Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άλμπουμ που ο Τζον Λένον είχε υπογράψει για τον δολοφόνο του βγαίνει σε δημοπρασία

Το άλμπουμ που ο Τζον Λένον είχε υπογράψει για τον δολοφόνο του βγαίνει σε δημοπρασία

Ένα μακάβριο, ιστορικό αντικείμενο δημοπρατείται σήμερα με τιμή εκκίνησης τα 400.000 δολάρια.

Ένα πολύ ξεχωριστό αντίτυπο του άλμπουμ «Double Fantasy» που είχαν κυκλοφορήσει από κοινού Tζoν Λένον και Γιόκο Όνο βγαίνει τώρα σε δημοπρασία. Πρόκειται για το αντίτυπο που ο ίδιος ο Λένον είχε υπογράψει, αφιερώνοντάς το στον θαυμαστή του και μετέπειτα δολοφόνο του, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. 

Lennon signed the album for Mark David Chapman as he and Yoko Ono left The Dakota apartment building in New York for a recording session on Dec. 8, 1980.

Δημοσιεύτηκε από Toronto Sun στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Η δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 400.000 δολάρια πραγματοποιείται σήμερα από τον οίκο Goldin Auctions. Το συγκεκριμένο αντίτυπο του άλμπουμ φέρει το αυτόγραφο του Τζον Λένον, την χρονολογία 1980 (γραμμένη κάπου κοντά στο σαγόνι της Γιόκο Όνο) καθώς και διάφορες σημειώσεις που προστέθηκαν αργότερα από την αστυνομία η οποία συμπεριέλαβε το αντικείμενο στα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης. Το άλμπουμ συνοδεύεται από γράμμα που αποδεικνύει την αυθεντικότητά του.  

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, αργά το απόγευμα, ο Τσάπμαν που περίμενε τον Τζον Λένον έξω από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη του ζήτησε να υπογράψει το αντίτυπο του άλμπουμ, το οποίο είχε κυκλοφορήσει έναν μήνα νωρίτερα. Ο Λένον πραγματοποίησε την επιθυμία του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε μαζί με τη Γιόκο Όνο προς τα στούντιο της Record Plant για πρόβες.

Έξι ώρες αργότερα το ζευγάρι επέστρεφε στο διαμέρισμα και ο Τσάπμαν, που περίμενε ακόμα στο ίδιο σημείο, πυροβόλησε και σκότωσε τον Λένον. Η φωτογραφία που απεικονίζει τον Λένον να υπογράφει το άλμπουμ ενώ ο Τσάπμαν τον κοιτάζει, έγινε διάσημη και χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο της εφημερίδας New York Daily News την επόμενη μέρα. 

Σύμφωνα με τον οίκο που οργανώνει την δημοπρασία ο Τσάπμαν είχε παρατήσει τον δίσκο μέσα σε μια γλάστρα, κάπου κοντά στο διαμέρισμα. Αργότερα κάποιος από τους περαστικούς τον εντόπισε, τον παρέδωσε στην αστυνομία και, αφού του τον επέστρεψαν, τον φύλαξε για τα επόμενα 18 χρόνια κάτω απ’ το κρεβάτι του. 

Το συγκεκριμένο αντίτυπο του άλμπουμ πουλήθηκε για πρώτη φορά το 1999 για 150.000 δολάρια ενώ το 2003 και το 2010 άλλαξε ξανά χέρια αγγίζοντας στο τέλος τα 850.000 δολάρια. Το 2017 που δημοπρατήθηκε ξανά ο κάτοχός του ζητούσε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια για να το αποχωριστεί. 

Ο Τσάπμαν που καταδικάστηκε σε ισόβια εκτίει την ποινή του στο Wende Correctional Facility, στο Alden της Νέας Υόρκης. Φέτος, ήταν η 11η φορά που απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής  του. 

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024