Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ατυχής διαχείριση συμβολισμών

Ατυχής διαχείριση συμβολισμών

Ο,τι συμβαίνει στον πυρήνα μιας κυβέρνησης στέλνει μηνύματα που εξαργυρώνονται επικοινωνιακά. Δεν είναι αμελητέα υπόθεση για κάθε σύστημα εξουσίας η διαχείριση συμβόλων και συμβολισμών

Δεν υπάρχει πιο ανούσιος, πιο κάλπικος, πιο ανόητος και πιο άνευ λόγου θόρυβος απ’ αυτόν που προκλήθηκε με τα εμβόλια και αυτούς που εμβολιάστηκαν παρακάμπτοντας τη σειρά – με δευτεροκλασάτα κυβερνητικά στελέχη (περί αυτού πρόκειται), δηλαδή, τα οποία πήραν τη θέση υγειονομικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την αρχική κυβερνητική επιλογή, το εμβόλιο έπρεπε να το κάνουν κατά προτεραιότητα 45 συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, για λόγους συμβολισμού αλλά και για να θωρακιστούν απέναντι στον κορωνοϊό. Χρήσιμη, γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους, ήταν και η δημοσιότητα που δόθηκε: έπρεπε να λειτουργήσουν ως πρότυπα για να πειστούν οι επιφυλακτικοί που φοβούνται τις παρενέργειες ή πείθονται από τις αντιεμβολιαστικές συνωμοσιολογίες.

Πώς η αρχική λίστα των 45 μετατράπηκε στην αναθεωρημένη λίστα των 126, που παρουσίασε την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας; Μπορώ να το εικάσω. Αυτοί που κάνουν νωρίς το εμβόλιο δεν εξασφαλίζουν μόνο γρηγορότερα απ’ όλους ανοσία, αλλά γενικότερα ανήκουν στους προνομιούχους και στους ισχυρούς – όποιος θυμάται στο παρελθόν με πόση αγωνία διάφοροι έχουν διεκδικήσει τρόπαια επιβεβαίωσης της ματαιοδοξίας τους, κατανοεί.

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, επίσης, την έχουμε ξαναδεί. Αυτός που έχει την ευθύνη της λίστας των προνομιούχων αρχίζει να πολιορκείται από όσους ενδιαφέρονται – ή από φίλους τους. Κρατάει άμυνα όσο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει άμυνα με όλους. Η λίστα μεγαλώνει, και τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει συνολικά 126 προνομιούχους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι οποίοι σπεύδουν στα νοσοκομεία και, προφανώς, εκτοπίζουν τους προγραμματισμένους υγειονομικούς. Μερικοί, μάλιστα, κάνουν και τη σχετική πασαρέλα, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία τους στους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος καταγγέλλει ότι στο νοσοκομείο Σωτηρία αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί εργαζομένων για να προηγηθούν κυβερνητικά στελέχη, και αρχίζει η γκρίνια στο τουίτερ και στο φέισμπουκ. Παρεμβαίνει και η πεινασμένη για σκάνδαλα αξιωματική αντιπολίτευση. Ε, δεν θέλει και πολύ για να ξεσπάσει σάλος. Η παρέμβαση Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε το κόψιμο της λίστας που είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνει ότι το ζήτημα δημιούργησε μικρή κυβερνητική κρίση.

Ηταν θόρυβος που έγινε για το τίποτα; Για κάτι περισσότερο από τίποτα: για την επικοινωνία. Η κυβέρνηση φάνηκε ότι κάνει ρουσφέτια (ανάλογες πρακτικές, ως γνωστόν, δεν ίσχυαν τον καιρό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Και αυτό κατέφερε επικοινωνιακό πλήγμα στην κυβέρνηση, που εμφανίστηκε να αλλοιώνει σε βάρος του συμφέροντος των πολιτών τον προγραμματισμό που η ίδια είχε ανακοινώσει. Ηταν μια μικρή, ελάχιστη παρέκβαση από τον προγραμματισμό. Αλλά έκανε δυσανάλογα μεγάλη ζημιά.

Ο,τι συμβαίνει στον πυρήνα μιας κυβέρνησης στέλνει μηνύματα που εξαργυρώνονται επικοινωνιακά. Δεν είναι αμελητέα υπόθεση για κάθε σύστημα εξουσίας η διαχείριση συμβόλων και συμβολισμών. Το θέμα πολύ συχνά δεν είναι τι κάνεις, το θέμα είναι τι δεν πρέπει να κάνεις. Αν αυτό λαμβανόταν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, δεν θα κυριαρχούσε επικριτικά γι’ αυτήν ο πιο ανούσιος, πιο κάλπικος, πιο ανόητος και πιο άνευ λόγου θόρυβος για το εμβόλιο.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024