Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
QAnon : Φόβοι ότι οι απογοητευμένοι συνωμοσιολόγοι θα μετατραπούν σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές

QAnon : Φόβοι ότι οι απογοητευμένοι συνωμοσιολόγοι θα μετατραπούν σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές

Ήδη, υποστηρικτές της λευκής υπεροχής επιχειρούν να τους καταστήσουν δεκτικούς στις ιδεολογίες μίσους τους

Η Τίφανι, μια μητέρα από την Οκλαχόμα και ιδιοκτήτρια ηλεκτρονικού καταστήματος με παιδικά ρούχα, εξηγεί στην Washington Post ότι περίμενε περισσότερες συλλήψεις.

Πιστεύει στο QAnon, το περίπλοκο πλέγμα αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται σε πόλεμο με μια παγκόσμια οργάνωση σατανιστών που κινεί τον κόσμο και διακινεί παιδιά. Μιλώντας στην Washington Post, δηλώνει «σοκαρισμένη» που η Ημέρα της Ορκωμοσίας πέρασε χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη των εχθρών του Τραμπ από τον Στρατό, όπως υποσχόταν από την πρώτη στιγμή ο Q, ο άγνωστος προφήτης του εξτρεμιστικού κινήματος.

Όλα κινούνται… βάσει σχεδίου

Όμως μετά από ένα ολόκληρο βράδυ που πέρασε σκεπτόμενη τα γεγονότα της ημέρας αυτής, αλλά και διαβάζοντας αναρτήσεις άλλων ομοϊδεατών της, συνειδητοποίησε ότι… όλα κινούνται βάσει προγράμματος. Και ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ έχασε τις εκλογές ήταν εξ αρχής μέρος της έξυπνης στρατηγικής του Q να αποκαλύψει όλους τους κακοποιούς που νόθευσαν τα αποτελέσματα.

«Τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται», λέει η Τίφανι, που μίλησε με τον όρο ότι θα δημοσιευθεί μόνο το μικρό της όνομα, από φόβο για πιθανές αντιδράσεις. «Έπρεπε να «διαπράξουν» το έγκλημα προκειμένου η εξέλιξη του σχεδίου να είναι εξασφαλισμένη».

Η άνοδος του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο είναι το πιο σημαντικό σημείο καμπής που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα οι υποστηρικτές του QAnon. Αυτή την εβδομάδα, εξέφρασαν τις αμφιβολίες και τη σύγχυσή τους που οι αρχικές υποσχέσεις του κινήματος για μαζικές εκτελέσεις και παράταση της προεδρίας του Τραμπ αποδείχθηκαν –ποιος θα το περίμενε- απάτη.

Εμπνευσμένες… εξηγήσεις

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η πραγματικότητα τους έχει ήδη διαψεύσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν τρόπο να μείνουν πιστοί στις πεποιθήσεις τους, βρίσκοντας πιθανές… εξηγήσεις για τις αποτυχίες του QAnon. Και με τον Q να παραμένει εξαφανισμένος και τον Τραμπ να έχει χάσει την προεδρία, άλλες ακροδεξιές οργανώσεις προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν το κενό ηγεσίας, απευθυνόμενοι σε απογοητευμένους συνωμοσιολόγους με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να τους ριζοσπαστικοποιήσουν και να τους στρέψουν σε καινούργιους στόχους.

Θάλαμοι αντήχησης και απειλές βίας

Η αντίσταση του κινήματος στην… πραγματικότητα, υπογραμμίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς ετοιμάζεται να καταπολεμήσει το φάντασμα της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Με την υποστήριξη των «θαλάμων αντήχησης» των συνωμοσιολόγων, δηλαδή των διαδικτυακών χώρων στους οποίους οι παράδοξες απόψεις τους είναι οι μόνες που ακούγονται, με αποτέλεσμα να ενισχύονται διαρκώς, οι ιδεολόγοι της αμερικανικής ακροδεξιάς εμφανίζονται αλώβητοι ακόμη και από τις πιο προφανείς αλήθειες. Και πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να διαμορφώσουν τα χρόνια που έρχονται.

Το QAnon έχει ισχυρή συμμετοχή και στη βία του πραγματικού κόσμου, με τους υποστηρικτές του να συμμετέχουν στην εισβολή στο Καπιτώλιο, ενώ έχει δαιμονοποιήσει τις εταιρείες τεχνολογίας για την απομάκρυνση από τις πλατφόρμες τους γνωστών υποκινητών βίας και διακινητών παραπληροφόρησης.

Όμως αρκετοί από τους πιστούς του QAnon που μίλησαν στην Washington Post τις ώρες μετά την ορκωμοσία λένε ότι δεν δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν στις νέες θεωρίες του κινήματος, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού πλατφόρμων που φιλοξενούν τους ομοϊδεάτες τους στο internet.

