Ψητά ή ποσέ τα αχλάδια είναι μια πολύ ωραία βάση για εύκολα χειμωνιάτικα γλυκά. Σε αυτή τη συνταγή ψήνονται στο φούρνο, είτε με τη φλούδα είτε καθαρισμένα, και κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνονται με κρασί και μέλι.

Υλικά:

4 ώριμα αχλάδια
500ml λευκό κρασί
150 γρ μέλι
1 φύλλο δάφνης
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
300γρ μασκαρπόνε
2 κ.σ. ζάχαρη
100γρ καρύδια

Εκτέλεση:

-Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

-Πλένω τα αχλάδια και κόβω ένα μικρό κομμάτι από την κάτω πλευρά ώστε να μπορούν να σταθούν όρθια.

-Τοποθετώ τα αχλάδια σε ένα μικρό ταψί. Δεν πρέπει να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

-Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το κρασί μαζί με το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και έπειτα περιχύνω τα αχλάδια.

-Βάζω το ταψί στον φούρνο, χωρίς να το καλύψω, στον φούρνο που έχω προθερμάνει.

-Αφήνω τα αχλάδια να ψηθούν για 45 λεπτά με 1 ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Περίπου κάθε τέταρτο μαζεύω ζουμί από το ταψί και περιχύνω με αυτό τα αχλάδια. Τα αχλάδια είναι έτοιμα όταν ένα ξύλινο καλαμάκι τα διαπερνά με ευκολία.

-Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρω προσεκτικά σε μια πιατέλα.

-Μεταφέρω το ζουμί από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και το βράζω μέχρι να γίνει ελαφρύ σιρόπι.

-Όσο τα αχλάδια ξεκουράζονται βάζω τα καρύδια σε ένα ταψί και τα βάζω στον φούρνο (στην ίδια θερμοκρασία) για περίπου 10 λεπτά.

-Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το μασκαρπόνε με την ζάχαρη. Μπορώ να ξεκινήσω με την μισή από την προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης και να προσθέσω σταδιακά όση μου αρέσει.

Πρόταση σερβιρίσματος:
Βάζω λίγο από το μείγμα μασκαρπόνε σε κάθε πιάτο και τοποθετώ. Τοποθετώ από πάνω τα αχλάδια, όρθια. Περιχύνω με το σιρόπι. Από πάνω τρίβω με τα χέρια μου μερικά καρύδια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο