Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτογραφίζοντας το περιθώριο της Ρουμανίας

Φωτογραφίζοντας το περιθώριο της Ρουμανίας

Ο φωτογράφος Mihai Barabancea αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο το υπογάστριο του μετακομμουνιστικού Βουκουρεστίου.

Τα Χριστούγεννα του 1989 o δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου εκτελέστηκε αφού πέρασε από στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία.

Στη νέα εποχή που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος ο καλλιτέχνης Mihai Barabancea ξεκίνησέ να ασχολείται με το γκράφιτι.


Φωτο: Mihai Barabancea

«Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 η νεαρή ρουμανική δημοκρατία ήταν κάτω από την επίδραση των αμερικανικών μέσων και του δυτικού πολιτισμού. Είμασταν σαν σφουγγάρι που απορροφούσε τις νέες τάσεις» λέει ο ίδιος.

«Το γκράφιτι μου έδινε αδρεναλίνη. Ξεκίνησα να ανακαλύπτω εγκαταλελειμμένα κομμουνιστικά εργοστάσια στο Βουκουρέστι και η φωτογραφία ήταν ένας τρόπος καταγραφής αυτού που έκανα».

Mihai Barabancea.

Δημοσιεύτηκε από Aleksandar Ivanović στις Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021

Ο Barabancea συνέχισε να φωτογραφίζει στρέφοντας τον φακό του από τα γκράφιτι στις ιδιαίτερες φιγούρες του ρουμανικού περιθωρίου- περιπλανώμενους, αουτσάιντερ, μικροαπατεώνες- κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο εσωτερικό της χώρας.


Φωτο: Mihai Barabancea

«Ψάχνω εμπειρίες και για νέους τύπους συγκινήσεων», λέει ο φωτογράφος. «Υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω. Είναι όλα διασυνδεδεμένα. Μπορεί να πάρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις στα πιο απροσδόκητα μέρη».

Σε μια νέα έκδοση με τίτλο «Falling on Blades» παρουσιάζεται μια σειρά φωτογραφιών του καλλιτέχνη που καταγράφει όσους βρίσκονται στο περιθώριο της ρουμανικής κοινωνίας αποκαλύπτοντας έναν κόσμο που διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο.

Στα έργα του βλέπουμε: από μπάρμπεκιου στο νεκροταφείο μέχρι γυμνιστές βαμμένους με μαύρη μπογιά να παίζουν τάβλι στην παραλία.


Φωτο: Mihai Barabancea

«Το στυλ μου είναι ένας συνδυασμός πολλαπλών τεχνικών. Οι αποστολές που αναλαμβάνω είναι περίπλοκες και ασυνήθιστες και με κρατούν σε επαφή με πολλά διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας και με τις δυσλειτουργίες της.

Είναι ένας τρόπος να γνωρίσω τον εαυτό μου καλύτερα και με αυτοπειθαρχία να οραματιστώ ένα καλύτερο αύριο» αναφέρει ο φωτογράφος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024