στο νέφος.

H Amazon Web Services είναι σήμερα μακράν η μεγαλύτερη υπηρεσία νέφους (Reuters)

Από την άλλη, η AWS απέτυχε να κερδίσει ως πελάτη το πρόγραμμα «Jedi» του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο προτίμησε τελικά την Microsoft.

Σε αντίθεση με τον Μπέζος, ο Τζάσι δεν διστάζει να επιτίθεται σε ανταγωνιστές της εταιρείας όπως η Oracle και η Microsoft, και λέγεται πως έχει άριστες τεχνικές γνώσεις.

«Το παρελθόν του Τζάσι στην διοίκηση της AWS αναδεικνύει το πόσο ψηλά στην στρατηγική ατζέντα της Amazon βρίσκονται αυτές οι υπηρεσίες» είπε στο Reuters ο Τομ Τζόνσον της εταιρείας μάρκετινγκ Mindshare.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την στρατηγική της Amazon και πώς αυτή η προτεραιότητα θα ζυγιστεί έναντι της επεκτεινόμενης επιχείρησης διαφημίσεων και του γίγαντα του λιανεμπορίου» πρόσθεσε.

Όλα δείχνουν ότι ο Τζάσι θα συνεχίσει και θα επιταχύνει τη στρατηγική της διαφοροποίησης σε νέες δραστηριότητες –πέρα από τις επενδύσεις στη δική της διαφημιστική πλατφόρμα και τη συνδρομητική υπηρεσία Prime, η Amazon έχει επίσης εξαγοράσει την εταιρεία τροφίμων Whole Foods και τον κατασκευαστή συστημάτων ασφάλειας Ring και επεκτείνεται στην αγορά ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Το γεγονός ότι η αποχώρηση Μπέζος δεν οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Amazon επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές περιμένουν από τον όμιλο να συνεχίζει να διαφοροποιείται σε νέα παρακλάδια.

Μια στρατηγική που ίσως βοηθά να διασφαλιστεί το μέλλον του ομίλου εν μέσω κατηγοριών από αντιμονοπωλιακές αρχές και την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024