Αλλάξαμε χρονιά και φαίνεται πως για τους πρώτους μήνες του 2021 η ζωή μας δεν θα αλλάξει και πολύ, αν και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έρχονται σιγά σιγά αντιμέτωπα με την πραγματικότητα και αρχίζει να φαίνεται ο απολογισμός της ζημίας του 2020.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας το 2021 –   και σίγουρα θα αποτελέσει το πολιτικό κριτήριο των πολιτών για τις κυβερνήσεις τους –  είναι ο βαθμός επιτυχίας του εμβολιασμού και το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων για την εποχή μετά τον Covid. Αυτό χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο – Απρίλιο και ίσως πέρασε στα ψιλά αλλά το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ξορκίζει κάθε σενάριο να παραταθεί και το τρίτο τρίμηνο η κατάσταση του ακορντεόν Δηλαδή για μετά τον Ιούνιο, αφού υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ακόμα μία τουριστική σεζόν, δεδομένου ότι εκτιμάται ο τουρισμός να πετύχει φέτος το 60% των εσόδων του 2019.

Το επόμενο τετράμηνο αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της αντοχής μας, όπως και της αγοράς, η οποία ήδη βρίσκεται σε νευρική κρίση, καθώς κάθε εβδομάδα τα υγειονομικά δεδομένα θα καθορίζουν το άνοιγμα ή το κλείσιμο της οικονομίας. Και αυτό το “μοντέλο”  αναμένεται να ακολουθηθεί μέχρι την άνοιξη.

Η πραγματική ελευθερία θα έρθει  μόνο με ένα συντονισμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους στόχους των εμβολιασμών. Η αγωνία είναι διάχυτη και η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την έναρξη εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ένωση.

Έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Είναι σαφές το μήνυμα πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη και έτσι οι οικονομίες θα ανοίξουν σχεδόν ταυτόχρονα και επιστρέφει η ελπίδα πως θα νιώθουμε ξανά ασφαλείς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr