Ο φωτογράφος Johnny Miller αποτυπώνει με έναν πολύ απτό τρόπο την κοινωνική και οικονομική ανισότητα που επικρατεί στην Βραζιλία, μέσα από φωτογραφίες που τραβά από ψηλά.

Το πρόζεκτ με τίτλο «Unequal Scenes» ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική, όπου το απαρτχάιντ έχει αφήσει τα σημάδια του στην κοινωνία και τον χώρο, για να συνεχιστεί τώρα στη Βραζιλία καταγράφοντας τοπία όπου η ακραία φτώχεια και ακραίος πλούτος συνυπάρχουν με απόσταση λίγων μόνο μέτρων.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους του κόσμου η Βραζιλία είναι συνώνυμη με την ανισότητα και τις φαβέλες του Ρίο, γι’ αυτό και ένιωσα την ανάγκη να συνεχίσω την δουλειά μου εκεί.

Αυτή η αντιστροφή, με τους φτωχούς που ζουν ψηλά στους λόφους και τους πλούσιους στο πιο χαμηλό κομμάτι της πόλης, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που φέρνει την φτώχια στο προσκήνιο.

Πολλοί Βραζιλιάνοι καταλήγουν να δέχονται την ανισότητα και τη φτώχια ως μια θλιβερή αλλά αναπόφευκτη πτυχή της ζωής» αναφέρει ο εμπνευστής του πρότζεκτ, Johnny Miller.

Φτάνοντας στην χώρα ο Miller φωτογράφισε τα τοπία και το χάσμα του πλούτου στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μπέλο Οριζόντε, το Σάντος και το Γκουαρούχα. Ο ίδιος αναφέρει πως επιδίωξή του είναι «να αναδείξει με σεβασμό παραδείγματα αποτυχημένων κοινωνικών πολιτικών και τον τρόπο που αυτές αποτυπώνονται στο αστικό τοπίο».

Ειδικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εκτός από το οικονομικό χάσμα με τους υπερβολικά πλούσιους και τους φτωχούς να ζουν δίπλα-δίπλα σε μια κατάσταση συνεχούς έντασης, υπάρχει επίσης και η αντιπαράθεση μεταξύ του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, και η θλιβερή κατάρρευση του δεύτερου.

«Φυσικά υπάρχουν διακυμάνσεις, γκρίζες περιοχές και διαφορετικοί τρόποι αντίληψης των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου, αλλά η ουσία είναι η ίδια, με την έννοια ότι αυτά τα μέρη είναι αληθινά, υπάρχουν, προκύπτουν από συστημικές επιλογές που κάνουμε ως κοινωνία και έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα αν θέλουμε» λέει ο φωτογράφος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr