Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέτσας : Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ το σόου Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Πέτσας : Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ το σόου Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Όσα έκανε ο τούρκος πρόεδρος στην Κύπρο έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας που καλλιεργούν το έδαφος για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να διαμηνύει πως οι δύο πλευρές θα θέσουν το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης, στρέφονται τα βλέμματα μετά το σόου του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Όσα έκανε ο τούρκος πρόεδρος στην Κύπρο έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας που καλλιεργούν το έδαφος για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να διαμηνύει πως οι δύο πλευρές θα θέσουν το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη.

Χωρίς να διευκρινίζει αν θα τεθεί ζήτημα κυρώσεων, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως «το μεσοδιάστημα η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να τις επιβληθούν κυρώσεις».

Το χθεσινό σόου του τούρκου προέδρου θύμιζε προεκλογική φιέστα, αφού τόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων Ερντογάν όσο και το ύφος υποδήλωνε την παρουσία ενός ηγέτη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα, υποστηρίζουν πως είναι πιθανό το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν να επιδιώξει να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε εκλογές υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων.

Κλιμάκωση τουρκικής παραβατικότητας

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «μετά την έκδοση νέας παράνομης Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

» Με την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο τούρκος πρόεδρος ανέδειξε την πραγματική διάσταση του Κυπριακού που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών. Και με την επίσκεψή του στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων έδειξε προκλητική περιφρόνηση στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. «Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, λειτουργική και -άρα- βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου».

Αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, την Τρίτη και Τετάρτη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Μεταξύ άλλων -σύμφωνα με τον κ. Πέτσα- θα συζητηθεί η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς και θέματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον κ. Πέτσα

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024