Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαγιάο Μιγιαζάκι: ο Ιάπωνας Ντίσνεϋ συγκινεί μικρούς και μεγάλους

Χαγιάο Μιγιαζάκι: ο Ιάπωνας Ντίσνεϋ συγκινεί μικρούς και μεγάλους

Ποιος είναι ο «τρυφερός μάγος» του animation που οι ταινίες του σαρώνουν σε όλον τον κόσμο;

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, γεννημένος στις 5 Ιανουαρίου του 1941 στο Τόκιο της Ιαπωνίας, είναι ο διαπρεπής σκηνοθέτης πολλών γνωστών και δημοφιλών ταινιών κινουμένων σχεδίων και ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής και διανομής Studio Ghibli.

Το θρυλικό αυτό στούντιο είχε ιδρυθεί στο Κογκανέι του Τόκιο στις 15 Ιουνίου του 1985 και δημιούργησε τα «Spirited Away (Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων)» και «Howl’s Moving Castle (Το Κινούμενο Κάστρο)».   «Η ευφυΐα του Μιγιαζάκι έγκειται στην ικανότητά του να θυμάται ό,τι βλέπει. Ανοίγει τα συρτάρια στο νου του και ανασύρει αυτές τις οπτικές μνήμες, δημιουργώντας χαρακτήρες, τοπία και μορφές οι οποίες σφύζουν από πρωτοτυπία», έχει δηλώσει ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Τόσιο Σουζούκι. Το όνομα Ghibli το έδωσε ο Μιγιαζάκι εμπνευσμένος από το ιταλικό ουσιαστικό «ghibli», που με την σειρά του είναι το αραβικό όνομα που έχουν στην Λιβύη για τον ζεστό άνεμο που έρχεται από την έρημο (στα ελληνικά μεταφράζεται ως ο γνωστός μας…λίβας). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήθελαν ,με την ίδρυση του στούντιο, να σηματοδοτήσουν έναν νέο άνεμο αλλαγής για την anime βιομηχανία.

Το μεγάλο μπαμ χάρη σε μια πριγκίπισσα

Ο Μιγιαζάκι αν και ξεκίνησε να παρουσιάζει δείγματα της δουλειάς του ήδη από τη δεκαετία του 1970, παρέμενε σχετικά άγνωστος στη δύση μέχρι το 1999 που η Miramax διένειμε στις Η.Π.Α και τον υπόλοιπο κόσμο την ταινία του Πριγκίπισσα Μονονόκε. Εκείνη την εποχή οι ταινίες του Μιγιαζάκι ήταν ήδη εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες στην πατρίδα του την Ιαπωνία αλλά και στην υπόλοιπη ανατολική Ασία. Το Spirited Away (2001) είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία όλων των εποχών στην Ιαπωνία, ενώ στην ίδια θέση είχε βρεθεί παλιότερα και η Πριγκίπισσα Μονονόκε.

Οι ταινίες του Μιγιαζάκι συχνά περιστρέφονται γύρω από κοινά θέματα, όπως η σχέση των ανθρώπων με τη φύση και την τεχνολογία και η δυσκολία επικράτησης μιας ειρηνιστικής δεοντολογίας. Οι πρωταγωνίστριές του είναι συνήθως ανεξάρτητα και δυναμικά κορίτσια ή νεαρές γυναίκες, ενώ οι κακοί δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα στάνταρ των τυπικών κακών που ξέρουμε από τα animation και τα παιδικά έργα: έχουν και καλά στοιχεία, ενώ καμιά φορά τυγχάνει να μας είναι και συμπαθέστατοι.

Οι ταινίες του Μιγιαζάκι είναι σε γενικές γραμμές πολύ επιτυχημένες οικονομικά, κάτι που οδήγησε σε συγκρίσεις με τον διάσημο Αμερικανό σχεδιαστή Γουόλτ Ντίσνεϊ. Όμως, ο Μιγιαζάκι δεν βλέπει τον εαυτό τους σαν κάποιον που προσπαθεί να χτίσει έναν εμπορικό κολοσσό στον τομέα των κινουμένων σχεδίων, αλλά σαν ένα δημιουργό που είχε την τύχη να μπορεί να υλοποιήσει το όραμα του χωρίς περιορισμούς και με απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο. Τουλάχιστον έχει πει ο ίδιος και το έχουν προσυπογράψει οι συνεργάτες του.

 

Μια έκθεση προς τιμήν του Studio Ghibli στο L.A έρχεται το 2021

Σκίτσα και αποσπάσματα από την δουλειά του δημοφιλούς δημιουργού θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκτός Ιαπωνίας καθώς, παρότι και το Studio Ghibli έχει το δικό του μουσείο, ουδέποτε εξουσιοδότησε άλλο μουσείο να παρουσιάσει έκθεση βασισμένη στη δουλειά του. Εκτός απροόπτου, λοιπόν τα εγκαίνια της έκθεσης που θα μας απασχολήσει πολύ του χρόνου θα γίνουν 30 Απριλίου του 2021 στο  Academy Museum of Motion Pictures στο Λος Άντζελες. Οι επισκέπτες θα μπορούν ξαπλώσουν στο γρασίδι και να απολαύσουν animations από τις ταινίες του Μιγιαζάκι σε μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από μια πολύ χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας «Kiki’s Delivery Service» (1989), στην οποία ο κεντρικός ήρωας αποφασίζει να φύγει από το σπίτι, ενώ είναι ξαπλωμένος σε ένα χωράφι και κοιτάζει ψηλά τον ουρανό. Η πολυαναμενόμενη έκθεση θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και θα συνοδεύεται από έναν 256 σελίδων εικονογραφημένο κατάλογο.

Δώρο-έκπληξη για τους φανατικούς των ταινιών

Μια πολύ ευχάριστη είδηση επιφύλασσε η δημοφιλής συνδρομητική πλατφόρμα σειρών και ταινιών για τους συνδρομητές του σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, περισσότερες από είκοσι εξαιρετικές ταινίες από τον κατάλογο του ιαπωνικού Studio Ghibli του Χαγιάο Μιγιαζάκι θα έρθουν στην streaming υπηρεσία. Οι anime ταινίες μεταξύ των οποίων τα «Spirited Away», «Princess Mononoke», «Howl’s Moving Castle», θα έρχονται με υπότιτλους σε 28 γλώσσες και dubs διαθέσιμα για 20 γλώσσες.  Οι ταινίες του Studio Ghibli  δεν θα γίνουν διαθέσιμες στο Ιαπωνικό Netflix, ενώ στην Αμερική τα δικαιώματα ανήκουν στο HBO Max.

Ο σπουδαίος Ιάπωνας δημιουργός έχει πλέον ουσιαστικά αποσυρθεί, τουλάχιστον από τη σκηνοθεσία, και το στούντιο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει παύσει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, όμως η κληρονομιά τους παραμένει ακόμα ολοζώντανη για τους αναρίθμητους θαυμαστές τους ανά τον κόσμο.

Δείτε αυτό το βίντεο που ένας αμετανόητος φαν δημιούργησε προς τιμήν των ταινιών του στούντιο Ghibli, τοποθετώντας τις δημοφιλείς φιγούρες του Μιγιαζάκι… μες στην πραγματική ζωή!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024