Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζον Λένον : H συγγνώμη του δολοφόνου του 40 χρόνια μετά

Τζον Λένον : H συγγνώμη του δολοφόνου του 40 χρόνια μετά

Σαράντα χρόνια σχεδόν μετά από τη δολοφονία του Τζον Λένον και ο άνθρωπος που του στέρησε τη ζωή, ο Μαρκ Τσάπμαν ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη από τη χήρα του θρυλικού "σκαθαριού", Γιόκο Όνο.

Έχουν περάσει 40 χρόνια σχεδόν από το μοιραίο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Τζον Λένον πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του 25χρονου Μαρκ Τσάπμαν, μπροστά στα μάτια της συζύγου του Γιόκο Όνο, έξω από διαμέρισμά τους στην Νέα Υόρκη, συγκλονίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη.

Τέσσερις δεκαετίες μετά ο δολοφόνος του θρυλικού «σκαθαριού» φαίνεται πως έδειξε για πρώτη φορά, δείγματα μεταμέλειας σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ ο Τσάπμαν ζήτησε συγγνώμη από τη Γιόκο Όνο για τη δολοφονία του συζύγου της Τζον Λένον, κατά τη διάρκεια ακρόασης που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα και στην οποία του αρνήθηκε το 11ο αίτημα του για αναστολή της ποινής φυλάκισης του.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Τσάπμαν δήλωσε ότι η δολοφονία του 40χρονου μουσικού είχε μοναδικό σκοπό την προσωπική του «δόξα», προσθέτοντας ότι για αυτή του την πράξη του αξίζει η θανατική ποινή.

Τη χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη», αναφέροντας ότι έχει επίγνωση ότι μπορεί να περάσει και το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή.

«Τον δολοφόνησα… γιατί ήταν πολύ, πολύ, πολύ διάσημος και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που εγώ αναζητούσα τόσο πολύ, πολύ, πολύ την προσωπική δόξα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσάπμαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης, χαρακτηρίζοντας την πράξη του «υπερβολικά εγωιστική».

«Θέλω απλώς να επαναλάβω ότι λυπάμαι για το έγκλημά μου. Δεν έχω καμία δικαιολογία. Ήταν για την δόξα. Νομίζω ότι είναι το χειρότερο έγκλημα που θα μπορούσε να κάνει ένας σε κάποιον που είναι αθώος.

Ήταν υπερβολικά διάσημος. Δεν τον σκότωσα εξαιτίας του χαρακτήρα του. Ήταν είδωλο. Ήταν κάποιος που μίλησε για πράγματα για τα οποία μπορούμε τώρα να μιλήσουμε και είναι εξαιρετικός.

Τον δολοφόνησα γιατί ήταν πολύ, πολύ, πολύ διάσημος και αυτός είναι ο μόνος λόγος και αναζητούσα πολύ, πολύ, πολύ να δοξάσω τον εαυτό μου, πολύ εγωιστικό. Θέλω να προσθέσω και να το τονίσω πολύ. Ήταν μια εξαιρετικά εγωιστική πράξη. Λυπάμαι για τον πόνο που της προκάλεσα. Το σκέφτομαι συνέχεια» δήλωσε ο Τσάπμαν κατά τη διάρκεια της απολογίας του .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του 25χρονου τότε Τσάπμαν, ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή και ότι βρισκόταν σε παραλήρημα όταν διέπραξε το έγκλημα.

Ωστόσο το 2004 ο ίδιος ο Τσάπμαν ομολόγησε πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική αυτή ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, καθώς ένιωθε πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με όρο την παροχή ψυχιατρικής φροντίδας.

Ο 63χρονος πλέον, Τσάπμαν βρίσκεται στη φυλακή από το 1981, παρά τις εκστρατείες για την αποφυλάκισή του και τις εννέα εφέσεις που έχει ασκήσει.

Λίγα χρόνια πίσω, το 2015, η Γιόκο Όνο είχε δηλώσει ότι ζει ακόμη με τον φόβο ο Τσάπμαν να βγει από τη φυλακή.

«Ένα πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι εφόσον το έκανε μία φορά, θα μπορούσε να το ξανακάνει… Θα μπορούσα να είμαι εγώ, ο Σον (ο γιος της), ο οποιοσδήποτε», έχει δηλώσει η ίδια χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι σήμερα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, εκατομμύρια άνθρωποι θυμούνται πού ακριβώς ήταν τη στιγμή που πληροφορήθηκαν την είδηση της δολοφονίας του Λένον.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024