Η Τίφανι αναπαρήγαγε μια σειρά από ιδέες που διάβασε σε ομαδικές συνομιλίες στο Telegram την προηγούμενη ημέρα. Ανάμεσα σε αυτές και μία που υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν στην πραγματικότητα ήταν… μαγνητοσκοπημένη και είχε γυριστεί 11 ώρες νωρίτερα –πράγμα που κατά κάποιο τρό0πο αποδεικνύει αυτό που είχε πει στους ακολούθους του στο Telegram ο τραμπικός δικηγόρος Λ. Λιν Γουντ: «περισσότερη απάτη Μπάιντεν/σατανιστών/Κίνας».

Τι πιστεύουν πραγματικά;

Οι υποστηρικτές του QAnon δεν είναι μια ενιαία μάζα. Αν και ορισμένοι πιστεύουν ακόμη και τους πιο ακραίους ισχυρισμούς –όπως το ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο με μια πανίσχυρη ομάδα σατανιστών από το «βαθύ κράτος» που πίνουν το αίμα παιδιών- άλλοι πιστεύουν μόνο στις βασικές αρχές του. Τέτοιες είναι η βαθιά δυσπιστία για τους ανταγωνιστές του Τραμπ στην πολιτική και στα ΜΜΕ και η ύπαρξη ενός παγκόσμιου συστήματος καταπίεσης που έχει οικοδομηθεί εις βάρος των οπαδών του Τραμπ.

Αν και αρκετοί λένε ότι οι κεντρικές υποσχέσεις του Q δεν πραγματοποιήθηκαν εντέλει, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κίνημα τους βοήθησε να έρθουν σε επαφή με άλλες, όλο και πιο ακραίες και αβάσιμες ιδέες. Ερευνητές φοβούνται ότι τα τραύματα του QAnon μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο επικίνδυνα από το ίδιο το κίνημα.

Ρευστότητα του περιθωρίου

Ο Κόλιν Κλαρκ, επικεφαλής πολιτικής και έρευνας στο Soufan Group, μια συμβουλευτική εταιρεία ασφάλειας, αναφέρει ότι έχει δει ομάδες νεοναζιστών και οπαδών της λευκής υπεροχής να επιχειρούν να «προετοιμάσουν» τους απογοητευμένους υποστηρικτές του QAnon για τις δικές τους ιδεολογίες μίσους. Τα ακροδεξιά κινήματα, σημείωσε, χαρακτηρίζονται από ένα είδος «ρευστότητας του περιθωρίου» επειδή διασταυρώνονται ως προς την ιδιότητά τους να προσελκύουν άτομα επιρρεπή σε περιθωριακές απόψεις για σκιώδεις δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε το QAnon να γίνεται εκκολαπτήριο βίαιων εξτρεμιστών με φυλετικά και εθνικιστικά κίνητρα», τονίζει. «Το αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιρία να διευρύνουν τα δικά τους κινήματα».

Πολλοί υποστηρικτές του QAnon, συνεχίζει ο Κλαρκ, έχουν βρεθεί εντός του συγκεκριμένου κινήματος σε μια εποχή τεράστιου άγχους: Παγιδευμένοι στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, και ανήσυχοι για τα οικονομικά και την υγεία τους, ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από πολωτικά προπαγανδιστικά μηνύματα που τους υπόσχονται εύκολες απαντήσεις σε ακατανίκητους φόβους.

Με τις προφητείες του Q να καταρρέουν, ο Κλαρκ ανησυχεί για τις αντιδράσεις τους.

«Αν πιστεύεις πραγματικά και έχεις εκτεθεί σε αυτή την καλοσχεδιασμένη απάτη, είναι πιθανό να είσαι πάρα πολύ εκνευρισμένος αυτή τη στιγμή», εξηγεί στη Washington Post. «Είχαμε εστιάσει τόσο πολύ στους τζιχαντιστές εδώ και 20 χρόνια, που βασικά αγνοήσαμε αυτή την απειλή που φυόταν στην ίδια μας τη χώρα. Τώρα είναι εδώ και είναι αδύνατον να την αγνοήσουμε πια».

Νέες θεωρίες, απογοητευμένοι συνωμοσιολόγοι

Οι υποκινητές των QAnon προσπαθούσαν μετά την ορκωμοσία να δημιουργήσουν νέες θεωρίες για να εξηγήσουν την σχετικά αθόρυβη έξοδο του Τραμπ από την Ουάσινγκτον. Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι ο στρατός έχει τον έλεγχο της χώρας και όχι ο Μπάιντεν. Ότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ έχουν… αλλάξει πρόσωπα. Ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν ήταν παράνομη και η πραγματική (του Τραμπ) θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Ακόμη και ότι ο Μπάιντεν ήταν κομμάτι του σχεδίου του Q από την αρχή.

