Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα σαμπάνιες με πρεστίζ για τις φετινές γιορτές

Δέκα σαμπάνιες με πρεστίζ για τις φετινές γιορτές

Σύμφωνα με το Le Figaro, δέκα είναι οι κορυφαίες σαμπάνιες που μπορούμε να εμπιστευθούμε φέτος.

Πολλοί αφρώδεις οίνοι κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά σαμπάνια είναι μόνο ο αφρώδης οίνος που παράγεται στην Champagne της Γαλλίας. Η σαμπάνια γίνεται από το μίγμα τριών ποικιλιών σταφυλιού (Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier). Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται ( η δεν χρησιμοποιούνται) αυτά τα σταφύλια ορίζει και το στυλ της σαμπάνιας. Στη σαμπάνια που θα επιλέξετε τσεκάρετε αν γράφει Blanc de Blancs ή Blanc de Noirs ή Rose. Αν δεν γράφει τίποτα σημαίνει ότι παράγεται με το τυπικό στυλ.

Η ηλικία της σαμπάνιας είναι ένας βασικός παράγοντας στη γεύση. Η παλαίωση της σαμπάνιας στο tirage (όπως τo αποκαλούν) δίνει πιο έντονη γεύση και αρώματα ξηρών καρπών – αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης σαμπάνιας. Οι καλύτεροι παραγωγοί με τα πιο ξηροκαρπάτα κρασιά είναι γνωστό ότι παλαιώνουν τα κρασιά τους με «τιράζ» για  χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών πριν τα βγάλουν στην αγορά.

LAURENT-PERRIER

Grand Siècle Itération N° 24

Καθαρή, μεταλλική, με βάθος.

Τιμή: 130 ευρώ

DOM PERIGNON

Vintage 2010

Πασίγνωστη σαμπάνια, το όνομά της έχει συνδεθεί με θρυλικά πάρτυ και η ίδια έχει πολυφωτογραφηθεί. Την έχουν περιγράψει κατά καιρούς ως «θεϊκό κρασί» και είναι έντονα αρωματική και γεμάτη στην γεύση της.

Τιμή: 159 ευρώ

LOUIS ROEDERER

Cristal 2012

Η σύνθετη γεύση της την καθιστά μεγαλειώδη επιλογή, για έμπειρους λάτρεις της σαμπάνιας. Ισορροπημένη, κομψή και τόσο όσο έντονη, αυτή σαμπάνια αναδίδει φρεσκάδα και αρώματα εσπεριδοειδών.

Τιμή: 199 ευρώ

Για το δείπνο της Πρωτοχρονιάς και όχι μόνο μια αυθεντική γαλλική σαμπάνια κάνει την διαφορά.

KRUG

Clos du Mesnil 2006

Πανάκριβη, αλλά το αξίζει, γιατί μόνο μερικά μπουκάλια εμφιαλώθηκαν από την συγκεκριμένη σοδειά. Κυκλοφόρησε στις κάβες τον Οκτώβρη του 2020 και δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε την ευκαιρία να την ξαναπολαύσουμε. Σπάνια, πλούσια και σύνθετη, αυτή η σαμπάνια θα επισφραγίσει μια πολύ δύσκολη χρονιά με την γεύση της πίστης σε μία καλύτερη.

Τιμή: 950 ευρώ

POL ROGER

Sir Winston Churchill 2009

Αδιαπραγμάτευτα στιβαρή και με χαρακτήρα σε κάθε γουλιά.

Υπήρξε η αγαπημένη σαμπάνια του Τσόρτσιλ από το 1920, έτσι όταν παρευρέθηκε σε ένα γεύμα στην πρόσφατα επαναλειτουργούσα βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι το Νοέμβριο του 1944, ο πρέσβης, Duff Cooper, που γνώριζε την αδυναμία του Τσώρτσιλ για τη συντροφιά ωραίων γυναικών, όπως και για την σαμπάνια, έβαλε την Οντέτ, την σύζυγο του Pol Roger, να καθίσει δίπλα του στο τραπέζι.

Η έλξη ήταν άμεση, και η ενθουσιώδης αν και εντελώς αθώα φιλία τους κράτησε μέχρι το θάνατο του Τσώρτσιλ το 1965. Ο Τσόρτσιλ ήταν τόσο ένθερμος θαυμαστής της Οντέτ, αλλά και της σαμπάνιας της, που ονόμασε ένα από τα άλογα κούρσας του «Pol Roger». Η Οντέτ ανταπέδωσε το κομπλιμέντο το 1984, όταν ονόμασε τη νέα κορυφαία σαμπάνια του οίκου της «Cuvée Winston Churchill».

Στην ποικιλία του 2009 που προτείνει το Figaro, αποξηραμένα φρούτα, βανίλια και εσπεριδοειδή δηιουργούν μια εύγεστη αρμονία που δύσκολα ξεχνά ο ουρανίσκος.

Τιμή: 192 ευρώ

TAITTINGER

Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de blancs 2008

Αυτή η σαμπάνια αναδίδει ελαφρύ και μεθυστικό άρωμα λουλουδιών και είναι κρυστάλλινη. Ταιριάζει απίθανα με πατάτες και θαλασσινά, τα απογειώνει.

Τιμή: 162 ευρώ

Σαμπάνια για δύο με θέα. Εσείς ποια θα επιλέξετε;

POMMERY

Cuvée Louise 2004

Όσοι την έχουν δοκιμάσει έχουν να λένε για την απαράμιλλη φρεσκάδα αυτής της θεϊκής σαμπάνιας. Δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο με την μεταξένια υφή και την απαστράπτουσα εμφάνιση.

Τιμή: 160 ευρώ

VEUVE CLICQUOT PONSARDIN
La Grande Dame 2012

Σαν λευκός χρυσός φαντάζει η κρυστάλλινη αυτή σαμπάνια όταν σερβίρεται σε ένα υπέροχο, αντάξιό της ποτήρι. Έντονη μύτη ( γιασεμί,   γλυκό αμύγδαλο,  μαραπέλλα) και ραφινάτο στόμα, γεμάτο φινέτσα και πλούτο.

Τιμή: 190 ευρώ

PERRIER-JOUËT
Cuvée Belle Époque 2012

Πώς να περάσει παρατήρητη αυτή σαμπάνια με την στρογγυλεμένη γεύση, την άριστη ισορροπία μεταξύ φρεσκάδας και στιβαρότητας, αλλά και την διάρκεια στην λουλουδάτη της επίγευση; Ο ορισμός του γιορτινού τσουγκρίσματος έρχεται σε λογική τιμή.

Τιμή: 133 ευρώ

Συνδυάστε το brunch της πρώτης ημέρας του χρόνου με ένα απολαυστικό ποτήρι σαμπάνιας.

HENRIOT
Cuvée Hemera 2005

‘Εντονη ελληνικότητα στο συγκεκριμένο μπουκάλι, με αρώματα μεσογειακού αμπελώνα και διακριτική ένταση σε κάθε γουλιά.

Τιμή: 169 ευρώ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024