Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζον Λένον: 39 χρόνια χωρίς τον μουσικό οραματιστή

Τζον Λένον: 39 χρόνια χωρίς τον μουσικό οραματιστή

Πριν από 39 χρόνια το παγκόσμιο στερέωμα της μουσικής πάγωσε στην είδηση του θανάτου του Τζον Λένον

Ο Τζον Λένον είναι ένα από τα θρυλικά «σκαθάρια», μια εμβληματική μορφή της ροκ κουλτούρας, μια θρυλική προσωπικότητα που έχει μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη της σύγχρονης ιστορίας μεταξύ άλλων, για το όραμα του για ένα καλύτερο κόσμο που εκφράστηκε με το υπέροχο τραγούδι του «Imagine».

Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, ο Τζον Λενον διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.

Ως μέλος των Beatles, τα τραγούδια του Τζον Λένον αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού που ονομάστηκε Beatlemania.

Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι Imagine καθώς και το Give Peace a chance.

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Τζον Λένον, έξω από το σπίτι του, γράφοντας έναν δραματικό επίλογο στη ζωή του εμβληματικού καλλιτέχνη.

Ο 55χρονος σήμερα δολοφόνος του αποκαλύπτει κυνικά, ενώ όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί ότι επρόκειτο για ένα προμελετημένο και σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια έγκλημα.

«Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα» γράφει στην κατάθεση του.

39 χρόνια χωρίς τον Τζον Λένον

Με μια οικογενειακή φωτογραφία τίμησε ο γιος του Τζον Λένον, Σον, τον πατέρα του, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 το παγκόσμιο στερέωμα της μουσικής πάγωσε στην είδηση του θανάτου ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών στην ιστορία, του Τζον Λένον.

https://www.instagram.com/p/B40GVJGlxYa/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο γιος του, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στο διεθνές πεντάγραμμο, δημοσίευσε μια τρυφερή οικογενειακή φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram.

Στην ανάρτηση, βλέπουμε τον Σον Λένον σε παιδική ηλικία να ποζάρει χαμογελαστός με τους δυο γονείς του, τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο. Ο αξέχαστος frontman των Beatles ποζάρει με χαμόγελο, γυαλιά ηλίου και καπέλο, κρατώντας αγκαλιά τη σύζυγό του.

Ο Τζον Λένον είχε ακόμα έναν γιο, από τον πρώτο γάμο του με τη Σίνθια Λένον, τον Τζούλιαν Λένον.

Και οι δυο γιοι του ακολούθησαν την πορεία του πατέρα τους στη μουσική, χωρίς ωστόσο να γνωρίσουν την ίδια  δόξα.

View this post on Instagram

What am I thinking Tempe?

A post shared by Sean Ono Lennon (@sean_ono_lennon) on

Το μήνυμα της Γιόκο Όνο

Η Γιόκο Όνο επίσης έστειλε το δικό της, προσωπικό μήνυμα για την επέτειο του θανάτου του τραγουδιστή.

Δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram στην οποία διαβάζουμε ότι, από την ημέρα που ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε από τον θαυμαστή του Μαρκ Τσάπμαν πριν από 39 χρόνια, πάνω από 1,4 εκατομμύρια θάνατοι έχουν σημειωθεί στις Η.Π.Α. λόγω πυροβολισμών.

«Μετατρέπουμε σταδιακά αυτήν την υπέροχη χώρα σε εμπόλεμη ζώνη. Μαζί, ας προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω την Αμερική, τη χώρα της Ειρήνης» έγραψε, μεταξύ άλλων στη λεζάντα της φωτογραφίας. Η ίδια πρόσθεσε ότι στην ίδια και τους δυο γιους του ακόμα λείπει πολύ ο Τζον Λένον, 39 χρόνια από τον θάνατό του.

https://www.instagram.com/p/B5z6cxZjPib/?utm_source=ig_web_copy_link

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024