Αυτά τα ζυμαρικά πράσων που φτιάχνονται με μόνο τέσσερα συστατικά (πράσα, ένα κουτί ζυμαρικών, λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι), θα γίνουν η νέα σας μαγειρική και γαστρονομική αγάπη. Δεν είναι η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή στον κόσμο, όμως αξίζει τον κόπο.

ΥΛΙΚΑ

αλάτι και μαύρο πιπέρι
3 μεσαία πράσα (περίπου 1 έως 1  1/4 κιλά συνολικά)
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ζυμαρικά της αρεσκείας σας (να είναι κάπως χοντρά, ας πούμε χυλοπίτες ή λιγκουίνι)
1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράστε άφθονο νερό αλατισμένο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε τα πράσα σας: Ξεχωρίστε τα πράσινα από τα λευκά μέρη και κάντε και λεπτοκόψτε.  Πλύντε και αφήστε στην άκρη.

Σε μια μικρή, βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαία θερμοκρασία και απλώστε απορροφητικό χαρτί πάνω σε ένα ταψί. Δουλεύοντας με τρεις έως τέσσερις παρτίδες πράσων  για ομοιόμορφο μαγείρεμα, «τηγανίστε» τις λευκές λωρίδες, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά κάθε «φουρνιά». Αφαιρέστε τα μετά το πέρας των 4 λεπτών, και μεταφέρετέ τα στο ταψί με την χαρτοπετσέτα. Αλατίστε και αφήστε να κρυώσουν.

Προσθέστε τα πράσινα μέρη και τα ζυμαρικά στο βραστό νερό, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου τα ζυμαρικά να είναι ακόμα al dente, περίπου 8 λεπτά. Κρατήστε 1 φλιτζάνι μαγειρικό νερό ζυμαρικών. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρετε τα πράσινα πράσα σε ένα μπλέντερ και στη συνέχεια ρίξτε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη.

Προσθέστε το  λάδι πράσου (από την κατσαρόλα όπου μαγειρέψατε τα λευκά μέρη) στα πράσινα μέρη στο μπλέντερ, μαζί με 2/3 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ευχάριστη στην όψη κρέμα. Προσθέστε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε τα ζυμαρικά.

Αλατοπιπερώστε και προσθέστε περισσότερο νερό ζυμαρικών, αν θέλετε να αραιώσετε τη σάλτσα. Πασπαλίστε με τα πράσα από το ταψί. Τρίψτε το φρέσκο ​​ξύσμα λεμονιού στην κορυφή, αν θέλετε, στη συνέχεια ρίξτε και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για σπιρτάδα στην γεύση.

Καλή απόλαυση!