Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εδώ στη ρωγμή του χρόνου

Εδώ στη ρωγμή του χρόνου

Ποια είναι η στιγμή της χρονιάς που αποτυπώνει το 2020, ρωτήθηκε ο φωτογράφος Μάριος Θεολόγης. Και επέλεξε αυτήν. Με ένα βλέμμα που έχει δει πολλά, αλλά δεν σταματά να ατενίζει με ελπίδα – ίδιον του ανθρώπινου γένους. «Η Μαίρη, ο Λευτέρης, ο Λάμπρος, η Αννα, η Σταυρούλα… άνθρωποι συνηθισμένοι, του διπλανού διαμερίσματος, ήρωες της αληθινής ζωής που μάχονται […]

Ποια είναι η στιγμή της χρονιάς που αποτυπώνει το 2020, ρωτήθηκε ο φωτογράφος Μάριος Θεολόγης. Και επέλεξε αυτήν. Με ένα βλέμμα που έχει δει πολλά, αλλά δεν σταματά να ατενίζει με ελπίδα – ίδιον του ανθρώπινου γένους. «Η Μαίρη, ο Λευτέρης, ο Λάμπρος, η Αννα, η Σταυρούλα… άνθρωποι συνηθισμένοι, του διπλανού διαμερίσματος, ήρωες της αληθινής ζωής που μάχονται για τον Κώστα, τη γιαγιά Σοφία, τη Λαμπρινή, τον Στέφανο… για όλους μας. Να ‘ναι καλά».

Ηταν μια απόλυση που τάραξε τα αυτάρεσκα νερά της Google. Η επικεφαλής της ομάδας ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία, Τιμνίτ Γκεμπρού, απομακρύνθηκε όταν αμφισβήτησε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιά της μηχανής αναζήτησης της Google λέγοντας ότι χρησιμοποιεί στερεότυπα και φυλετικές διακρίσεις. Η απόλυση προκάλεσε αντιδράσεις εργαζομένων και ένα κίνημα για τη δικαίωση της Γκεμπρού, μιας από τις λίγες μαύρες γυναίκες στα ανώτερα κλιμάκια ενός τεχνολογικού γίγαντα. Ηθική – μια όλο και πιο πολύτιμη έννοια στο ψηφιακό σύμπαν.

Οπτιμα, Μποντόνι, Παλατίνο. Για τους γνώστες οι γραμματοσειρές κρύβουν μυστικά. Για παράδειγμα, τα Παλατίνο δείχνουν αφοσίωση στο παρελθόν, καθώς δημιουργήθηκαν το 1948 και ξαναχρησιμοποιούνται σήμερα. Ενδιαφέρεται πια κανείς για όλα αυτά; Φυσικά. Η κληρονομιά του Γουτεμβέργιου είναι μεγάλη, λέει ο Νορβηγός Λαρς Αμουντσεν, που εντόπισε και ανέστησε ένα παλιό τυπογραφείο στην Τενερίφη, με λινοτυπικές μηχανές, μεταλλικά στοιχεία και τα πάντα. «Μια πράξη πίστης», περιγράφει το εγχείρημά του. Χρειάζονται και αυτές.

Είναι η πρώτη ιθαγενής που εξελέγη στο Κογκρέσο και η πρώτη Ινδιάνα υπουργός στις ΗΠΑ. Η 60χρονη Ντεμπ Χάαλαντ, βουλευτής του Νιου Μέξικο ανήκει στη φυλή Λαγκούνα Πουέμπλο που ζει στην περιοχή εδώ και 35 γενιές. Μεγάλωσε μόνη την κόρη της, με ελάχιστα χρήματα, σπουδάζοντας ταυτόχρονα Νομική. Τώρα ως επιλογή του προέδρου Μπάιντεν για το τιμόνι του υπουργείου Εσωτερικών, δεν θα έχει χρόνο να τρέχει τους αγαπημένους της μαραθώνιους, όμως η ιστορική δικαίωση για τις φυλές των Ινδιάνων ήταν ένας πολύ πιο σκληρός μαραθώνιος.

Μεγαλωμένος στον Νότιο Πόλο, ο Πενγκσού ήταν για τους άλλους πιγκουίνους ό,τι ο Ρούντολφ για τους τάρανδους του Αϊ-Βασίλη: ένας παρίας επειδή ήταν διαφορετικός. Ετσι, λοιπόν, εγκατέλειψε την Ανταρκτική και πήγε στη Νότια Κορέα, όπου φέτος ανακηρύχθηκε «πρόσωπο της χρονιάς». Ο φανταστικός ήρωας δημιουργήθηκε ως σειρά για παιδιά, όμως έγινε αγαπημένος όλων. Ποια είναι η καλύτερη ποιότητά του; «Εχει μεγάλη αυτοπεποίθηση παρότι είναι διαφορετικός».

Τι θα γίνει μετά την πανδημία και τους τόσους περιορισμούς; Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης προβλέπει, στο νέο του βιβλίο «Το βέλος του Απόλλωνα», ότι οι κοινωνίες θα αντισταθμίσουν, μόλις είναι ασφαλείς, τον χαμένο χρόνο με τον ηδονισμό να αντικαθιστά γοργά τον συντηρητισμό. «Τώρα είμαστε αναγκαστικά εγκρατείς όμως από το 2024 όλα θα αντιστραφούν». Χρόνια σεξουαλικής ακολασίας και οικονομικής άνθησης προβλέπονται, ανάλογα με τα roaring ’20s. Οι κύκλοι της Ιστορίας.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024