Στα κανάλια του Telegram και στις συνομιλίες που είναι αφιερωμένα στο QAnon, ορισμένοι συνωμοσιολόγοι δήλωσαν ανήσυχοι. Μήπως τελικά είχαν εξαπατηθεί από μια τετραετή φάρσα; «Η εξουσία άλλαξε χέρια και αυτό είναι το τέλος», έγραψε κάποιος στο Telegram. «Όταν χρειαζόμασταν περισσότερο τον Τραμπ και τον Q, εκείνοι απλώς τα έκλεισαν όλα και έφυγαν», διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος σε φόρουμ που σχετίζεται με το κίνημα.

«Πνευματική νίκη»

Όμως δεν λείπουν και εκείνοι που είδαν την πίστη τους στον Q να αποκαθίσταται, δεχόμενοι τις εξηγήσεις που επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη πίστη τους και επαναλαμβάνοντας «κλασικά» σλόγκαν του QAnon όπως «Εμπιστευτείτε το Σχέδιο» και «Κρατήστε τη Γραμμή». Άλλοι λένε ότι το QAnon ήδη έχει πετύχει μια τεράστια πνευματική νίκη, αφυπνίζοντας τις μάζες για τα σατανικά τεκταινόμενα στα παρασκήνια που διαμορφώνουν ανέκαθεν την αμερικανική κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την τεχνολογία.

Ο Q, που έχει αναρτήσει περίπου 5.000 αποκρυφιστικές πληροφορίες στο internet από το 2017, δεν έχει γράψει απολύτως τίποτα στο 8kun εδώ και 44 ημέρες, κάνοντας ορισμένους υποστηρικτές του να χάνουν την πίστη τους. Και το ντουέτο πατέρα-γιου που διοικεί το 8kun έχουν προσφέρει διαφορετικές εκδοχές για το τι θα ακολουθήσει.

Ο Ρον Γουάτκινς του 8kun και ένας από τα άτομα που προωθούν με το μεγαλύτερο πάθος θεωρίες συνωμοσίας περί εκλογικής νοθείας, έγραψε στο Telegram την Τετάρτη ότι η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο σήμαινε ότι είχε έρθει η ώρα οι ακόλουθοί του να «επιστρέψουν στις ζωές τους με όποιο τρόπο κρίνουν καλύτερο». Ο πατέρας του, και ιδιοκτήτης του 8kun, Τζιμ Γουάτκινς αργότερα εργάστηκε για την υπεράσπιση της «ιστορικής αξίας» του Q γράφοντας ότι «εξαιτίας του άλλαξε η κουλτούρα της χώρας μας».

Από το Facebook στο Gab και από εκεί στο Telegram

Twitter και Facebook κινήθηκαν επιθετικά για να ξεριζώσουν τις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση που γίνεται viral από τις πλατφόρμες τους, ανακοινώνοντας ότι συνολικά απομάκρυναν εντός του μήνα που διανύουμε περισσότερα από 100.000 προφίλ που συνδέονταν με το QAnon. Όμως δεκάδες χιλιάδες νέοι συνδρομητές έχουν προστεθεί σε μερικά από τα πιο γνωστά κανάλια του QAnon σε πιο ανεκτικές πλατφόρμες στο ίδιο διάστημα.

«Βγάζει νόημα να τα παράτησε έτσι ο Τραμπ;» αναρωτήθηκε ένας λογαριασμός υπέρ του QAnon στο Gab, με περισσότερους από 130.000 ακολούθους το βράδυ της Τετάρτης. «Κι αν έπρεπε να γίνει έτσι, αν αυτός τελικά ήταν ο καλύτερος τρόπος; Πείτε με τρελό, όμως δεν νομίζω ότι έχουν πέσει τίτλοι τέλους σε αυτή την ταινία».

Η Τίφανι, η υποστηρίκτρια του QAnon από την Οκλαχόμα, εξηγεί στην Washington Post ότι έχει χάσει φίλους εξαιτίας των απόψεών της, ενώ έχει «λογοκριθεί» από το Facebook και το Twitter που αδρανοποίησαν τους λογαριασμούς της εξαιτίας σχολίων που είχε κάνει σε συνωμοσιολογικές ομάδες εντός των πλατφόρμων. Όμως λέει ότι αισθάνεται πιο σίγουρη από ποτέ για τις απόψεις της –και για τα ερωτήματά της για τις σκοτεινές αλήθειες πίσω από τα γεγονότα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

«Μπορούν να συνεχίσουν όσο θέλουν τις προσπάθειες να μας φιμώσουν. Όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα καταλαβαίνουν όλα αυτά», τόνισε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το κίνημα QAnon, ακόμη και χωρίς τον Τραμπ ή την άμεση εμπλοκή του Q, έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για κάτι πολύ πιο σταθερό.

«Ο Q διαλεύκανε ορισμένα σημεία της κατάστασης», σημείωσε, «όμως η αλήθεια είναι ότι μπορούσες να δεις με τα ίδια σου τα μάτια ότι σε εξαπατούσαν»

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024